Hot News
Reprezentanții ONU i-au mulțumit lui Putin pentru oferta vaccinului împotriva coronavirusului
23/09
Cercetătorii ruși au descoperit un antibiotic natural revoluționar
23/09

Mesajul președintelui Vladimir Putin, adresat celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Text integral

Discursul președintelui rus Vladimir Putin transmis în format video în cadrul celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU/ Foto: RIA Novosti

Pentru prima dată în istorie, discursul Președintelui Rusiei, la fel ca și discursurile celorlați lideri, a fost rostit nu de la tribuna sălii de conferințe, ci de pe un ecran, sub forma unui mesaj video.

Stimate domnule președinte! Stimate domnule secretar general! Stimați colegi! Doamnelor și domnilor!

Anul acesta, comunitatea mondială marchează, fără exagerare, două jubileuri istorice – 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și de la crearea Organizației Națiunilor Unite.

Semnificația acestor două evenimente, legate pentru totdeauna unul de celălalt, nu poate fi reevaluată. În 1945, nazismul a fost zdrobit, a fost distrusă ideologia agresiunii și a urii, iar experiența și spiritul de alianță, înțelegerea acelui preț uriaș plătit pentru pace și pentru Victoria comună, au permis construirea ordinii mondiale postbelice. Fundamentul ei necondiționat a devenit Carta ONU, ce reprezintă, și în ziua de astăzi, principala sursă a dreptului internațional.

Sunt convins că actualul jubileu ne obligă să ne amintim de principiile perene ale dialogului interstatal, înscrise în Carta ONU și pe care părinții fondatori ai Organizației Mondiale le-au formulat cât se poate de clar și fără echivoc. Este vorba despre egalitatea statelor suverane, neamestecul în treburile lor interne, dreptul popoarelor de a-și determina singure soarta, renunțarea la amenințări sau recurgerea la forță, reglementarea politică a disputelor.

Privind la deceniile care s-au scurs, se poate spune că, în pofida tuturor dificultăților care au marcat perioada Războiului Rece, a schimbărilor geopolitice radicale, ONU își îndeplinește cu onoare, în condițiile actualelor intrigi ale politicii mondiale, principala sa misiune – cea de a proteja pacea, de a contribui la o dezvoltare sustenabilă a popoarelor și continentelor, de a ajuta la depășirea crizelor locale.

Este nevoie de acest potențial colosal și de experiența ONU, ce servește drept fundament pentru a merge înainte. În ultimă instanță, ca orice altă organizație internațională sau regională, ONU nu trebuie să devină rigidă, ci trebuie să reflecte în evoluția ei dinamica secolului al XXI-lea, adaptându-se  consecvent la realitățile lumii contemporane, iar aceasta, într-adevăr, a ajuns să fie tot mai complexă, multipolară și multidimensională.

Fără îndoială, schimbările care au loc își lasă amprenta asupra principalului organism al ONU – Consiliul de Securitate, asupra dezbaterilor legate de modul de abordare a reformării acestuia. Potrivit logicii noastre, Consiliul de Securitate trebuie să țină cont mai mult de interesele tuturor țărilor, de întreaga diversitate a pozițiilor lor, să pornească de la principiul celui mai amplu acord al statelor, dar în același timp, să servească, așa cum a făcut-o și până acum, drept verigă cheie a sistemului guvernanței globale, ceea ce nu poate fi asigurat fără a păstra dreptul de veto al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate.

Acest drept al celor cinci state nucleare învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial reflectă și astăzi echilibrul politic și militar real. Dar cel mai important aspect este că ONU reprezintă acel instrument absolut necesar și unic, ce nu permite acțiuni unilaterale sortite să conducă la ciocniri militare directe între marile puteri, ce oferă posibilitatea de a căuta variante de compromis sau, cel puțin, de a evita soluții absolut inacceptabile pentru alții, de a acționa în cadrul dreptului internațional și nu în zona șubredă, cenușie, a arbitrariului și a nelegitimității.

Și, așa cum arată practica diplomatică, acest instrument funcționează, spre deosebire de experiența tristă a Ligii Națiunilor antebelice, cu discuțiile ei interminabile, cu declarațiile fără mecanisme pentru acțiuni reale, fără dreptul la ajutorul și apărarea statelor și a popoarelor aflate în dificultate.

A uita lecțiile istoriei reprezintă o dovadă de miopie și de mare iresponsabilitate – la fel ca și tentativele politizate, bazate nu pe fapte, ci pe speculații, de a interpreta în mod arbitrar cauzele, cursul și rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, de a răstălmăci hotărârile conferințelor aliaților și ale Tribunalului de la Nürnberg.

Nu este doar o ticăloșie și o crimă la adresa memoriei celor care au luptat împotriva nazismului. Este o lovitură directă, distrugătoare, dată chiar bazelor ordinii mondiale postbelice, ceea ce este deosebit de periculos în condițiile în care stabilitatea globală este supusă unor serioase încercări, când se degradează sistemul de control al armelor, când nu se sting conflictele regionale, când amenințările provenite de la terorism, crimă organizată și trafic de droguri se intensifică.

Cu toții ne-am confruntat și cu o provocare fundamental nouă – pandemia de coronavirus. Boala a afectat direct milioane de oameni, a luat cel mai de preț lucru – sute de mii de vieți omenești. Carantinele, închiderea granițelor, crearea a numeroase probleme dificile pentru cetățenii din aproape toate statele lume – toate acestea sunt realitățile momentului. Deosebit de greu este pentru generațiile în vârstă, care, din cauza restricțiilor, nu au putut, uneori săptămâni la rând, ba chiar luni, să-și îmbrățișeze rudele, copiii, nepoții.

Experții încă mai trebuie să evalueze amploarea totală a șocului social și economic provocat de epidemie, toate consecințele ei pe termen lung. Dar este deja evident că redresarea economiei globale va fi un proces care va lua timp, mult timp. Mai ales că nu întotdeauna vor funcționa măsurile anticriză deja testate. Va fi nevoie de alte soluții, inedite.

Numai împreună le putem pune la punct, iar aceasta este o sarcină dintre cele mai importante atât pentru ONU, cât și pentru statele G20 și, firește, pentru alte organizații interstatale importante și asociații de integrare, care, din cauza consecințelor pandemiei, traversează nu cele mai bune vremuri și au nevoie de orizonturi fundamental noi, de alte criterii de dezvoltare.

Tocmai această idee a creșterii calității de integrare, ”integrarea integrărilor”, se regăsește în inițiativa rusă de formare a unui Mare Parteneriat Euroasiatic, cu participarea tuturor țărilor Asiei și Europei, fără excepție. O inițiativă pur pragmatică și care, acum, capătă o tot mai pregnantă actualitate.

În plus, aș dori să atrag din nou atenția asupra propunerii Rusiei vizând introducerea așa-numitelor coridoare verzi, ferite de războaie comerciale și sancțiuni și destinate, în primul rând, produselor de primă necesitate, precum alimente, medicamente, mijloace de protecție individuală, atât de căutate tocmai pentru lupta împotriva pandemiei.

Și, în general, curățarea, eliberarea comerțului mondial de bariere, de interdicții, de restricții, de sancțiuni nelegitime ar putea fi de bun augur pentru restabilirea creșterii globale, pentru scăderea șomajului. Pentru că, potrivit estimărilor experților, reducerea totală sau parțială a pieței forței de muncă a echivalat, în trimestrul doi al anului, cu pierderea a 400 milioane de locuri de muncă și trebuie făcut totul pentru ca o asemenea rată a șomajului să nu devină permanentă, pentru ca oamenii să revină la muncă, să-și poată întreține familiile, nu să cadă în strânsoarea sărăciei, fără perspective în viață.

Este, cu adevărat, una dintre cele mai acute probleme sociale globale și, de aceea, misiunea politicului rezidă, acum, în a deschide calea comerțului, proiectelor comune și concurenței loiale, nu în a lega mâinile mediilor de afaceri și inițiativelor antreprenoriale.

Pandemia a actualizat și o serie de teme de natură etică, tehnologică și umanitară. Astfel, tehnologiile digitale avansate și-au permis să-și reorganizeze rapid sistemul de educație, comerțul, sfera serviciilor, să pună la punct învățământul la distanță, cursuri online pentru oameni de diferite vârste. Inteligența artificială i-a ajutat pe medici să pună diagnostice mai precise și mai rapide, să găsească  schemele optime de tratament.

Dar, ca și în cazul oricăror altor inovații, tehnologiile digitale au tendința de a se extinde în mod necontrolat și, la fel ca armamentul convențional, pot ajunge în mâinile a tot felul de radicali și extremiști nu doar din zonele conflictelor regionale, dar și din țări pe deplin prospere, generând riscuri uriașe.

În acest sens, problemele legate de securitatea cibernetică, de utilizarea tehnologiilor digitale avansate, merită, la rândul lor, o foarte serioasă analiză pe platforma ONU. Este importat de auzit, de a percepe temerile oamenilor – în ce măsură, în noua epocă, vor fi protejate drepturile lor:  dreptul la viață privată, la proprietate, la securitate.

Trebuie să învățăm să utilizăm noile tehnologii spre binele omenirii, să găsim echilibrul corect între stimulente destinate dezvoltării inteligenței artificiale și măsuri restrictive justificate; trebuie ca, prin eforturi comune, să ajungem împreună la un acord în sfera reglementării, care ar exclude potențialele amenințări, nu doar din punct de vedere militar, al securității tehnologice, dar și al tradițiilor, al legii, al moralității comunicării umane.

Aș dori să subliniez că, în perioada de pandemie, medicii, voluntarii, cetățenii din diferite țări ne-au oferit și ne oferă exemple de ajutor și de susținere reciprocă, iar o astfel de solidaritate nu are granițe. La fel de dezinteresat și de deschis, multe țări au ajutat și se ajută una pe cealaltă. Dar au fost și cazuri când s-a manifestat un deficit de umanism și, dacă vreți, de bunătate în relațiile la nivel interstatal și oficial.

Credem că autoritatea ONU ar putea contribui tocmai la întărirea și la creșterea rolului componentei umanitare, umane, în relațiile multilaterale și bilaterale, iar acestea sunt schimburi sociale și de tineri, legături culturale, programe sociale și educaționale, cooperarea în domeniul sportului, tehnologiilor, protecției mediului înconjurător și al sănătății oamenilor.

În ceea ce privește asistența medicală, ca și în economie, și aici trebuie eliminate cât mai multe bariere ce stau în calea parteneriatului. Țara noastră a avut și are o participare activă la eforturile globale și regionale de luptă împotriva COVID-19, oferă ajutor celor mai afectate state, atât pe bază bilaterală, cât și pe linia formatelor multilaterale.

Facem acest lucru luând în considerare, în primul rând, rolul central de coordonare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), structură ce intră în componența ONU. Considerăm că potențialul OMS trebuie întărit din punct de vedere calitativ. Este o muncă începută deja, iar Rusia va participa la modul cel mai interesat.

Experiența științifică acumulată, potențialul de producție, experiența clinică a medicilor ruși au permis dezvoltarea operativă a unei linii de sisteme de testare și de medicamente pentru detectarea și pentru tratarea afecțiunilor provocate de noul coronavirus și, apoi, înregistrarea primului din lume vaccin anti-covid – ”Sputnik-V”.

Repet, o dată în plus, că suntem absolut deschiși și dispuși pentru parteneriat. În acest sens, venim cu inițiativa de a organiza în cel mai scurt timp o conferință online la nivel înalt, la care să participe statele interesate de cooperare în dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului.

Suntem gata să împărtășim din experiența noastră și să continuăm să interacționăm cu toate statele și structurile internaționale, inclusiv în privința livrării în alte țări a vaccinului rusesc, care și-a demonstrat siguranța și eficacitatea. Rusia este convinsă: acum trebuie folosite toate capacitățile industriei farmaceutice globale pentru a asigura, în viitorul apropiat, accesul liber la vaccinare pentru cetățenii tuturor statelor.

Fiecare dintre noi se poate confrunta cu periculosul virus. Coronavirusul nu a ocolit nici personalul Organizației Națiunilor Unite, sediul ei central și structurile regionale. Rusia este gata să ofere angajaților ONU întreaga asistență calificată necesară și, în special, oferim gratuit vaccinul nostru pentru vaccinarea voluntară a funcționarilor Organizației și ai subunităților ei. Primim astfel de apeluri de la colegii noștri din ONU și nu vom rămâne indiferenți.

Și, încă un lucru extrem de important de pe agenda de astăzi. În centrul eforturilor comune trebuie să rămână, desigur, atât protecția mediului înconjurător, cât și problemele legate de schimbările climatice.

Convențiile, acordurile și protocoalele multilaterale din cadrul ONU și-au dovedit pe deplin relevanța. Facem un apel către state, pentru adoptarea unei abordări responsabile în respectarea lor, în special în îndeplinirea obiectivelor trasate prin Acordul de la Paris.

Stimați colegi! Doresc să subliniez, încă o dată: Rusia va depune toate eforturile pentru a contribui la o soluționare pașnică, politică și diplomatică a crizelor și a conflictelor regionale, la asigurarea stabilității strategice.

În pofida tuturor disputelor și divergențelor, uneori a neînțelegerii și chiar a neîncrederii unora dintre colegi, vom propune cu insistență inițiative constructive, menite să unească, în primul rând, în sfera controlului armelor, a întăririi acordurilor în vigoare în acest domeniu. Un lucru ce vizează inclusiv interdicția armelor chimice, biologice și toxice.

O chestiune primordială ce poate și trebuie rezolvată operativ este, desigur, prelungirea Tratatului dintre Rusia și Statele Unite privind armamentul strategic ofensiv, care expiră în februarie 2021, adică foarte curând. Purtăm, în acest sens, tratative cu partenerii americani.

Mai mult, contăm pe o reținere reciprocă în desfășurarea de noi sisteme de rachetă. Adaug faptul că, începând de anul trecut – vreau să subliniez acest aspect – încă de anul trecut, Rusia a instituit deja un moratoriu asupra desfășurării rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune în Europa și în alte regiuni ale lumii, până când, de la o astfel de desfășurare se vor abține și Statele Unite ale Americii. Din păcate, deocamdată noi nu auzim reacții la propunerea noastră din partea partenerilor americani și nici a aliaților lor.

Cred că astfel de pași de întâmpinare pe probleme concrete ar crea o bază bună pentru demararea unui dialog serios și profund pe tot pachetul de factori ce influențează stabilitatea strategică. Scopul lui ar fi ajungerea la acorduri complexe, formarea unei baze solide pentru arhitectura securității internaționale, care să țină cont de experiența anterioară din această sferă și care să corespundă, pe deplin, nu doar  realităților militare, politice și tehnologice moderne, dar și celor de perspectivă.

În special, Rusia vine cu inițiativa încheierii unui acord juridic obligatoriu, cu participarea tuturor marilor puterilor spațiale și care să prevadă interzicerea plasării armelor în spațiul cosmic, a utilizării forței sau a amenințării cu forța împotriva obiectelor spațiale.

Înțelegem foarte bine că și problemele de securitate, dar și toate celelalte chestiuni care sunt dezbătute la Adunarea Generală jubiliară a ONU reclamă consolidarea eforturilor pe baza valorilor care ne unesc, pe baza memoriei noastre comune despre lecțiile istoriei, despre spiritul de alianță, când membrii coaliției antihitleriste au reușit să se ridice deasupra tuturor disensiunilor și a preferințelor ideologice, în numele Victoriei și al păcii pentru toate popoarele planetei.

În actualele condiții dificile, este foarte important ca toate țările să manifeste voință politică, înțelepciune și clarviziune. Și, desigur, un rol major aparține, în acest sens, membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – puteri care de 75 de ani poartă o responsabilitate aparte pentru pacea și securitatea internaționale, pentru păstrarea bazelor dreptului internațional.

Tocmai pentru că este conștientă de această responsabilitate, Rusia a propus convocarea summitului ”celor cinci” țări. Obiectivul lui este de a confirma principiile cheie de conduită în afaceri internaționale, de a dezvolta modalități de rezolvare mai eficientă a celor mai presante chestiuni ale lumii moderne. Este îmbucurător faptul că partenerii noștri au susținut inițiativa. Sperăm să organizăm o astfel de întrevedere la vârf, dar față în față, de îndată ce situația epidemiologică o va permite.

Repet, încă o dată: într-o lume interconectată și interdependentă, în vâltoarea evenimentelor internaționale, trebuie acționat în comun, bazându-ne pe principiile de drept internațional consfințite în Carta ONU. Numai așa vom fi capabili să ducem la îndeplinire înalta misiune a Organizației noastre și să asigurăm o viață demnă pentru actuala generație și pentru generațiile viitoare.

Urez tuturor popoarelor planetei pace și prosperitate.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875002