Hot News
Tratatul Cer Deschis: Condițiile care ar putea determina retragerea Rusiei
08/06
Controlul armelor. Negocieri Rusia-SUA, la 22 iunie
09/06

Lockdown, pe lista celor mai noi cuvinte în versiunea Yandex

Foto: Rosbalt

În ultimii 10 ani, fondul lexical al rușilor s-a înnoit, a anunțat motorul de căutare Yandex, care a alcătuit un clasament al celor mai noi cuvinte intrate în vocabularul obișnuit, în ultimul deceniu.

Pentru 2020, primele trei locuri ale ratingului au fost ocupate de ”auf” (exclamație de aprobare cu semnificație de ”tare”, ”grozav”), ”lockdown” (reducerea drastică a activității sociale din cauza închiderii întreprinderilor și a restricțiilor de deplasare) și ”prada” (cuvânt care se regăsește într-un cunoscut cântec hip-hop și care nu are o traducere exactă).

Anul trecut, printre cuvintele nou intrate în limbajul cotidian se numără ”foodporn” (imagini frumoase cu mâncare, de pe rețelele de socializare, care trezesc apetitul) și ”boomer” (reprezentanții generației baby-boom și care se referă, de regulă, la cei născuți în perioada 1946-1964, azi, pensionari).

Analiștii au calculat, de asemenea, care este proveniența cuvintelor pe care rușii le-au căutat cel mai des pe Yandex în ultimul an. Pe primul loc s-a plasat cuvântul ”Rus”, în top-3 intrând cuvintele ”muncă” și ”mulțumesc”.

Ratingul arată, totodată, influența vremurilor: pe primele 10 locuri se pot întâlni și cuvintele ”carantină” și ”medic”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875083