Hot News
Putin a mutat data votului pentru modificarea Constituției
26/03
Rusia, gata să acorde ajutor SUA în lupta împotriva coronavirusului
26/03

Rușii au ales principalele amendamente la Constituție

Potrivit sondajului, obligația statului de a asigura servicii medicale accesibile și de calitate este drept cea mai importantă modificare ce se introduce în textul Legii fundamentale/ Foto: TASS

Marea majoritate a cetățenilor cu drept de vot (95%), participanți la un sondaj realizat de Centrul național de sondare a opiniei publice (VȚIOM), au indicat obligația statului de a asigura servicii medicale accesibile și de calitate drept cea mai importantă modificare ce trebuie introdusă în textul Legii fundamentale. Rezultatele studiului sociologic au fost postate pe site-ul centrului.

Alte 93% dintre respondenți au evidențiat recunoașterea copiilor drept direcție prioritară a politicii de stat, cu acordarea obligatorie de susținere socială pentru micuți.

Printre alte amendamente importante se regăsesc protejarea și conservarea diversității naturale unice a Rusiei (92% dintre persoanele intervievate), garantarea sprijinului social țintit și indexarea ajutoarelor sociale (92%), precum și indexarea anuală obligatorie a pensiilor (92%).

În același timp, 91% dintre respondenți au ales sprijinirea obligatorie de către stat a dezvoltării tehnico-științifice a Rusiei. Alte 90% dintre participanții la sondaj au susținut responsabilitatea statului pentru apărarea drepturilor angajaților și stabilirea salariului minim garantat la o valoare nu mai mică decât nivelul minim de subzistență.

89% au considerat importantă înscrierea în Constituție a unui punct privind apărarea adevărului istoric, a integrității teritoriale și indivizibilității Rusiei. 86% dintre ruși vor ca Legea fundamentală să le protejeze datele personale, iar 85% susțin apărarea, prin Constituție, a animalelor și a securității internaționale.

Opt din zece ruși consideră importante prevederile constituționale care interzic funcționarilor să dețină cetățenie străină sau proprietăți peste hotare (81%). 80% consideră important ca, prin Constituție, căsătoria să fie consfințită ca alianța dintre o femeie și un bărbat.

Mai puțin de 80% dintre respondenți au ales modificări precum prioritatea Constituției în fața dreptului internațional (73%), responsabilitatea statului pentru apărarea concetățenilor care trăiesc peste hotare (71%), anularea restricțiilor pentru președinte, în vederea participării la viitoarele alegeri (61%) și crearea unui sistem public unic al puterii (57%).

Mai puțin de jumătate dintre intervievați (câte 47%) au ales modificarea privind extinderea prerogativelor pentru Parlament – Consiliul Federației și Duma de Stat.

Votul național asupra amendamentelor constituționale programat, inițial, pentru 22 aprilie, a fost amânat, printr-un decret prezidențial, din cauza epidemiei de coronavirus, pentru o data încă necunoscută, care va fi anunțată mai târziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875128