Hot News
La Soci, a început întâlnirea tête-à-tête Putin-Lukașenko
14/09
Putin: Belorușii înșiși, fără presiuni din afară, trebuie să rezolve situația din țară
14/09

Rusia: Credit de 1,5 miliarde dolari pentru Belarus

14 septembrie. Soci. Președinții Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko/ Foto: by.mir24.tv

Rusia va acorda Republicii Belarus un credit de stat în valoare de 1,5 miliarde de dolari, a anunțat președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul negocierilor purtate cu omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, relatează agenția Interfax.

Putin a amintit că, recent, premierul Rusiei, Mihail Mișustin, a efectuat o vizită în Belarus. ”Știu că a avut discuții foarte serioase, detaliate și că au fost reușite pe toate direcțiile cooperării noastre. Inclusiv pe plan financiar, dacă tot a venit vorba. Ne-am înțeles ca Rusia să acorde Republicii Belarus, în această perioadă dificilă, un credit de stat – 1,5 miliarde de dolari”, a declarat Putin, deschizând întrevederea cu Lukașenko, de la reședința sa de la Soci.

”Iar noi vom onora această înțelegere acum, pentru că, după cum se știe, miniștrii noștri de Finanțe lucrează, în această privință, la nivel profesional”, a arătat președintele rus.

”Avem posibilitatea ca, într-o atmosferă de calm – pentru asta ne-am și întâlnit – să discutăm despre toate. În primul rând, desigur, trebuie să analizăm chestiunile cu caracter economic, pentru că, scăderea schimburilor comerciale cu mai bine de 21% – este, totuși, o scădere substanțială – nu are legătură cu munca noastră, are legătură cu tendința mondială, pe fondul pandemiei de coronavirus. Dar noi luptăm împreună împotriva coronavirusului și sunt convins că vom depăși actualele greutăți din economie”, a spus Putin.

”Nu întâmplător am amintit și de creditul pe care Rusia intenționează să-l acorde, în scurt timp, Republicii Belarus. Sper că acest lucru se va reflecta în mod corespunzător și asupra piețelor financiare din Belarus”, a adăugat liderul de la Kremlin.

El i-a propus colegului său de la Minsk să adopte măsuri pentru readucerea schimburilor de mărfuri dintre cele două țări până la nivelul de dinaintea crizei.

”În privința cooperării noastre economice, Rusia rămâne cel mai mare investitor în economia belarusă”, a spus Putin. ”Doar unul dintre proiecte – centrala nucleară – este în valoare de 10 miliarde de dolari”, a arătat președintele rus.

El a amintit că peste 50% din schimburile comerciale ale Republicii Belarus sunt asigurate de Rusia, iar în țară funcționează aproape două mii de întreprinderi cu capital rusesc. ”Avem o cooperare foarte strânsă pe o serie de direcții, într-o serie de domenii”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Putin a arătat că are propuneri. ”Cred că, la nivel de guverne, de ministere, de departamente și chiar la nivelul anumitor întreprinderi trebuie eliminate problemele existente și trebuie create condiții pentru a merge înainte”, a afirmat Putin. ”Da, Belarusul are alt guvern, dar asta nu ne împiedică să lucrăm”, a adăugat președintele rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874998