Hot News
Putin: Rusia nu este o ”țară-benzinărie”
01/09
Lavrov a explicat cum se poartă Occidentul în Belarus
02/09

Pandemia va ajuta Rusia să intre în topul marilor economii ale lumii

Consilierul președintelui rus, fostul ministru al Dezvoltării Economice, Maksim Oreșkin/ Foto: RIA Novosti

Eliminarea punctului privind intrarea țării în topul primelor cinci economii ale lumii, dintre obiectivele Rusiei, se explică prin faptul că, practic, această misiune a fost îndeplinită, a declarat consilierul prezidențial Maksim Oreșkin, citat de RBK.

”Dacă veți citi ultima prognoză a Fondului Monetar Internațional pentru anul în curs, veți vedea că, anul acesta, Rusia va fi a cincea economie a lumii, va urca pe această treaptă. Din acest punct de vedere, se poate spune că obiectivul a fost atins, anul acesta”, a arătat Oreșkin.

Semnat în mai 2018, de președintele Vladimir Putin, decretul corespunzător stabilea drept unul dintre obiectivele țării intrarea Rusiei, până în 2024, printre primele cinci cele mai mari economii ale lumii. Pe atunci ministru al Dezvoltării Economice, Oreșkin a explicat că pentru atingerea acestei ținte trebuie doar urcat un loc, pentru că, după valoarea PIB-ului și după paritatea puterii de cumpărare, Rusia se află în spatele Chinei, a Statelor Unite, a Indiei, a Japoniei și a Germaniei.

”Decalajul față de ocupanta poziției a cincea – Germania – este de 4-5%. Cu alte cuvinte, obiectivul este ca, în următorii șase ani, ritmul de creștere a Rusiei să-l depășească pe cel al Germaniei, pentru ca, astfel, să reușim să intrăm în top-5”, a arătat, la acea dată, Oreșkin. Un an mai târziu, în 2019, Putin a catalogat ca perfect rezolvabilă problema intrării Rusiei printre cele cinci economii cele mai dezvoltate ale lumii.

Obiectivul nu s-a mai regăsit, însă, în programul național pentru următorii zece ani, adică până în 2030, document semnat de liderul de la Kremlin în iulie 2020. Oreșkin a explicat că pandemia de Covid-19 a permis Rusiei să îndeplinească obiectivul propus înainte de termen.
”Oricât de straniu pare, dar criza a avut o contribuție importantă, noi reușind să atingem ținta stabilită cu doi ani mai devreme și, de aceea, acel punct a dispărut din decret. Rusia nu a renunțat nicidecum la acest obiectiv”, a subliniat consilierul prezidențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875101