Hot News
Merkel: Nord Stream-2 trebuie să fie finalizat
01/07
Peste 77,93% dintre participanții la votul național au susținut modificările aduse Constituției Federației Ruse
02/07

SUA vor să răscumpere sistemele rusești S-400 vândute Turciei

Foto: TASS

Statele Unite ar putea răscumpăra rachetele antiaeriene S-400 produse în Rusia și aflate în dotarea armatei Turciei, conform unor inițiative legislative depuse recent în Senatul american, scrie publicația Defense News, într-un articol preluat de TASS.

Potrivit sursei citate, o astfel de manevră ar permite SUA și Turciei să iasă din impasul privind participarea Ankarei la programul de fabricație a avionului multi-rol de atac din generația cinci, F-35 Lightning II.

După cum scrie Defense News, acest amendament a fost propus de liderul grupului republicanilor din Senat, John Thune (Dakota de Nord), la proiectul de lege privind bugetul apărării pentru anul financiar 2021 (2021 National Defense Authorization Act, 2021 NDAA). Conform respectivei modificări, sistemele S-400 aflate în dotarea Turciei ar urma să fie achiziționate cu bani din fondurile US Army destinate achiziționării de rachete.

La rândul său, președintele comitetului pentru relații internaționale din Senatul SUA, republicatul James Risch, a propus un amendament și mai dur, care să-l determine pe președintele Donald Trump să folosească sancțiuni împotriva Turciei în conformitate cu legea CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), la 30 de zile de la intrarea în vigoare a 2021 NDAA, scrie Defense News.

În opinia publicației, în pofida influenței lui Risch și a lui Thune, introducerea amendamentelor lor în versiunea finală a proiectului de lege ce reglementează bugetul cheltuielilor SUA pentru apărare națională, nu este garantată. Nu este sigură nici păstrarea amendamentelor în cazul dezbaterii cu Camera Reprezentanților a variantei de proiect aprobată de Senat.

Defense News este destul de sceptic în privința șanselor ca ambele amendamente să intre în vigoare. Publicația notează că, de regulă, liderii Senatului convin între ei amendamentele care nu trezesc dispute serioase. În același timp, discuțiile pe marginea acestor modificări se opresc înainte de dezbaterile punctuale.

TASS amintește că, în septembrie 2017, Rusia a anunțat că a încheiat cu Turcia un contract în valoare de 2,5 miliarde de dolari pentru livrarea de rachete S-400. Primele livrări au început la 12 iulie 2019. Împotriva achiziției, de către Turcia, a sistemelor S-400 s-au pronunțat vehement SUA și NATO. La 17 iulie 2019, purtătorul de cuvânt al Casei Albe declara că decizia Ankarei de a cumpăra S-400 face, practic, imposibilă, participarea Turciei la programul de fabricație a avioanelor de atac americane F-35.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874972