Hot News
Putin a cerut crearea unei baze naționale de date genetice
08/06
Lockdown, pe lista celor mai noi cuvinte în versiunea Yandex
08/06

Tratatul Cer Deschis: Condițiile care ar putea determina retragerea Rusiei

Politologul rus Dmitri Suslov/ Foto: ru. valdaiclub.com

Dacă țările europene semnatare ale Tratatului Cer Deschis (DON) vor transmite informații privind zborurile efectuate deasupra teritoriului Rusiei unor state ce nu intră în respectivul acord, inclusiv Statele Unite, retragerea Moscovei din tratat devine inevitabilă, a declarat, pentru agenția TASS, expertul Clubului internațional de dezbateri ”Valdai”, Dmitri Suslov.

Potrivit spuselor sale, ”principalul factor ce va avea o importanță decisivă asupra perspectivelor acestui tratat îl constituie dacă țările europene din NATO, care își vor menține participarea la Tratatul Cer Deschis, vor continua să transmită Statelor Unite informațiile pe care le vor primi”.

Suslov a amintit că, în conformitate cu regulile Tratatului, țările participante nu au dreptul să transmită informații referitoare la zboruri țărilor care nu sunt parte la document. ”Pe de altă parte, NATO dispune de un sistem unic de planificare militară. Și, cunoaștem care sunt posibilitățile spionajului american și știm că, teoretic, țările europene pot, în cadrul acestui sistem unic al Comandamentului militar al NATO, să primească informații legate de Rusia. Mai ales că, în prezent, Statele Unite desfășoară inclusiv infrastructură militară americană în țări europene și nu este exclus ca SUA să-și mute o parte considerabilă a contingentului lor militar din Germania în Polonia”, a adăugat analistul.

”Toate acestea fac practic inevitabilă retragerea Rusiei din acest tratat, după ce documentul își va încheia existența, pentru că, fără participarea Rusiei, el își pierde orice rațiune pentru țările europene”, a subliniat Suslov.

În același timp, expertul a atras atenția asupra faptului că Rusia este interesată ca tratatul să fie păstrat, dar și ca țările europene membre NATO, semnatare ale acordului, să respecte condițiile înscrise în text.

În context, analistul a subliniat importanța documentului din punctul de vedere al reducerii riscurilor unui război non-nuclear. ”El permite creșterea gradului de previzibilitate, obținerea unor date mai mult sau mai puțin exacte despre dislocarea forțelor armate, starea infrastructurii militare. Este important, din punctul de vedere al minimalizării riscurilor unui conflict armat nepremeditat”, a explicat specialistul rus.

Expertul este convins că, din punctul de vedere al securității militare, este mult mai importantă păstrarea posibilităților de a efectua zboruri deasupra țărilor europene membre NATO, decât deasupra teritoriilor SUA. ”Pentru că riscul unei confruntări directe non-nucleare vizează în special teatrul european și relațiile Rusiei cu statele europene și nu în mod direct teritoriul american”, a adăugat Suslov.

În ceea ce privește evoluția situației în condițiile în care participanții europeni la tratat vor continua să transmită informații Statelor Unite, iar Rusia, drept răspuns, se va retrage din DON, analistul a estimat că, pe lângă respectivul tratat, vor apărea alte măsuri de transparență. ”Însă, în orice caz, asta va însemna o creștere considerabilă a riscurilor militare”, a concluzionat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068