Hot News
Fiodor Lukianov: Ce vor face SUA și China după pandemie
30/03
Medic: Răspândirea Covid-19 va scădea, în Rusia, încă din aprilie
30/03

MAE rus: Sunt întrebări legate de activitatea militaro-biologică a SUA

Sediul MAE al Rusiei din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Ministerul rus al Afacerilor Externe este surprins de tonul acuzator al Statelor Unite, care vorbesc despre ”proveniența chineză” a coronavirusului. În acest context, o sursă din MAE rus a precizat pentru TASS, că pentru a da un răspuns precis legat de originea Covid-19 este nevoie de o amplă muncă de cercetare. Aceeași sursă a arătat că Moscova are întrebări pentru Washington privind activitatea militaro-biologică de la granițele Rusiei, relatează Gazeta.ru.

”Pentru un răspuns fără echivoc la întrebarea privind originea virusului, adică unde a apărut primul caz de îmbolnăvire, este nevoie de o amplă muncă de cercetare”, a declarat interlocutorul agenției TASS, potrivit căruia, deși Rusia nu are informații referitoare la o ”amprentă americană” în ceea ce privește proveniența noului coronavirus, există totuși anumite întrebări la care SUA ar trebui să răspundă.

”Cu îngrijorare observăm de ceva timp activitatea militaro-biologică a Statelor Unite, desfășurată în imediata apropiere a granițelor noastre”, a declarat sursa din MAE, în contextul în care președintele SUA, Donald Trump, a acuzat, zilele trecute, China că difuzează informații false conform cărora militarii americani i-ar fi contaminat în mod premeditat pe chinezi cu Covid-19.

”China a răspândit o informație falsă cum că militarii noștri le-ar fi dat această boală. Este o minciună. În loc să mă cert, trebuie să spun de unde a venit acest coronavirus. El chiar a venit din China”, a subliniat liderul american. Cu câteva zile înainte de această afirmație, vice-ministrul chinez al Afacerilor Externe, Zhao Lijian, a scris, pe contul său de Twitter, că noul coronavirus ar fi putut ajunge în orașul Wuhan adus de militarii din SUA.

La postarea sa, diplomatul chinez a inclus o înregistrare video în care șeful Centrului american de avertizare și control a bolilor (CDC), Robert Redfield, declară în Camera Reprezentanților din Congresul SUA că mai mulți locuitori ai SUA au fost diagnosticați cu coronavirus postmortem, după ce s-a afirmat că au suferit de ”gripă obișnuită”.

Diplomatul din China s-a interesat, la rândul său, când a apărut în Statele Unite ”pacientul zero”, câți oameni au fost infectați cu Covid-19 și în ce spitale au fost ei internați. ”Poate că militarii americani au adus epidemia la Wuhan. America trebuie să fie transparentă! Accesul la informații trebuie să fie total! Statele Unite ne datorează niște explicații!”, a subliniat Zhao Lijian.

Diplomatul chinez nu a explicat de ce tocmai militarii americani ar fi responsabili de răspândirea coronavirusului (se știa, însă, faptul că consulatul USA din Wuhan a fost păzit de militari americani – n.r.). După acest tweet, Departamentul de Stat l-a convocat pe ambasadorul Chinei în SUA, Cui Tiankai, căruia i-au fost ”prezentate fapte într-o formă dură”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Geng Shuang, a declarat că SUA ”acuză în mod nejustificat și iresponsabil” China de răspândirea coronavirusului. ”Partea chineză a considerat întotdeauna că este o problemă științifică și care necesită opinia unor profesioniști”, a afirmat el.

Gazeta.ru amintește că, la începutul lunii februarie, senatorul republican Tom Cotton, a declarat că la Wuhan, epicentrul pandemiei, se află singurul ”superlaborator chinez care deține nivelul patru de securitate” și unde se lucrează cu cele mai letale microorganisme patogene. Printre acestea, spunea politicianul american, s-ar fi aflat și Sars-Cov-2.

La 25 martie, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a anunțat că, dacă va fi nevoie, Rusia este gata să acorde ajutor SUA în lupta împotriva noului coronavirus. ”Americanii de rând trebuie să știe că, dacă va fi necesar, Rusia este gata să ajute și SUA, așa cum, în repetate rânduri, și-a propus cooperarea în stingerea incendiilor din California”, a subliniat diplomatul rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052