Hot News
MAE rus: Câți microbiști străini au rămas în Rusia după CM-2018
29/06
Senatorul Aleksei Pușkov: Așteptați-vă la consecințe
29/06

Serghei Glaziev: De ce economiile SUA și UE sunt mai eficiente decât cea rusă

Economistul Serghei Glaziev, fost consilier al președintelui Vladimir Putin/ Foto: Guu.ru

Economistul Serghei Glaziev, cunoscut prin ideile sale ”neortodoxe” în ceea ce privește modele de dezvoltare economică, a arătat că economiile Statelor Unite și ale Uniunii Europene sunt mai eficiente decât economia Rusiei, ceea ce, desigur, nu reprezintă nici o descoperire pentru nimeni și poate fi ușor explicat.

În ultimii zece ani, Rusia a afișat o creștere economică medie de 1% pe an. Este sub ritmul celor mai multe dintre țările UE și al SUA. Și, chiar dacă acolo, undeva în Occident, creșterea economică este de 2%, oricum este mai mare.

Să vedem de ce se întâmplă așa. În ultimă instanță, ar trebui să fie factori obiectivi de ce economia Rusiei nu este atât de eficientă ca economiile țărilor de la care Rusia mereu a copiat modelul economic.

Despre bani

Glaziev arată că în SUA și în UE banii rămân, în general, în țară și lucrează în interesul economiei – astfel spus, cu mijloacele create în interiorul SUA și al UE economia se dezvoltă în mod real, se fac investiții în proiecte de infrastructură, industrie și agricultură.

Ce se întâmplă în Rusia? În Rusia are loc o fugă a capitalului, în perioada Rusiei post-sovietice “fuga banilor” depășind un trilion de dolari. Acești foarte mulți bani puteau să lucreze în interesele țării, dar, într-un final, ”s-au scurs”. De asemenea, dacă luăm numerarul, în cele mai multe dintre cazuri, el este investit în active de valoare ale SUA și UE. Este răspunsul direct – de ce economiile acestor țări sunt mai eficiente. Pentru că acolo sunt bani.

Despre industrie și agricultură

Glaziev arată, totodată, că în UE și în SUA, statul susține industria și agricultura. Creează situații când este mai avantajos să te ocupi de dezvoltarea națională, iar concurenților străini le este mai greu să lucreze în SUA și în UE decât firmelor care acționează în interiorul țării.

În Rusia, situația este exact pe dos. Problema este că în Rusia, dobânda cheie este mai mare decât în SUA și în UE de 5-10 ori. Asta, în condițiile în care piețele Rusiei sunt deschise. Ceea ce înseamnă că industria și agricultura SUA și ale UE pot considera Rusia nu un concurent, ci o piață de desfacere.

În plus, se petrec lucruri cât se poate de stranii. Rusia poate produce, în mod obiectiv, produse petroliere. Dar, pentru că industria nu beneficiază de susținerea necesară, din păcate, Rusia vinde petrol brut și cumpără produse petroliere din alte țări.

2 Comments

  1. Hans spune:

    Analize superbe, limbaj civilizat…tot ce ti-ai putea dori. Dar inca nu sunteti prea cunoscuti, si daca n-as comenta eu n-ati avea aproape deloc comentatori. Faceti-va putina reclama pe Sputnik.md(ro) ca sa stie lumea buna de voi. Fuga banilor din economie a devenit hemoragie in Romania dar Rusia nu-i Romania asa ca ,,luati un pumn in nas” de la mine; ce naiba pazeste Taica Putin, Parlamentul Rusiei, guvernul sau? De ce nu opriti iesirea banilor din tara – legi dure nu puteti da? Cu totii ne uitam cu admiratie la Vladimir Putin si la Rusia si veniti voi si spuneti ca ati pierdut un trilion de dollari? Daca Putin ar fi japonez ar trebui sa-si faca sepuku!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097