Hot News
Rusia a amintit despre parteneriatul cu Belarus
14/08
După ”Sputnik”, urmează vaccinul ”Vektor”
15/08

Gazoductul Nord Stream-2: 24 de țări europene fac front comun împotriva sancțiunilor SUA

Gazoductul Nord Stream-2: Per aspera ad astra/ Foto: Getty Images

Reprezentanți ai 24 de state ale Uniunii Europene au trimis o notă de protest la Departamentul de Stat al SUA din cauza sancțiunilor cu ajutorul cărora partea americană intenționează să împiedice finalizarea lucrărilor de construcție a gazoductului Nord Stream-2. UE susține că aceste sancțiuni încalcă dreptul internațional, relatează publicația germană Die Welt, citată de RBK.

Delegația UE și-a exprimat protestul cu prilejul unei videoconferințe, protest la care nu au aderat doar trei dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Potrivit Die Welt, deocamdată nu se știe care sunt cele trei state membre ce nu s-au pronunțat împotriva sancțiunilor americane.

Nota de protest vine pe fondul declarației Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și de securitate, Josep Borell, care a catalogat folosirea extrateritorială a sancțiunilor drept o încălcare a dreptului internațional. Potrivit UE, ”o terță țară” nu trebuie să folosească sancțiuni împotriva companiilor europene care desfășoară un business legal. ”Politica europeană trebuie decisă în Europa”, au subliniat reprezentanții țărilor Uniunii Europene.

Reprezentantul ambasadei Statelor Unite la Berlin a explicat pentru Die Welt că Washingtonul are obligația de a răspunde amenințărilor ce-i pun în pericol securitatea națională, dacă Rusia ”încearcă să-și folosească poziția dominantă pe piața europeană a gazelor naturale, pentru a-și exercita puterea de influență asupra țărilor ce depind de livrările rusești de gaze naturale”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078