Hot News
Corneliu Vlad: Confuzie și incertitudini pe linie în Belarus
11/08
La Minsk au fost reținuți coordonatorii protestelor
12/08

Ministerul german de externe a răspuns aspru amenințărilor americane privind gazoductului Nord Stream-2

11 august. Moscova. Ministrul de externe german, Heiko Maas (stânga) și omologul său rus, Serghei Lavrov, în timpul conferinței de presă dedicată rezultatelor negocierilor bilaterale/ Foto: RIA Novosti

De la cine își cumpără energie – această decizie este o treabă suverană a Uniunii Europene și nimeni din afară nu-i poate dicta politica energetică, a declarat ministrul german de externe, Heiko Maas, în cadrul unei conferințe de presă, în urma discuțiilor de la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Astfel a comentat Maas planurile SUA de a înăspri sancțiunile împotriva gazoductului Nord Stream-2.

“Pentru guvernul german, relațiile transatlantice au avut, de-a lungul anilor, o importanță deosebită – și nu numai pentru noi, ci pentru Europa în general. Ele sunt mai profunde decât orice conjunctură politică. Cu toate acestea, trebuie să constatăm că introducerea sancțiunilor, între parteneri, este o cale greșită; acesta este un mod greșit. Și, în cele din urmă, aceasta este decizia noastră suverană – de unde vom cumpăra resurse energetice. Niciun stat nu poate dicta politica energetică a UE prin amenințări”, a spus el.

Infrastructura gazoductului Nord Stream-2/ Foto: RIA Novosti

Ministrul a menționat că, în cadrul UE, este discutată problema – în ce măsură sancțiunile extrateritoriale încalcă dreptul internațional – și a subliniat că a “exprimat clar” această poziție într-o conversație cu secretarul de stat american.

Proiectul Nord Stream-2 presupune așezarea unei conducte de gaze, cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, de pe coasta rusă, prin Marea Baltică, până în Germania. Implementarea este realizată de Nord Stream-2 AG, cu acționarul unic – Gazprom. Partenerii europeni sunt Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper și Wintershall, care finanțează jumătate din proiect, câte 950 de milioane de euro fiecare.

Statele Unite se opun activ proiectului, promovându-și gazul natural lichefiat în UE. La sfârșitul anului trecut, Statele Unite au inclus sancțiuni împotriva Nord Stream-2 în bugetul apărării și, din această cauză, compania elvețiană Allseas, care se ocupa de așezarea conductelor, și-a suspendat aproape imediat lucrările.

În iulie, Departamentul de Stat a publicat recomandări, în temeiul Legii ”Privind contracararea adversarilor Americii prin sancțiuni”, incluzând în ele Nord Stream-2 și al doilea fir al conductei ”Turkish Stream”. Aceasta supune riscului de sancțiuni investițiile și alte activități legate de conductele de export rusești. În plus, în iulie, Camera Reprezentanților și Senatul și-au aprobat opțiunile bugetare de apărare, care prevăd sancțiuni extinse împotriva proiectului Nord Stream-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093