Hot News
Ambasadorul SUA în Rusia: Nu există probleme în dialogul cu Moscova
16/03
De ce rușii nu se tem de coronavirus. Explicațiile unui psiholog
16/03

MAE rus: Mesaj pentru rușii prinși în străinătate de Covid-19

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus/ Foto: RIA Novosti

În condițiile pandemiei de coronavirus și a suspendării legăturilor aeriene cu o serie de țări, peste hotare au rămas mii de ruși. Mulți sunt speriați, unii chiar au intrat în panică. Ce este de făcut? Purtătorul de cuvânt al MAE rus a explicat ce trebuie făcut și a dat câteva sfaturi.

”Situația se schimbă de la o oră la alta. Fiecare ambasadă a Rusiei se află în contact permanent cu autoritățile locale, primește apeluri de la cetățenii noștri și convine soluțiile lor cu Comisia națională pentru combaterea coronavirusului. Ce trebuie făcut imediat? Fiecare persoană rămasă în străinătate trebuie să descarce aplicația ”Ajutor din străinătate”, accesibilă de pe orice platformă și care este gratuită. Cu ajutorul ei se pot obține informații în timp real, se poate lua legătura – este un buton de alarmă – în cazul unor situații extraordinare iar, dacă persoana care are nevoie de ajutor se află în izolare totală, el se va activa. Tot acolo sunt trecute și numerele de telefon ale ambasadelor noastre”, a detaliat Zaharova.

De asemenea, a continuat oficialul rus, ”MAE are conturi pe rețelele de socializare, prin care se poate lua legătura, pot fi puse întrebări. Tot acolo sunt publicate și informații de ultimă oră. Țineți minte că situația este una pe care lumea nu a mai traversat-o, de mult – o pandemie care a cuprins-o de tot. Ce pot face oamenii? Să se mobilizeze, să stabilească legătura cu ambasadele, cu consulatele, cu consulatele generale, cu orice reprezentanți ai noștri și să țină legătura cu ei. Pentru că ei transmit informații operative pentru fiecare țară, pentru fiecare regiune”, a adăugat oficialul MAE rus.

În acest context, senatorul Aleksei Pușkov, a apreciat că se impune suspendarea tuturor legăturilor aeriene cu Europa. A fost reacția politicianului rus la propunerea Guvernului de a limita acest mijloc de comunicare. Pușkov a explicat că, din Europa, vin turiști ruși cu simptomatologie de coronavirus.

”Este timpul să nu îi mai îndemnăm pe cetățeni să nu călătorească în Europa, ci să închidem această posibilitate, în totalitate. Numai într-o singură zi, au fost confirmate 14 cazuri de Covid-19 – și toate persoanele infectate au fost în țările Uniunii Europene. Dar, compania Aeroflot continuă să zboare în 25 (!) de orașe ale Europei. Oare, este chiar atât de greu să fie trase concluziile care se impun?”, a scris Pușkov, pe Twitter.

Abonații senatorului au susținut propunerea lui. În opinia lor, ”cei care s-au trezit în străinătate” trebuie fie să petreacă perioada de carantină peste hotare, sau să plătească, din propriul buzunar, perioada de tratament, în cazul în care se infectează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048