Hot News
Laboratoarele secrete ale SUA din Ucraina. Opoziția a depus plângere la ONU
28/05
Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov/ RIA Novosti
Covid-19. Lavrov: Sunt țări cărora li s-a interzis că solicite ajutorul Rusiei
28/05

Senatorul Konstantin Kosaciov: SUA, șantajistul numărul 1 al lumii

Senatorul Konstantin Kosaciov/ Foto: RIA Novosti

Ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, a confirmat intențiile Washingtonului de a introduce noi sancțiuni împotriva proiectului Nord Stream-2. Cică măsurile ar fi primit deja aprobarea ambelor partide din Congresul american, în pofida campaniei electorale prezidențiale în plină desfășurare în SUA. Cunoscând obișnuita încordare a confruntării interpartinice din această perioadă, se poate afirma că rusofobia face minuni, scrie senatorul Konstatin Kosaciov, șeful Comisiei pentru afaceri internaționale, într-un articol publicat în ”Rossiiskaia Gazeta”.

De fapt, nici ambasadorul nu s-a sfiit în exprimare: Germania ar trebui să înceteze să mai ”hrănească bestia” (ca să fie foarte clar, se referea la relațiile suverane ale aliatului său cu vechiul partener energetic al acestuia), ”în condițiile în care ea însăși plătește insuficient pentru NATO” – chiar și pentru un american este o exprimare mai mult decât mitocănească.

Dar, ciudățenia declarației constă în faptul că, încă din februarie, la Conferința pentru securitate de la München, ministrul energiei al SUA își asigura partenerii că, vezi Doamne, Rusia nu va putea finaliza construcția gazoductului Nord Stream-2 în condițiile sancțiunilor americane, pentru că nu are tehnologia necesară. Actualele amenințări cu sancțiuni demonstrează: americanii ne cred, totuși, chiar mai mult decât oricine altcineva.

Trist este un alt lucru – degradarea vertiginoasă a statutului de putere globală a Americii, care a dat tonul în formarea instituțiilor economice mondiale, într-un dictator agresiv egocentrist, căruia nu i-au mai rămas în arsenal altceva decât sancțiunile. Dar, aceste represiuni economice nu ating obiectivele declarate – schimbarea comportamentului altor țări. Nici chiar micuța Cuba nu se schimbă după placul uriașului ei vecin. Cu atât mai mult nu o va face China sau Rusia, deși acum, sub sancțiuni americane se află mai mult de jumătate din populația planetei. Cu alte cuvinte, scopul nu rezidă în presiuni, ci în aducerea de pagube.

Dar, provocarea pagubelor economice importante, cu scopul de a-i subordona pe alții propriei tale ideologii diferă prea puțin de terorismul ”clasic”. Statele Unite s-au transformat în șantajistul numărul 1 al lumii, din cauza căruia suferă chiar proprii săi aliați. Intensificarea atitudinii agresive are loc pe fondul apelurilor multor politicieni cu autoritate, inclusiv secretarul general al ONU, de a stopa practica sancțiunilor, ținând cont de necesitatea combaterii noului coronavirus, o amenințare generală. Este cu atât mai important și pentru Europa, care va trebui, la rândul ei, să-și refacă economia, făcând deosebit de actuală necesitatea de a ieftini producția industrială și a spori cheltuielile sociale. Dar, obiectivul SUA nu este de a-și ajuta partenerii, ci de a-și vinde gazul scump, cu orice preț.

Și, chiar dacă Washingtonul explică măsurile de ”sugrumare” a colaborării energetice a Europei cu Rusia prin dorința de a reduce așa-zisa dependență a europenilor de Moscova, de facto, America luptă împotriva independenței Europei. Tot mai grosolan și mai grosolan, judecând după modul obraznic în care ambasadorul a indicat Berlinului că nu dă suficient la casieria NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874973