Hot News
Kremlinul a comentat refuzul țărilor europene de a recunoașe legitimitatea lui Lukașenko
26/09
Bătăliile de pe frontul nevăzut
27/09

Disсursul lui Serghei Lavrov legat de declarația președintelui Putin privind securitatea internațională a informației

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov/ Foto: mid.ru

Tematica utilizării tehnologiilor informației și comunicării ocupă un loc aparte în relațiile ruso-americane.

Dar, din păcate, ca element ce le împovărează.

De mai mulți ani, la adresa noastră se fac auzite acuzații nedovedite privind comiterea de atacuri cibernetice menite să submineze procesul electoral american, ba chiar întregul sistem politic intern.

După cum am declarat, în repetate rânduri, pentru astfel de declarații nu există nici un motiv întemeiat. Ne pronunțăm pentru o dezbatere profesionistă și constructivă, la masa tratativelor, a tuturor problemelor și pretențiilor existente.

În această privință, am fost împuternicit să dau citire următorului document:

”Declarația Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, referitoare la programul complex de măsuri pentru restabilirea colaborării ruso-americane în domeniul securității internaționale a informației

Una dintre principalele provocări strategice ale zilelor noastre o constituie riscul apariției unei confruntări de amploare în domeniul digital. O responsabilitate aparte, pentru prevenirea acesteia, le revine actorilor cheie din sfera securității internaționale a informației (MIB). În acest sens, am dori să ne adresăm din nou Statelor Unite, cu propunerea de a aproba programul complex de măsuri concrete de relansare a relațiilor noastre în domeniul utilizării tehnologiilor informației și comunicării (IKT).

  1. Restabilirea dialogului interdepartamental bilateral, atotcuprinzător și regulat, dialog dedicat problemelor cheie referitoare la asigurarea MIB la nivel înalt.
  2. Susținerea activității neîntrerupte și eficiente a canalelor de comunicare între departamentele competente ale țărilor noastre, pe linia centrelor de reducere a pericolului nuclear, a grupelor operative de reacție la incidentele informatice și a oficialităților de nivel înalt, ce răspund de această problematică în cadrul structurilor ce se ocupă de asigurarea securității naționale, inclusiv cea informațională.
  3. Elaborarea în comun și încheierea unui acord bilateral interguvernamental privind prevenirea incidentelor în spațiul informațional, după modelul Acordului sovieto-american în vigoare de prevenire a incidentelor pe mări și oceane și în spațiul aerian de deasupra lor, din 25 mai 1972.
  4. Realizarea, sub o formă reciproc acceptată, a unui schimb de garanții privind neamestecul în treburile interne ale celuilalt, adică și în procesele electorale, inclusiv cu utilizarea IKT și a altor metode de înaltă tehnologie.

Chemăm Statele Unite să dea curs dialogului profesionist ruso-american la nivel de experți, pe chestiuni vizând MIB, fără a-l transforma în ostatic al divergențelor noastre politice.

Aceste măsuri au menirea de a ridica nivelul de încrederea dintre statele noastre, de a asigura securitate și prosperitate popoarelor noastre. Ele vor deveni o contribuție consistentă la edificarea păcii globale în spațiul informațional. Adresându-mă tuturor țărilor, inclusiv Statelor Unite, propun să ajungem la încheierea unui acord global prin care statele să-și asume angajamentul de a nu lansa primele un atac cu folosirea tehnologiei informației și comunicării unul împotriva celuilalt”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093