Hot News
Cazuri cu noul coronavirus în Rusia
13/03
Vandalizarea expoziției din incinta Centrului Rus pentru Cultură și Știință din București. Reacții
14/03

Kudrin: În condiții de criză mondială, PIB-ul Rusiei nu va crește

Foto: EPA

Economia mondială se situează ferm în pragul unei noi crize, a declarat șeful Curții de Conturi al Rusiei, Aleksei Kudrin. În aceste condiții, perspectivele economiei ruse nu sunt foarte bune: nu trebuie să ne așteptăm la o creștere a PIB, crede economistul.

“Vreau să spun deja, ferm, că, după toate probabilitățile, ne aflăm în pragul crizei”, a afirmat fostul ministru de Finanțe al Rusiei. Potrivit estimărilor sale, pentru toți, această criză ar putea deveni ”destul de sensibilă”, relatează Interfax.

În opinia lui Kudrin, ”următoarele două luni” vor fi hotărâtoare pentru toți și vor arăta ”după ce scenariu va evolua întreaga economie mondială, dacă suntem în stare să stopăm riscurile legate de coronavirusul care influențează și piața petrolului”.

”Este evident că ritmul de creștere planificat la noi, pentru anul acesta, de 1,9%, devine mai degrabă de neatins. Dacă prețul petrolului va fi de circa 35 de dolari/baril, ca astăzi, există riscul scăderii ritmului de creștere a PIB-ului până la zero; practic, poate fi chiar un efect negativ”, a avertizat Kudrin, citat de RIA Novosti.

Șeful Curții de Conturi a precizat că o creștere pozitivă minoră s-ar putea produce, în cazul în care prețul la petrol va fi de aproximativ 40-45 de dolari/baril. În aceste condiții, inflația ar putea atinge în jur de șase procente, dar ar putea depăși această valoare.

Pe de altă parte, Kudrin a apreciat că, după părerea lui, nivelul de sărăcie din Rusia ar putea să nu scadă în 2020, ba dimpotrivă, să crească. ”Este posibil să nu se producă schimbări însemnate spre mai bine. Dimpotrivă, ne confruntăm cu provocări – cel puțin de nediminuarea sărăciei. Din păcate, ar putea fi chiar o creștere a acesteia”, a spus Kudrin, adresându-se senatorilor ruși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048