Hot News
O metodă de tratament experimental pentru Covid-19 a fost aplicată la Moscova
05/06
Medicamentul anti-Covid, Avifavir, gratuit pentru pacienții asigurați
06/06

Dezastrul din Norilsk. Putin a acceptat: Potanin va suporta toate cheltuielile

Președintele companiei ”Nornikel”, Vladimir Potanin/ Foto: TASS

Președintele Vladimir Putin consideră că este corectă decizia asumată de conducerea companiei ”Nornikel” de a suporta toate cheltuielile necesare pentru acoperirea daunelor provocate de deversarea unei mari cantități de produse petroliere la Norilsk, relatează TASS.

”Faptul că întreprinderea este dispusă să plătească din mijloace proprii toate lucrările, este corect, fără îndoială”, a declarat liderul de la Kremlin la o întâlnire cu ecologiști și reprezentanți ai organizațiilor pentru protecția animalelor.

Șeful statului a vrut să afle de la președintele ”Nornikel”, Vladimir Potanin, costul aproximativ al tuturor operațiunilor legate de lichidarea consecințelor. ”Cred că este vorba de miliarde de ruble. Sunt mulți bani”, a răspuns Potanin. ”Despre amenzi, nu pot spune nimic; cât vor calcula, atât va fi. Dar, în privința cheltuielilor, cred că 10 miliarde (128 milioane de euro), dacă nu mai mult. Așa estimez eu”, a precizat omul de afaceri, subliniind că este dispus ”să cheltuiască atât cât va fi necesar”.

Un lucrător al Ministerului pentru Situații Excepționale în timpul lichidării consecințelor deversării de combustib, la râul Ambarnaia din zona polară Norilsk/ Foto: TASS

Liderul rus a spus, totodată, că știe faptul că președintele ”Nornikel” nu este doar proprietarul unui important pachet din acțiunile întreprinderii, ci chiar lucrează acolo. ”Ați spus miliarde. Dar, cât costă un recipient, pe care îl veți înlocui, cu aproximație?”, a întrebat Putin.

Auzind răspunsul că, pentru moment, cheltuielile curente se ridică la sute de milioane de dolari, el nu a fost de acord cu o asemenea apreciere. ”Un rezervor unde se păstrează carburant costă considerabil mai puțin, de câteva ori mai puțin”, a accentuat președintele. ”De ce am întrebat? Pentru că, dacă l-ați fi înlocuit la timp, nu ar fi fost catastrofa ecologică și nici compania nu ar fi fost nevoită să suporte cheltuielile”. El l-a sfătuit pe Potanin ca, pe viitor, să acorde acestor chestiuni mai multă atenție.

Putin a cerut ca situația de la Norilsk să fie luată sub control total și să fie clarificate circumstanțele, fără nici un compromis. ”Rog toate structurile ce trebuie implicate direct în acest caz, Ministerul pentru Situații Excepționale, firește, să ia situația sub un control total, special”, a spus liderul de la Kremlin. ”Nici nu încape discuție, circumstanțele trebuie elucidate, în detaliu și trebuie evaluate daunele în mod obiectiv, fără compromisuri”, a adăugat șeful statului.

”Ceea ce s-a întâmplat la Norilsk este o situație excepțională, de amploare federală, după cum s-a afirmat ieri. În acest caz, chiar a fost pusă în pericol sănătatea oamenilor, iar natura fragilă din zona arctică a primit o serioasă lovitură”, a constatat Putin, menționând că nu întâmplător, în acest caz, s-a sesizat atât Procuratura generală cât și organele de anchetă.

2 Comments

  1. ivan ciripaha spune:

    Se pare că nu este singura greșeală a multinaționalei nichelului. Am văzut că încă din 2010 dl.Putin vizitând compania a cerut un program de investiții pentru reducerea emisiilor de dioxid de sulf. Domnia Sa a spus, Domnia Sa a auzit!

    Abia în 2016 a fost încheiat un contract cu o companie canadiană pentru filtrarea emisiilor poluante și capacități de depozitare în Norilsk. Ar fi interesant de analizat costurile investiției.
    În 2019 Nornikel anunță triumfalist un program grandios de 20 de mld de dolari investiții în mediu. Cred că este o glumă afirmația companiei că poate cheltui în termen scurt atâția bani pentru protecția mediului! E un fel de plan cincinal realizat în patru ani, ca-n vremurile apuse!

    În istoricul companiei sunt multe “accidente”. Începând din 1999 aproape în fiecare an s-a petrecut câte un eveniment tragic. Se pare că preocuparea pentru protecția muncii si a mediului este redusă.
    Chiar și acum explicația pentru dezastru ar fi comică dacă nu ar fi tragică pentru mediu. Rezervorul s-a prăbușit datorită încălzirii permafrostului din cauza încălzirii globale: “…the company said that its foundation pillars collapsed when the permafrost melted as a result of warming due to climate change”. Nu era treaba managementului să prevadă acest lucru? De încălzirea globală se vorbește vehement de cel puțin douăzeci și cinci de ani.

    Președintele Putin a pus punctul pe “i”: “…dacă l-ați fi înlocuit la timp, nu ar fi fost catastrofa ecologică…”. Iarăși ar fi interesant de analizat planificarea și realizarea reparațiilor curente și capitale.
    Cheltuielile de ecologizare cine le suportă? Compania sau Генеральный директор din buzunarul său?

    Sunt mirat că statul rus nu deţine acţiuni în companie! Dar nu este timpul pierdut. Pentru că Норникель presupun că este o companie strategică.

    În concluzie. Un proverb românesc spune că “afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Firma pare solidă și frumoasă dar în interior este posibil să fie multe verigi slabe.

    Cred că ar trebui făcute urgent două lucruri:
    (1) separarea completă a acționariatului de conducerea executivă;
    (2) angajarea ca CEO (director general executiv) a unei persoane din afara cercurilor de interese din jurul multinaționalei (eventual un om din străinătatea apropiată).

    Surse de informații:
    a) https://www.nornickel.com/
    b) https://www.nornickel.ru/
    c)https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D1%8C
    d) https://en.wikipedia.org/wiki/Nornickel

  2. Ionel Catalin Carceanu spune:

    Il sun pe Vova si-l propun pe dl Ciripaha! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875168