Hot News
Rusia și-a redus dependența de veniturile din petrol și gaze naturale
03/09
Putin: Păstrarea adevărului despre al Doilea Război Mondial, o datorie a Rusiei și a Chinei
03/09

Frigiderul lui Petru I

Foto: vmeste-rf.tv

Arheologii analizează un răcitor din lemn (ladă pentru gheață) din secolele XVIII-XIX, descoperit în Camerele de jos ale palatului lui Aleksandr Menșikov (1673-1729, conte, om de stat, favoritul țarului Petru I, amiral, primul general-guvernator al Sankt-Petersburgului, n.r.) din Sankt-Petersburg, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

Palatul se află într-un amplu proces de restaurare începând din 2019. Numărul de artefacte descoperite aici a depășit 10.000. De un interes deosebit din partea oamenilor de știință se bucură un răcitor din lemn – încăpere pentru păstrarea alimentelor. De fapt, este un frigider de pe vremea lui Petru cel Mare.

În interiorul răcitorului, temperatura se păstra în limitele a patru-cinci grade peste zero. Răcitorul funcționa în felul următor: primăvara se aduceau bucăți de gheață de pe râul Neva (traversează Sankt-Petersburgul, n.r.) care se acoperau cu scânduri sau paie. Deasupra se așezau alimentele perisabile. Pe timpul verii, gheața se topea treptat- apa se scurgea prin-un orificiu special și intra în pământ.

– În timpul lucrărilor de restaurare a clădirii, desfășurate la începutul secolului XIX, răcitorul a fost astupat, fiind ridicat nivelul pardoselii, a explicat arhitectul șef al proiectului de restaurare, Natalia Șirokova. Prin urmare, el tot timpul s-a aflat într-un mediu extrem de umed, ceea ce a contribuit la conservarea lui. Toate lucrările ulterioare de construcție l-au ocolit, așa că, astăzi, avem la dispoziție un monument unic de arhitectură casnică extraordinar de bine păstrat, a adăugat experta.

Perioada de realizare a răcitorului a fost stabilită după documentele păstrate, prin care reședința lui Menșikov a fost cedată spre proprietate corpului de cadeți în 1732-1734.

– Acest răcitor a fost cu siguranță construit pe vremea lui Petru cel Mare în casa favoritului împăratului. Știm cu precizie că produsele păstrate aici se serveau la masă, inclusiv lui Petru I și apropiaților lui, susține, la rândul său, Elena Mihailova, șefa laboratorului de arheologie, sociologie istorică și moștenire culturală al Universității de Stat din Sankt-Petersburg.

Răcitorul, o construcție unică, a fost demontat și acum se restaurează. După conservare și refacere, răcitorul va fi instalat ca exponat de muzeu în locul în care a fost descoperit, în subsolul clădirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875161