Hot News
Pepită de chihlimbar de 1,2 kilograme, găsită în Regiunea Kaliningrad
26/07
Principala paradă militară navală din Sankt-Petersburg – VIDEO ÎN DIRECT
26/07

Banca Rusiei a redus dobânda cheie la 4,25%

Banca Centrală a Rusiei din Moscova/ Foto: Izvestia

Banca Centrală a Rusiei a redus dobânda cheie de la 4,5% la 4,25% pe an, cel mai coborât nivel din întreaga perioadă post sovietică. Instituția de reglementare și-a explicat decizia prin rata scăzută a inflației din Rusia. În condiții de redresare economică, o scădere record a dobânzii de referință ar trebui să conducă la ieftinirea creditelor și, astfel, să susțină consumul și activitățile de business, cred experții. Mai mult, președintele Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, nu a exclus posibilitatea ca, la una dintre viitoarele ședințe ale Băncii Centrale, să fie decisă o nouă scădere a dobânzii. Analiștii sunt de părere că, până la sfârșitul anului, acest indice ar putea fi coborât până la 3,5%.

Postul de televiziune RT menționează că, în prezent, rata inflației în Rusia este de 3,3%, continuând să se mențină sub ținta limită a Băncii Centrale, de 4%.

”După reducerea din mai-iunie, așteptările inflaționiste ale populației și ale mediului de afaceri s-au stabilizat, în ansamblul lor. Cu toate că relaxarea măsurilor de restricții contribuie la reluarea activităților economice, redresarea economiei mondiale și a economiei Rusiei va fi treptată. În aceste condiții, se păstrează riscul unei devieri a inflației mai jos de 4% în 2021”, se precizează în comunicatul de presă al Băncii Rusiei.

Scăderea dobânzii de referință ar trebui să ofere un sprijin suplimentar economiei ruse în perioada de redresare. Este părerea exprimată de analistul principal al companiei Forex Optimum, Ivan Kapustianski, potrivit căruia acțiunile instituției de reglementare conduce la ieftinirea creditelor și, astfel, stimulează consumul și activitățile de business din țară.

”Reducerea ratei dobânzii conduce la o revigorare a cererii de consum, va accelera circuitul financiar în economie și va susține creșterea producției. Acțiunile Băncii Centrale sunt deosebit de actuale în condiții de criză. Susținerea activităților de business poate influența pozitiv situația și poate frâna ritmul de scădere a PIB”, a arătat expertul.

Potrivit prognozei Băncii Centrale, în 2020, Produsul Intern Brut al Rusiei se va reduce cu 4,5-5,5%. De altfel, încă din 2021, economia țării va demonstra o creștere compensatorie în limitele a 3,5-4,5%, recuperând în jur de 2,5-3,5%.

Potrivit experților, decizia Băncii Centrale va avea un impact pozitiv și asupra pieței imobiliare. Prin tradiție, băncile urmăresc modificările dobânzii de referință a Băncii Centrale și, pe baza deciziilor adoptate de organul de reglementare, stabilesc în mod independent nivelul dobânzilor la creditele pe termen lung, inclusiv cele ipotecare.

La sfârșitul lunii mai 2020, dobânda medie la creditele pentru locuințe a scăzut, în Rusia, la cel mai coborât nivel de când se fac astfel de măsurători – 7,4% pe an. În același timp, analiștii consultați de RT anticipează o reducere a acestui indice în lunile imediat următoare.

”Creditarea ipotecară reacționează mereu la evoluțiile dobânzii cheie în decurs de una-două săptămâni. După decizia de vineri a Băncii Centrale, dobânda ipotecară medie ar putea coborî la 7 – 7,05% pe an”, a explicat pentru RT expertul în imobiliare al Academiei de gestionare a finanțelor și investiții, Aleksei Kricevski.

Următoarea ședință a consiliului director al Băncii Centrale este programată pentru 18 septembrie. Este posibil ca, la prima întâlnire din toamnă, top managementul structurii de reglementare să analizeze oportunitatea unei noi reduceri a ratei dobânzii. Este ceea ce a declarat, la conferința de presă, șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina.

”Pe viitor, vom evalua caracterul modificărilor condițiilor monetare și de creditare, caracterul proceselor de redresare în economie, dinamica prețurilor și, ținând cont de toate acestea, vom evalua oportunitatea reducerii dobânzii cheie la următoarele ședințe. Pe ansamblu, noi credem că încă mai rămâne spațiu pentru o relaxare a politicii monetare și de creditare”, a subliniat Nabiullina.

Ivan Kapustianski consideră că, până la sfârșitul anului, Banca Centrală ar putea proceda la o nouă reducere a ratei dobânzii, până la 3,5% pe an.

Răspunsul valutar

Experții au salutat eventualitatea reducerii ratei dobânzii a Băncii Centrale la 4,25% pe an. Potrivit șefului biroului de analize a datelor Cex.IO Broker, Iuri Mazur, în acțiunile lor, investitorii au luat în calcul, din timp, decizia Băncii Rusiei. De aceea, pe termen scurt, scăderea ratei dobânzii ar putea avea o influență neutră asupra rublei. Pentru 25 iulie, Banca Rusiei a stabilit un curs oficial de 71,6 ruble pentru un dolar și 83,1 ruble pentru euro.

În opinia lui Iuri Mazur, în următoarea perioadă de timp, cursul dolarului va oscila într-un diapazon de 60-72 de ruble. Evoluția ulterioară a valutei naționale va depinde, în mare măsură, de situația din economia rusă și de prețurile la petrol, crede, la rândul său, Ivan Kapustianski. Potrivit spuselor sale, preconizata relansare a activităților de business și scumpirea resurselor energetice de la 43 de dolari/baril, în prezent, la 45, vor acorda un sprijin rublei.

”Mai mult, cererea pentru activele de risc se va reface, treptat, la nivel mondial, pe măsura revenirii economiei globale pe o traiectorie stabilă de creștere. Încrederea este conferită de faptul că mulți producători au intrat pe linia de finiș în dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus. De aceea, moneda rusă are, în general, perspective pozitive, iar cursul dolarului ar putea coborî în lunile următoare”, a concluzionat Kapustianski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875018