Hot News
Corneliu Vlad: Pandemia ca revelator și catalizator al sinergiilor internaționale
19/05
Senatorul Kosaciov: ”Războiul hibrid” al Europei împotriva Rusiei
19/05

Rusia și România – confesiunile unui ”om al rușilor”

Bogdan Alexandru Duca/ Foto: Facebook

Pandemia nu a diminuat din intensitate discuțiile pe diferite teme actuale care au loc pe întinderile internetului și, în primul rând, pe rețelele de socializare: Covid-19 însuși și originile lui, soarta globalizării și a relațiilor internaționale, dimensiunile crizei economice care abia așteaptă să se declanșeze în anumite țări sau în lumea întreagă, dar și relațiile dintre România și Rusia, dacă e să vorbim de spațiul virtual românesc. În această ordine de idei, atenția noastră a fost atrasă de un comentariu scris, pe pagina sa de FACEBOOK, de către BOGDAN ALEXANDRU DAN care are peste 1400 de ”friends” și care, în spiritul vremii noastre, se autointitulează, nu fără o ironie ușoară, ”om al rușilor”. Am ținut să oferim atenției cititorilor noștri acest comentariu cam caustic, dar plin de duh, păstrând ortografia autorului.

Tot auziți prostia asta cu rușii care vor să destabilizeze România, cu amenințarea rusească, cu agenturile rusești care lucrează la dracu știe ce, cu ”oamenii rușilor”, ”lista lui Dughin”, putiniști și comuniști care stau să comploteze la umbre de biserici venirea armatei rusești în România.

Toate sunt prostii. Dar nu prostii proaste, ci prostii inteligente, material propagandistic intern.

Se livrează ideea unei amenințări ca să se justifice abuzuri, corupție (dar de cea bună, euro-atlantică, de o numim ”lobby”), să se ”explice” prostia și lipsa de viziune a diplomației românești și, desigur, multă trădare de țară.

Cum vă întrebați de ce atâtea miliarde de dolari se duc pe arme, pe armată, pe servicii secrete, vi se spune: ”sunt rușii aproape și oricând pot să vină peste noi”.

Când vă întrebați de ce atâta lipsă negociere și atâta servilism o să vi se răspundă: ”mai bine slugă la americani decât la ruși” (citat exact din președintele Iohannis. Președintele Băsescu avea ceva cu sex oral și licurici).

În fapt, Rusia nu are niciun motiv să atace România. Și asta o știu și rușii, și românii deștepți, și americanii.

Pentru că nimeni nu mai vrea în lumea asta să cucerească țări: Sunt costuri inutile ale cuceririlor.

Dacă veniți cu aia, cu geopolitica, cu testamentul lui Petru cel Mare, răspunsul e simplu: sunt depășite de acum 75 de ani. După al doilea război mondial nu mai merge cu ”gurile Dunării” și politica strâmtorilor.

Rachetele și avioanele cu reacție au rezolvat problema de multișor.

Da, vă sperie propaganda, dar uite ce au făcut în Crimeea. Trecem peste faptul că au făcut ce au făcut americanii în Kosovo, dar trebuie să ținem cont de trei detalii:

a) populația Crimeii e în majoritate zdrobitoare rusească,

b) Ucraina trecuse printr-o lovitură de stat coordonată de americani cu colaborarea ezitantă a UE, menită să scoată Ucraina din sfera de influență rusească;

c) flota rusească a Mării Negre are baza în Crimeea.

Mai mult chiar, nu are niciun motiv să influențeze prin cine știe ce marionete politica internă românească.

Vrea Rusia petrolul românesc? Cumpără OMV-ul, nu are nevoie să înlocuiască un papagal americanofil cu un papagal rusofil la palatul Victoria.

Dar România este irelevantă pentru Rusia. Poate fi cel mult iritantă, dar nu o țintă.

Rușii nu sunt proști: știu că românii au o iubire religioasă față de Occident și o rusofobie bine întreținută. Ar fi o investiție prea mare să schimbe viziunea țării.

Așa că preferă să evite România. Spre paguba economică a României, care este exclusă din toate marile proiecte economice din regiune și este receptată de vecini ca… ceea ce este: o bază militară americană cu președinte băștinaș.

Propagandă rusă?

Vi se tot scot ochii cu Sputnik. Pe bune?

Norocul lor e că acoperiții noștri din presă, care trebuie să invoce ”amenințarea rusească”, tot invocă Sputnik-ul ca cine știe ce autoritate.
Însă cel mai bine vedeți propaganda rusă, sau mai bine zis, lipsa ei, chiar pe pagina ambasadei Rusiei.

Au deja o pasiune de trolli ca să irite pe români cu diverse postări pe teme istorice. Asta arată că nu au niciun interes să ne convingă de ceva.

Dughin? Un țăcănit mai cunoscut în Occident decât în

Rusia, de unde a si fost dat afară de la Universitate (dovadă mai bună că e ”omul lui Putin”? ), care are un amalgam de teorii, unele interesante, altele amuzante, altele delirante.

”Lista lui Dughin?” Invenția unui site extremist și delirant, care mă face și pe mine ”omul rușilor” și care este citat ca ”sursă” de site-uri mai serioase de propagandă rusofobă.

Însă e un subiect mișto, cu spioni, teorii ale conspirației, invocarea istoriei (la care toți românii se pricep fără să o știe), tocmai bun să facă pe români să accepte rahatul euro-atlantic, care de obicei e mai scump decât aurul. Dar, de frica rușilor ne permitem, așa că hai să mai cumpărăm încă o porție, că uite, ”oamenii rușilor” ne amenință….

Ah, am uitat-o pe aia cu Basarabia. Dar o discutăm într-un episod viitor.

2 Comments

  1. Mary spune:

    Hi,

    I hope you are safe and well.

    I am reaching to publish a guest post article on your website and will send you some topic ideas for that.

    If my ideas interest you, I’ll send an article on any of the ones chosen by you. The article will be of great quality and is free of cost.

    I would just need you to provide me a backlink within the main article.

    Looking forward to your response.

    Thank you!

    Regards.

    Mary Jean

    • Owner spune:

      Hello, Mary, thank you for yor initiative. I waite for your topic ideas.
      Kind regards,
      Vyacheslav

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875103