Hot News
Destinații turistice. O capodoperă a artei tradiționale rusești: Palatul Teremnoi din Kremlin – VIDEO
11/07
Peskov: Comparativ cu SUA și UE, în Rusia nu există spionomanie
11/07

Senatorul Konstantin Kosaciov, despre decizia privind Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul

Istanbul. Catedrala Sfânta Sofia/ Foto: Getty Images

Consiliul de Stat al Turciei (care este și Curtea Supremă administrativă a țării) a anulat, până la urmă, decizia autorităților din 1934 privind transformarea în muzeu a Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul. Adică, acum, catedrala va fi, din nou, folosită ca moschee, ceea ce, firesc, generează o reacție negativă în întreaga lume creștină, scrie senatorul rus Konstantin Kosaciov pe pagina sa de Facebook.

Se poate spune, desigur, că este o chestiune care ține strict de treburile interne ale oricărei țări, ce face ea cu propriile monumente ale arhitecturii. Dar, Sfânta Sofia este cea mai mare relicvă a lumii creștine, care are legătură directă cu istoria acesteia.

Totuși, în cazul de față, eu nu aș întrezări dorința președintelui Erdogan de a provoca, în vreun fel, forțele externe, chiar și în pofida permanentelor împunsături pe această temă cu Grecia: de fiecare dată când în Hagia Sofia se citeau sure din Coran, MAE elen protesta.

Prevalează aici chestiuni de politică internă – Erdogan adună puncte în tabăra adepților islamizării Turciei, spulberând, în același timp, atu-urile din mâneca opozanților săi conservatori. Nu încetează nici discuțiile privind alegerile parlamentare anticipate, unde, schimbarea statutului Catedralei Sfintei Sofia ar putea, de asemenea, să joace pe mâna forțelor aflate la guvernare.

Toate acestea sunt explicații ce nu justifică, însă, în nici un fel faptul că, acum, o clădire istorică unică își pierde statutul neutru de muzeu, ce păstrează elemente decorative creștine, dar și musulmane, servind mulți ani drept simbol al lumii interreligioase nu doar în Turcia însăși. Numeroase forțe politice și creștine ale lumii și-au exprimat îngrijorarea și cred că Ankara va apărea, acum, în ochii întregii lumi, ca un distrugător al echilibrului interreligios, pierzându-și autoritatea de important jucător regional.

Mare păcat că s-a întâmplat așa, încheie Kosaciov în postarea preluată de ”Rossiiskaia Gazeta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875077