Hot News
Anatoli Ciubais a estimat pierderile economiei ruse din cauza coronavirusului
25/03
TMK-ARTROM din Slatina și-a modernizat capacitățile de producție
25/03

Kosaciov: SUA construiesc o ordine mondială cu ”reguli”, nu cu dreptul internațional

Senatorul Konstantin Kosaciov/ Foto: RIA Novosti

În unele dintre țările vecine, Haga a devenit un fel de idee națională, inclusiv pentru că, în acest oraș se desfășoară, acum, procesul privind prăbușirea avionului MH17 deasupra estului Ucrainei, în 2014, un proces extrem de controversat, încă de la începuturi, scrie senatorul rus Konstantin Kosaciov pe pagina sa de Facebook.

Problema este că tocmai de acest dosar se ocupă un tribunal regional obișnuit din Olanda, în timp ce, prin simbolicul Haga, chemat să-i pedepsească pe liderii statelor neprietenoase, cei care amenință cu această instanță au în vedere, de regulă, Tribunalul Penal Internațional (TPI) ce-și are sediul acolo.

Picanteria situației constă în faptul că TPI a decis, recent, să demareze o investigație privind crimele de război din Afganistan, inclusiv cele comise de militari americani. Reacția ”marelui jandarm al legitimității mondiale” a fost cât se poate de ilustrativă: secretarul de stat american, Mike Pompeo, a catalogat decizia drept un pas cu adevărat uimitor ”al unei instituții politice iresponsabile, deghizată într-o structură juridică” și a promis că SUA își vor apăra responsabilii ”de acest tribunal ilegal și trădător, instrument al răzbunărilor politice”.

Dar, pentru liderii acestei superputeri, unde justiția s-a transformat într-un fel de cult, asta nu a fost suficient. Șeful diplomației SUA a anunțat ”restricții de viză împotriva celor care răspund personal de orice anchetă TPI împotriva militarilor americani”. Adică, amintesc, restricții împotriva judecătorilor tribunalului internațional. Ai acelui Haga cu care le place să ne amenințe pe noi, ca tribunal de o dreptate supremă. Și nu e tot. Pompeo a promis că restricțiile de viză nu vor fi sfârșitul eforturilor SUA. ”Suntem pregătiți să întreprindem pași suplimentari, inclusiv sancțiuni economice, dacă TPI nu își schimbă cursul”.

De fapt, asta e tot ce ar trebui să știm despre atitudinea SUA față de justiția internațională, despre acele principii pe care se propune construirea ”ordinii mondiale bazate pe reguli”, nu pe dreptul internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082