Hot News
Lockdown, pe lista celor mai noi cuvinte în versiunea Yandex
08/06
Cronica pandemiei în Rusia, la 9 iunie
09/06

Controlul armelor. Negocieri Rusia-SUA, la 22 iunie

Foto: Scott Nelson / Getty Images

Reprezentanții Statelor Unite și ai Rusiei vor purta la 22 iunie, la Viena, negocieri privind controlul armelor, a anunțat agenția Bloomberg, citând surse ale Departamentului de Stat al SUA, relatează cotidianul ”Kommersant”.

Ulterior, emisarul special al președintelui SUA pentru controlul armelor, Marshall Billingsllea, care va participa la discuții din partea Washingtonului, a confirmat informația referitoare la întâlnirea din capitala austriacă. Partea rusă va fi reprezentată de vice-ministrul de Externe, Serghei Riabkov.

”Astăzi am convenit cu adjunctul ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, perioada și locul negocierilor privind armamentul nuclear, în iunie”, a scris Billingslea pe Twitter. În postarea sa, diplomatul nu a menționat și data. El a adăugat însă că SUA au invitat China să ia parte la discuțiile de la Viena.

Interlocutorul agenției Bloomberg nu a exclus posibilitatea ca negocierile să includă și problema prelungirii Tratatului cu privire la armele strategice ofensive (STAT-3).

Serghei Riabkov a anunțat, anterior, că Rusia propune Statelor Unite prelungirea pentru cinci ani a START-3. Potrivit vice-ministrului în acest timp se va putea elabora un nou mecanism de control al armelor. SUA insistă ca orice viitor acord să includă China. Beijingul spune că nu vrea să-și asume nici un fel de obligații, pentru că arsenalele lui nucleare nu se compară cu cele ale Washingtonului și Moscovei. Președintele Vladimir Putin a cerut Consiliului de Securitate al Rusiei să stabilească poziția definitivă a țării în legătură cu retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis, dar și în ceea ce privește prelungirea START-3, menționează ”Kommersant”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875046