Hot News
Disсursul lui Serghei Lavrov legat de declarația președintelui Putin privind securitatea internațională a informației
26/09
Sistemul ”Avangard” reduce la zero eforturile SUA privind scutul antiaerian
27/09

Bătăliile de pe frontul nevăzut

Foto: RIA Novosti

Rusia trebuie să fie pregătită, pentru că războaiele informaționale vor deveni un element permanent al politicilor externe; de aceea, trebuie să-și alcătuiască o agendă proprie de știri și să-și dezvolte propriile resurse media, inclusiv rețele de socializare.

Subiectul s-a aflat in atenția dezbaterilor purtate în Consiliul Federației, cu prilejul unei ”mese rotunde” pe tema ”După pandemie: războaiele informaționale în lumea modernă. Concluzii pentru Rusia”, organizate de președintele Comisiei senatoriale pentru relații cu mass-media, Aleksei Pușkov, relatează ”Rossiiskaia Gazeta”.

Potrivit afirmațiilor sale, confruntarea informațională va continua și se va adânci, pentru că se duce bătălia pentru viitoarea ordine mondială. Deosebit de active pe acest palier vor fi Statele Unite, care ”patologic, nu se pot rupe de rolul de hegemon”, crede politicianul rus. Inevitabil, spune el, statutul de lider al Washingtonului ”va fi pus sub semnul îndoielii”, măcar și pentru că alți actori îl înghesuie în plan economic.

”Dacă, în urmă cu 25 de ani, Statele Unite reprezentau 25% din economia mondială, acum lor le revine doar 14%, o cifră care va scădea”, consideră senatorul rus. Iar SUA vor compensa acest lucru cu agresiuni informaționale. ”Aici trebuie să ne intensificăm foarte serios eforturile, pe frontul informațional, care devine unul dintre principalele fronturi ale luptei pentru viitorul atât al țării noastre, cât și al altor state”, a afirmat Pușkov. El consideră că, în aceste condiții, Rusia trebuie să ”renunțe la a reacționa” în spațiul media și să acționeze în avans. În primul rând, trebuie gândită prognozarea companiilor informaționale.

Valorile de bază constituie una dintre ele. ”Poate nu ne ascultă Angela Merkel, dar ne ascultă foarte mulți oameni, chiar și în Occident, chiar și în Statele Unite. În privința valorilor, foarte mulți consideră că Rusia se află pe drumul corect, apărând familia, căsătoria, educația tradițională a copiilor”, a declarat parlamentarul. ”Vă asigur că nu toată America este fascinată de jachetele în culorile curcubeului ale Kamalei Harris, candidat la funcția de vicepreședinte al SUA (din partea democraților, n.r.)”, a adăugat el.

Prezentă la discuții, reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova, s-a arătat convinsă că Rusia va putea concura cu succes cu Occidentul în spațiul mediatic, măcar în chestiuni legate de pandemia de coronavirus. În opinia ei, partenerii străini au scăpat oportunitatea de a se uni în fața unei amenințări comune. Dimpotrivă, a continuat ea, au folosit Covid-19 drept pretext pentru o nouă escaladare a isteriei antiruse. ”Asta ar trebui să devină una dintre cele mai importante teze ce trebuie promovate”, crede Zaharova, subliniind că un fond la fel de negativ a fost creat în jurul a tot ce face conducerea rusă în interiorul țării și în afara ei. ”Au dus lucrurile până la absurd”, a adăugat diplomatul.

Pe lângă partea de conținut, trebuie gândită și latura tehnică a problemei, a continuat Aleksei Pușkov. ”Trebuie să fim conștienți de faptul că nu lucrăm pe platforme sociale rusești. Facebook, Google, Twitter – nu sunt ale noastre. Și aici există un spațiu larg pentru a ne desfășura. Singurul care este relativ al nostru este Telegram”, a arătat senatorul. ”Trebuie să dezvoltăm propriile noastre rețele de socializare. Nu ne putem bizui pe așa-numiții parteneri occidentali în această privință”, crede politicianul.

Pușkov a propus, de asemenea, ca, la următoarea sesiune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei,  să ridice problema hărțuirii presei rusești în țările Baltice, unde există astfel de dovezi și în Marea Britanie, unde se dezbat astfel de decizii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875208