Hot News
Italia cere, din nou, ajutorul Rusiei
25/04
În Rusia, 5966 de cazuri noi de infecție cu coronavirus
25/04

Acum 75 de ani, aliații sovietici și americani s-au întâlnit pe Elba (Video)

25 aprilei 1945. Orașul Torgau. Joncțiunea istorică a trupelor sovietice și americane de pe Elba/ Foto de arhivă

Momentul joncțiunii fronturilor de est și de vest a devenit cel mai înalt punct de cooperare dintre URSS și SUA, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La 25 aprilie 1945, armata URSS și cea a SUA s-au întâlnit pe Elba, marcând ultima etapă a războiului din Europa. Datorită eforturilor comune ale soldaților sovietici, americani și britanici, a fost posibilă împărțirea rămășițelor forțelor germane în partea de nord și cea de sud, ceea ce a accelerat capitularea Germaniei. Întâlnirea de la Torgau a devenit punctul suprem al relațiilor aliate din coaliția antihitleristă. Cu toate acestea, în Occident, după cum notează experții ruși, se încearcă să se reamintească mai rar evenimentele de pe Elba – nu vor să recunoască, încă o dată, că Armata Roșie a jucat un rol decisiv în eliberarea Europei de sub nazism. Experții ruși subliniază că unirea puterii Statelor Unite cu cea a Rusiei este mai de actualitate ca niciodată.

25 aprilie 1945. Orașul Torgau. Soldații sovietici și americani, de pe malul fluviului Elba, își studiază armele/ Foto de arhivă

La 16 aprilie 1945, Armata Roșie a lansat o ofensivă decisivă asupra Berlinului. Primul Front Ucrainean, sub comanda mareșalului Ivan Konev, conducea atacul asupra capitalei Reichului, dinspre sud. Mareșalul își dădea seama, de asemenea, de importanța întâlnirii cu aliații, cât mai curând posibil; de aceea, a trasat Armatei a 5-a de gardă misiunea de a-și croi drum prin barierele germane, în direcția Elba.

Din partea aliaților, în aceeași direcție, se deplasa Prima Armata americană, sub comanda generalului Courtney Hodges. Înainte de aceasta, au traversat Normandia, au intrat în Paris, au participat la ruperea fortificațiilor de apărare – ”Linia Siegfried”, de la granița de vest a Reichului și au distrus gruparea Ruhr a fasciștilor.

Primul contact neoficial dintre aliați a avut loc la 25 aprilie, la 13:30. Atunci, compania Diviziei a 58-a infanterie, condusă de locotenentul Grigori Goloborodko, s-a întâlnit cu grupul de recunoaștere al unui locotenent din armata americană, Albert Kotzebue, din Divizia a 69-a de infanterie americană.

 

 

 

După primul contact, aliații s-au înțeles să organizeze o întâlnire oficială, puțin mai târziu, pe podul de lângă orașul Torgau. Deja, la ora 15:30, comandantul plutonului din cadrul celei de-a 58-a Divizii de pușcași, locotenentul Aleksandr Silvașko și comandantul grupului de recunoaștere al Diviziei a 69-a americane de infanterie, locotenentul William Robertson, s-au întâlnit la o traversare semi-distrusă de peste Elba și și-au strâns mâinile.

Unii istorici ruși și occidentali sunt înclinați să considere întâlnirea de pe Elba o operațiune care a jucat un rol mai mult simbolic și propagandistic decât unul strategic. Se presupune că rezultatul războiului era, deja, predeterminat, astfel încât întâlnirea de la Torgau nu ar fi avut o semnificație militară serioasă, ci a devenit doar o constatare a victoriei.

 

 

 

Cu toate acestea, expertul Societății Istorice Militare Ruse, Nikita Buranov nu este de acord cu această interpretare a evenimentelor.
”Datorită joncțiunii de pe Elba, a fost posibilă împărțirea unităților germane și ruperea conexiunii dintre părțile nordică și sudică ale acestora. După întâlnirea de la Torgau, jumătatea sudică a trupelor germane a rămas practic paralizată”, a menționat expertul.

Până la Marea Victoria, nu rămâneau decât 2 săptămâni…

Secvențele foto și video ne transmit cel mai bine atmosfera acestui eveniment istoric.

 

 

Noiembrie 1943. Întâlnirea celor trei lideri ai țărilor aliate, de la Teheran – Iosif Stalin, Franklin Roosevelt și Winston Churchil

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875170