Hot News
Fiodor Lukianov: Cum se schimbă lumea pe fondul pandemiei
29/05
Clădirea MAE rus din Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti
Teste nucleare. MAE rus crede că SUA se vor retrage și din acest tratat
30/05

Ambasadorul Anatoli Antonov: SUA vor să facă din cosmos o platformă pentru confruntarea cu Rusia

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov/ Foto: TASS

Cu sprijinul Alianței Nord-Atlantice, Statele Unite vor să transforme în mod artificial spațiul cosmic într-o platformă pentru acțiuni militare și pentru eventuale confruntări cu Rusia, a declarat ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, într-un interviu acordat postului de televiziune ”Zvezda”.

Diplomatul a afirmat că Moscova face tot posibilul pentru a nu permite așa ceva. Deocamdată, Rusia nu reușește să convingă partea americană să-și unească eforturile pentru a preveni o cursă cosmică și pentru a nu desfășura pe orbită tot felul de armament.

”În urmă cu 20 de ani, cânt lucram la conferința de dezarmare de la Geneva, ne confruntam cu aceleași probleme. Întotdeauna am încercat să-i convingem pe americani: ”Prieteni, este nevoie de mult mai puțini bani pentru a preveni o cursă a înarmării decât pentru o dezarmare ulterioară”, a spus Antonov.

Ambasadorul a subliniat că Moscova este serios preocupată de starea de spirit a Statelor Unite. În acest sens, Rusia se pronunță constant, pe toate platformele posibile și imposibile, inclusiv la conferința de dezarmare a Adunării Generale a ONU, în favoarea unei rezoluții privind prevenirea cursei înarmării în spațiul cosmic.

”Împreună cu prietenii chinezi, am elaborat, la conferința pentru dezarmare, instrumente, de fapt un simplu acord de prevenire a cursei înarmării în spațiul cosmic. Din păcate, acest proiect, acest document nu este susținut de o serie de state europene și, în primul rând, de Statele Unite”, a arătat diplomatul.

Potrivit afirmațiilor sale, partea americană este dispusă să discute această chestiune, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, planul negocierilor internaționale a suferit modificări.

”Izvestia” amintește că, în repetate rânduri, Moscova a îndemnat puterile mondiale la o exploatare pașnică a cosmosului și a subliniat inadmisibilitatea amplasării de arme în spațiul cosmic. În schimb, SUA au creat o nouă subunitate militară – Forțele spațiale și au afirmat că vor privi cosmosul ca un posibil spațiu pentru acțiuni armate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089