Hot News
A fost publicată convorbirea dintre Berlin și Varșovia pe cazul Navalnîi (VIDEO)
05/09
Startup Café: Rușii de la Yandex mai investesc 150 milioane dolari în mașini fără șofer și reduc cota Uber din afacerea comună
05/09

Die Welt: ”Rusia nu va putea fi pusă în genunchi”

Foto: RIA Novosti

Alte sancțiuni împotriva Rusiei nu își vor atinge scopul, consideră publicația Die Welt, într-un articol semnat de Holger Zschäpitz. Și explică: bugetul rus ”este doldora de bani”, ceea ce înseamnă că Occidentul nu va reuși ”să pună Rusia în genunchi” cu ajutorul unor noi măsuri restrictive.

Die Welt subliniază, în context, că volumul rezervelor valutare ale Rusiei a atins recent un nou record, ajungând la 600 miliarde de dolari, chiar în condițiile unor prețuri destul de mici la petrol. Spre deosebire de precedentele crize (1998-2000, 2008-2010 și 2014-2016) , scrie în continuare publicația citată, economia Rusiei a devenit considerabil mai stabilă și nu sunt semne de panică.

”Rusia ocupă poziția a cincea mondială după amploarea rezervelor sale financiare și este pe locul șase din coadă la capitolul datorie de stat. Guvernul rus se află într-o poziție confortabilă și nu este prea vulnerabil în plan geopolitic”, a comentat Chris Weafer, strateg al firmei independente de consultanță Macro-Advisory, citat de Die Welt.

Iar pe fondul agravării contextului geopolitic din ultimele zile, rubla a reușit să-și păstreze stabilitatea – pe piețele valutare moneda națională a Rusiei a pierdut în ultimele două zile în jur de 2% din valoare față de dolarul american, ceea ce pentru valuta unei țări în curs de dezvoltare nu este deloc rău. Indicii bursieri au scăzut cu 4%, constată Die Welt.

”Într-o măsură determinantă, stabilitatea Rusiei reprezintă rezultatul politicii economice promovată de Putin. În ultimele două decenii el a demonstrat că are o serie de principii și convingeri esențiale în domeniul economic”, afirmă autorul articolului, Holger Zshapitz. Jurnalistul precizează că unul dintre aceste principii rezidă în refuzul de a cumula datorii majore și dorința de a spori rezervele financiare. Un principiu care s-a manifestat încă din 2002, când Putin a susținut ideea deținătorului de atunci al portofoliului Finanțelor, Aleksei Kudrin, de a folosi banii obținuți din privatizarea concernului ”Slavneft” pentru crearea unui Fond al bunăstării naționale. La acel moment, ideea a avut numeroși adversari, amintește semnatarul materialului.

Mai mult, politica economică a președintele Putin mai are un viciu: stabilitatea financiară a fost, parțial, asigurată, pe seama propriei populații. Importul produselor occidentale a fost pur și simplu înlocuit cu mărfuri de fabricație autohtonă. Creșterea economică nu a fost, practic, însoțită de o creștere a bunăstării societății. Prin urmare, la viitoarele negocieri cu Rusia se poate miza, de fapt, exclusiv pe nemulțumirea populației, concluzionează Holger Zschäpitz.

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. M. C. Donici spune:

    rusia
    MARE cultura
    mici conducatori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052