Hot News
La 75 de ani de la înființarea ONU. Duma de Stat: Tentativele de a submina rolul ONU trebuie stopate
17/09
Lavrov, revoltat de versiunea că Navalnîi a fost salvat de o întâmplare fericită
18/09

Declarația Dumei de Stat cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființarea ONU. Text integral

Foto: belinform.org

În legătură cu împlinirea a 75 de ani de la înființarea Organizației Națiunilor Unite, deputații Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse susțin în mod consecvent pașii îndreptați spre consolidarea rolului coordonator al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în afacerile internaționale și spre asigurarea unei colaborări egale în drepturi între state în cadrul acestei Organizații universale. Dezbaterea acestei tematici este deosebit de actuală în contextul aniversării a 75 de ani de la crearea ONU și ținând cont de faptul că unele dintre principiile fondatoare ale activității ONU sunt prezentate acum ca învechite și sunt supuse unei interpretări denaturate, în timp ce adevărul istoric și memoria evenimentelor celui de-al Doilea Război Mondial devin subiecte de revizuire criminală.

Duma de Stat, Camera Inferioară a Adunării Federale a Rusiei/ Foto: Parlamentskaia Gazeta

Ascunzându-se după lozinci ”nobile” privind necesitatea creșterii eficienței ONU și avansând inițiative de reformare a organizației, o serie de țări occidentale, în frunte cu Statele Unite, încearcă deseori să reformateze această Organizație unică în scopul realizării propriilor interese egoiste. În același timp, tezele despre activitatea ”păguboasă” a Rusiei, a Chinei și a altor concurenți geopolitici în cadrul ONU, tot mai des evocate de către respectivele state, nu reprezintă altceva decât o pârghie cu ajutorul căreia se exercită presiuni asupra Organizației și o ilustrare clară a tentativelor de a transpune în viață conceptul ”ordinii mondiale bazate pe reguli”, concept chemat să submineze și să revizuiască actualele baze ale dreptului internațional.

Deputații Dumei de Stat consideră că politica promovată, în etapa actuală, de Washington în privința ONU, confirmă, odată în plus, caracterul distructiv al acțiunilor SUA pe arena internațională prin exercitarea de presiuni și prin folosirea împotriva statelor indezirabile a sancțiunilor unilaterale ilegitime ce acționează după principiul extrateritorial. Toate acestea vin în contradicție cu principiul colaborării, care stă la baza activității ONU.

Tentativele de discreditare a Federației Ruse sau a altor state membre ale Consiliului de Securitate al ONU, limitarea reprezentativității lor la ONU, precum și împărțirea țărilor în ”rele” și ”bune”, după principiul “corespunde sau nu intereselor americane”, sunt contraproductive și merg în contrasens cu bazele fundamentele și cu principiile activității ONU. Asemenea acțiuni distructive se încadrează perfect  în logica politicii SUA de subminare a colaborării multilaterale în cadrul ONU.

Având în vedere prevederile Rezoluției 153 (I) a Adunării Generale a ONU din 1947, Duma de Stat consideră inacceptabil ca țările Occidentului să domine principalele funcții din Secretariatul ONU, ceea ce este asigurat datorită cetățenilor SUA și ai statelor loiale Washingtonului.

Deputații Dumei de Stat consideră inadmisibilă orice atingere adusă imunităților și privilegiilor ONU și ale reprezentanțelor permanente pe lângă ONU, inclusiv patrimoniului lor și cer Statelor Unite să respecte cu strictețe Acordul din 1947, dintre Organizația Națiunilor Unite și Guvernul SUA, referitor la locul de amplasare a Instituțiilor centrale ale ONU și Convenția ONU privind privilegii și imunități, din 1964. Trebuie să înceteze acțiunile ce contravin acestor acorduri internaționale, acțiuni care se realizează în special prin refuzul părții americane de a elibera vize membrilor delegațiilor mai multor țări, printre care și Rusia, dar și prin uzurparea spațiilor ocupate de Reprezentanța permanentă a Federației Ruse la ONU.

Deputații Dumei de Stat sunt convinși de rolul coordonator central al ONU în relațiile internaționale și se pronunță pentru respectarea cu rigurozitate a obiectivelor ONU și a principiilor dreptului internațional, aflate la baza Statutului ONU, inclusiv egalitatea suverană a statelor, neamestecul în treburile lor interne, egalitate și dreptul popoarelor la autodeterminare, soluționarea disputelor internaționale prin mijloace pașnice, îndeplinirea cu conștiinciozitate a obligațiilor internaționale. Duma de Stat consideră necesară întărirea ONU ca mecanism multilateral și eficient de organizare, pe baza respectului reciproc, a eforturilor de asigurare a drepturilor omului pe baza dreptului internațional. Inadmisibile sunt, în egală măsură, tentativele de politizare a agendei de lucru din domeniul drepturilor omului, impunerea unor abordări unilaterale și lansarea de ultimatumuri sub pretextul apărării drepturilor omului și a valorilor spirituale.

Deputații Dumei de Stat dau o înaltă apreciere eforturilor de creștere a eficienței mecanismului de dezarmare al ONU și condamnă orice tentative de revizuire sau de subminare a acestuia.

Duma de Stat este convinsă de rolul cheie și de cel coordonator al Organizației Mondiale a Sănătății în lupta împotriva pandemiei de noul coronavirus. OMS constituie, în prezent, piatra de temelie a sănătății globale, fundamentul colaborării multilaterale în acest domeniu. În acest sens, deputații Dumei de Stat consideră contraproductivă decizia SUA de a se retrage din componența organizației și tentativele de a învinui OMS și Republica Populară Chineză de răspândirea pandemiei de coronavirus, iar acuzațiile de pasivitate și lipsă de transparență lansate la adresa OMS sunt neîntemeiate.

Deputații Dumei de Stat se pronunță categoric în favoarea găsirii de soluții colective consensuale în cadrul ONU și a apărării sistemului unic, fără alternativă, de susținere a păcii și a securității internaționale, sistem bazat pe Statutul ONU și pe experiența îndelungată a Organizației, menită să joace și pe mai departe un rol conducător în arhitectura mondială a secolului al XXI-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875055