Hot News
Dmitri Peskov
Peskov a comentat discuțiile dintre Putin și Trump
12/04
Medic de gardă. Poezie de Ioan Popa
12/04

Coproprietarul Lukoil a comparat acordul OPEC+ cu un tratat de pace

Foto: TASS

Lukoil apreciază pozitiv rezultatele acordului OPEC+ și al unei serii de alte state de reducere a producției de petrol. Fără această înțelegere, peste 30-40 de zile, companiile ar fi început să oprească sondele, iar prețul ar fi coborât la 15-20 de dolari/baril. Acum, valoarea petrolului se va menține, până la sfârșitul anului, în limitele a 30-40 de dolari/baril, a declarat vicepreședintele și coproprietarul Lukoil, Leonid Fedun.

”Dacă nu s-ar fi ajuns la un acord, peste 30-40 de zile, oricum, am fi început să oprim sondele la un preț, convențional vorbind, de 15-20 de dolari/baril, fără să primim fluxul normal de bani nici pentru petroliști, nici pentru buget – taxa de export s-ar fi anulat, practic. Acum, ne putem aștepta ca diapazonul de preț de 30-40 de dolari/baril să se mențină”, a explicat omul de afaceri într-un interviu pentru RBK.

Potrivit estimărilor sale, ca urmare a acordului, Rusia va beneficia de un venit suplimentar de 70-80 de milioane de dolari pe zi. În plus, s-a reușit stoparea războiului prețurilor cu Arabia Saudită, care a început agresiv să scadă prețul, oferind Europei petrolul său cu un discount de 10 dolari/baril. ”Una sunt contractele futures pe care le vedem pe monitoare și altceva sunt livrările reale. Practic, ele ar fi început să înlocuiască petrolul rusesc la producătorii europeni de produse petroliere, umplând depozitele. Faptul că saudiții nu vor mai coborî acum prețul, la fel și Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, acest lucru este, fără îndoială, un avantaj pentru Federația Rusă”, a adăugat el.
Fedun a vorbit, totodată, despre părțile negative ale acordului cu OPEC. ”Aș aduce drept exemplu Tratatul de pace de la Brest-Litovsk, când, în 1918, bolșevicii au fost obligați, din diferite motive, să accepte o înțelegere cu Germania, nefavorabilă pentru Rusia Sovietică”, a spus Fedun.

În opinia lui Fedun, în a doua parte a anului, prețul petrolului se va apropia treptat de pragul de 40 de dolari/baril, dar piața se va echilibra nu mai devreme de sfârșitul anului 2022. ”Este un lucru obiectiv, dacă noul coronavirus începe să dea înapoi, iar cererea se va restabili. Cererea amânată este destul de mare, iar eu cred că, până în iunie, rezervele vor înceta să mai crească și vor începe să scadă. Dar, potrivit estimărilor noastre, cererea și oferta se vor egaliza nu mai devreme de sfârșitul anului 2022”, a afirmat top-managerul Lukoil.

Potrivit afirmațiilor sale, toate țările lumii vor reduce producția de petrol, în total, cu 15-16 milioane de barili pe zi, ceea ce va permite nivelarea scăderii cererii la carburanți. ”În ultima lună, când s-a constat un vârf al epidemiei de coronavirus, în lume s-a acumulat o uriașă cantitate suplimentară de 1 miliard de barili de petrol și va fi foarte greu să o scoți de pe piață. Iată de ce acordul a și fost întins pe doi ani, practic”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875054