Hot News
Corneliu Vlad: Zona conflictuală din Mediterana are nevoie de un vast șantier politico-diplomatic
24/09
OMS vrea să ajute la promovarea vaccinului rusesc împotriva Covid-19
24/09

Relațiile ruso-germane după Merkel. Va fi ”o adevărată groază ”

Friedrich Merz, posibil succesor al Angelei Merkel la șefia CDU/ Foto: AP

”Merkel ar dori, totuși, să existe relații constructive cu Moscova, dar toți candidații la funcția de lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) au o atitudine profund negativă față de Rusia. Nu vor tolera păreri considerate de ei proruse”, a apreciat, pentru publicația ”Vzgliad”, politologul german Alexander Rahr, comentând seria de atacuri rusofobe lansate de posibilul succesor al Angelei Merkel, Friedrich Merz.

«Friedrich Merz și anturajul lui exprimă același punct de vedere, transmis de așa-numitele mass-media independente, a căror conducere are legături cu cercuri transatlantice. Este un aspect important, deoarece ”a patra putere” este deosebit de influentă în Europa și în Germania, în ansamblul lor, iar dacă aceste mijloace de informare în masă demarează o campanie coordonată împotriva cuiva, politicienii sunt nevoiți să țină cont de ea», a explicat analistul german.

Într-un recent interviu acordat influentei publicații Bild, Merz, candidat la președinția CDU, partidul de guvernământ din Germania și posibil succesor al cancelarului Angela Merkel, a catalogat bombardamentele din Siria drept ”acțiuni barbare” ale armatei ruse. Politicianul l-a învinuit direct pe Președintele Vladimir Putin pentru valurile de refugiați în Europa și a cerut un moratoriu în privința gazoductului Nord Stream-2, aflat încă în construcție.

”Politicienii constructivi și pragmatici se grupează în jurul lui Merkel. Alt posibil candidat la conducerea CDU, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, ar vrea să continue linia pragmatică. Dacă Laschet va veni la putere după Merkel, nu mă tem pentru relațiile ruso-germane. Dar dacă va veni Merz sau orice alt candidat, va fi mult mai rău. Va fi o adevărată groază. Nu vor tolera părerile considerate de ei proruse, iar relațiile cu Moscova se vor complica în mod serios”, a adăugat politologul german.

Potrivit aprecierilor sale, relațiile cu Rusia se pot înrăutăți și în situația în care social-democrații vor ieși din coaliția de guvernare, iar, în fruntea Ministerului de Externe, locul reprezentantului SPD va fi ocupat de vreun rusofob consecvent și activ.

”Atunci, Germania va promova în privința Rusiei o politică externă în aceeași cheie ca și Marea Britanie și Polonia, spre exemplu. Este cel mai rău dintre scenarii, dar are o doză de realism în el”, crede Alexander Rahr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875080