Hot News
Serghei Grîzlov: Modificarea acordurilor de la Minsk ar putea avea consecințe ireparabile
29/05
Ambasadorul Anatoli Antonov: SUA vor să facă din cosmos o platformă pentru confruntarea cu Rusia
30/05

Fiodor Lukianov: Cum se schimbă lumea pe fondul pandemiei

Foto: RIA Novosti

Pe fondul pandemiei de coronavirus, Rusia și China fac front comun împotriva Statelor Unite. Cunoscutul politolog rus Fiodor Lukianov consideră că tensiunile dintre China și SUA vor crește până la nivelul războiului rece dintre Est și Vest. Intervievat de publicația japoneză Sankei Shimbun, analistul a apreciat că ideea supremației mondiale a modelului democrației occidentale nu mai este de actualitate.

Manifestarea egocentrismului

– Cum influențează noul coronavirus situația internațională?

Fiodor Lukianov: – Doresc să evidențiez câteva tendințe importante. Noul coronavirus nu a generat alte orientări în lume. El le intensifică pe cele deja existente: îndepărtarea de globalizare și de modelul democratic, restrângerea cooperării internaționale. Egocentrismul se manifestă tot mai pregnant la nivel global. Deocamdată, este greu de anticipat ce formă va dobândi pe viitor. Multe vor depinde de termenele și de gradul de stagnare economică.

– Și mai ce?

Fiodor Lukianov: – Confruntarea dintre China și Statele Unite se va intensifica și va intra într-o nouă fază.
Concurența sino-americană duce, deja, cu gândul la Războiul Rece dintre Est și Vest (în principal, dintre SUA și URSS). Ambele țări vor încerca să scape de dependența economică reciprocă. La începutul secolului al XXI-lea, vârful globalizării s-a manifestat în special prin coexistența dintre SUA și China. Treptat, însă, această coexistență a început să apese asupra ambelor state, pentru ca acum să fie serios afectată.

China este criticată pentru crearea artificială a noului coronavirus. După toate probabilitățile, pentru a reduce influența Chinei, Occidentul va îmbrățișa această teorie a responsabilității chineze. Va deveni un nou subiect de confruntare.

– Ce acțiuni va întreprinde Rusia?

Fiodor Lukianov: – Relațiile ruso-chineze continuă să rămână bune. Problema este că această colaborare dintre Rusia și China, care durează deja de mulți ani, nu poate fi înlocuită cu nimic. În ceea ce privește relația dintre America și Rusia, toată atenția SUA este îndreptată acum spre China și, de aceea, Washingtonul nu va încerca o agravare a confruntării cu Rusia.

Cu toate acestea, nici o ameliorare nu se va produce. Acutizarea confruntării dintre SUA și China are o mare importanță pentru Japonia. Tokyo va trebuie să aleagă cu care dintre cele două țări va coopera.

– Tendința de a percepe lumea din perspectiva confruntării dintre Occidentul democratic, pe de o parte și regimurile autoritare din Rusia și China, pe de alta, se adâncește, inclusiv în privința măsurilor de luptă împotriva pandemiei.

Fiodor Lukianov: – Problemele democrației și ale totalitarismului (ca forme de guvernare) se vor menține, dar vor trece în plan secund. Ideologia lumii uniformizate, apărută la sfârșitul Războiului Rece, adică ideologia dominației în lume a modelelor Occidentului, care a învins în Războiul Rece, a devenit de domeniul trecutului. Noul coronavirus a arătat că toate țările și popoarele fac față pandemiei pe baza propriei lor culturi și tradiții. Succesul sau eșecul nu au legătură cu forma de guvernare.

Nereușitele lui Putin

– Rusia și China își oferă ajutorul mai activ decât Occidentul pentru a-și întări influența în țările unde este trimis ajutor umanitar.

Fiodor Lukianov: – Rusia susține doar țările cu care are legături strânse. Evident că acest ajutor are un substrat politic. Între timp, China, primul stat care a învins epidemia, simte o supremație morală și corectitudine (din punctul de vedere al ajutorului oferit altor state).

– În Rusia creștere numărul îmbolnăvirilor, situația a devenit extrem de serioasă în țară. Va scădea forța centripetă a președintelui Vladimir Putin, aflat la conducerea statului de 20 de ani?

Fiodor Lukianov: – O întrebare la care este imposibil să răspunzi acum. Totuși, procesul de modificare a Constituției (referendumul planificat pentru aprilie a fost amânat) se va complica. Obiectivul inițial al amendamentelor la Legea fundamentală viza formarea unui model de tranziție a puterii după retragerea lui Putin și a unui nou sistem politic, dar planurile s-au schimbat. În același timp, s-au produs schimbări și în ceea ce privește situația externă și de politică internă din cauza noului coronavirus. A apărut necesitatea gândirii altui scenariu. Acum, nimeni nu știe cum va fi acesta. Putin încă nu a decis ce este de făcut în privința noii Constituții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091