Hot News
Berlinul a propus SUA o mare afacere în schimbul renunțării la sancțiuni împotriva Nord Stream-2
18/09
Lavrov: Statele Unite înțeleg că Crimeea este a Rusiei, dar au cerut să fie organizat un al doilea referendum
18/09

Senatorul Aleksei Pușkov: Pompeo a dezvăluit rolul real al SUA în ”Maidanul” belorus

Senatorul și publicistul Aleksei Pușkov/ Foto Rossiiskaia Gazeta

«Având în vedere că Lituania a recunoscut-o, deja, pe Tihanovskaia drept președinte ales, se poate trage concluzia că SUA au demarat operațiunea ”Guaido belorus”, prin analogie cu Venezuela», a declarat, pentru publicația ”Vzgliad”, senatorul rus Aleksei Pușkov, comentând afirmația secretarului de stat american, Mike Pompeo, privind ”rolul centrul al Lituaniei în asigurarea independenței Republicii Belarus”.

«Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, confirmă acea supoziție și acea informație de care dispune Rusia, potrivit căreia Statele Unite joacă un rol cheie în pregătirea și susținerea ”Maidanului” belorus, dar preferă să rămână în umbră. Iar laurii competiției la nivel de politici publice și mass-media vor fi oferiți Lituaniei și Poloniei», este convins șeful comisiei Consiliului Federației pentru politică informațională.

La întrevederea cu șeful diplomației lituaniene, Linas Linkevicius, Pompeo și-a exprimat recunoștința pentru ”rolul central jucat de Lituania în asigurarea independenței și a integrității teritoriale a Republicii Belarus, dar și a drepturilor democratice ale poporului acestei țări”, amintește ”Vzgliad”. În urmă cu o săptămână, Seimul Lituaniei a adoptat o rezoluție prin care o recunoaște pe Svetlana Tihanovskaia, fost candidat la alegerile prezidențiale, drept ”lider ales al republicii”. În replică, Parlamentul de la Minsk a acuzat Lituania de amestec grosolan în treburile interne ale republicii și de dovadă de lipsă crasă de respect față de dreptul suveran al poporului belorus de a-și alege singur conducerea.

Potrivit lui Pușkov, Lituania, ca și Polonia, de altfel, și-au asumat de la bun început rolul de vârf de lance în această operațiune. ”Însă, lancea acestei sulițe este ținută de țări mult mai mari. Lituania nu dispune de resurse și posibilități pentru a exercita presiuni asupra Republicii Belarus. Ea este vecinul căruia i-a fost încredința rolul central în politica publică”, a apreciat politicianul.

Declarația lui Pompeo confirmă, de asemenea, faptul că, pentru Belarus, se duce o bătălie geopolitică. Este tentativa de a rupe republica de Rusia, pentru a o arunca, la fel ca și pe Ucraina, în tabăra occidentală, sub pretextul nemulțumirii unei părți a populației față de conducerea lui Aleksandr Lukașenko, este de părere Pușkov.

Ținând cont de ceea ce se întâmplă în Belarus, dar și de faptul că Lituania a recunoscut-o pe Tihanovskaia drept șef de stat ales, se poate trage concluzia că a început deja operațiunea ”Guaido belorus”, prin analogie cu Venezuela, a adăugat parlamentarul.

«Președintele Parlamentului din Venezuela, Juan Guaido, a fost declarat de Statele Unite și de aliații lor drept președinte ales al țării. Acum, acest scenariu începe să fie aplicat în Belarus, numai că în rolul lui Guaido este Tihanovskaia. Ea va fi impusă în fel și chip în calitate de șef ”legitim” al statului», a concluzionat Pușkov.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale a Republicii Belarus, la alegerile prezidențiale din 9 august, președintele în exercițiu, Aleksandr Lukașenko, a obținut 80,08% din voturile alegătorilor, Tihanovskaia fiind susținută de 10,09% dintre cei veniți la secțiile de votare. Tihanovskaia s-a proclamat învingătoare în alegeri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875135