Hot News
”Spiritul academic” la București: Conferința ”75 de ani de la Victoria coaliției antihitleriste și înființarea ONU” (VIDEO)
08/10
Valentin Vasilescu: Lupta pentru Karabah și posibilele consecințe pentru Armenia
09/10

Vladimir Putin, despre Karabah, Kîrgîzstan și alegerile din SUA

Foto> gazeta-zvezda73.ru

Într-un interviu acordat postului de televiziune ”Rossiya 1”, Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a explicat punctul său de vedere privind evenimentele din Nagornîi-Karabah, a comentat situația politică extrem de tensionată din Kîrgîzstan și cursa prezidențială din Statele Unite.

În legătură cu Nagornîi-Karabah, liderul de la Kremlin a catalogat evenimentele în curs de derulare în această regiune drept o tragedie și a chemat la o încetare cât mai rapidă a ostilităților. Putin a declarat că Moscova are, într-adevăr, obligații față de Erevan, în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), dar luptele nu se duc pe teritoriul Armeniei. Conducerea acestei țări nu a ridicat nici un fel de semne de întrebare legate de calitatea modului în care Rusia își îndeplinește angajamentele de aliat.

Putin este îngrijorat și de situația din Kîrgîzstan. ”Suntem în contact cu toți participanții, cu toate părțile acestui conflict și eu vreau să sper că, după normalizarea situației politice interne, vom continua să realizăm planurile noastre cu Kîrgîzstanul”, a declarat liderul de la Kremlin.

Referindu-se la SUA, președintele a anunțat că nu există răspuns la apelul de a relua colaborarea în domeniul securității informaționale. În schimb, continuă să fie lansate pretenții nefondate.

Relația cu SUA – plusuri și minusuri

Președintele Vladimir Putin a fost întrebat și despre candidații la președinția Statelor Unite, Donald Trump și Joe Biden, mai exact care dintre pozițiile celor doi i se pare mai apropiată.

”Poziția candidaților la președinția oricărei țări, inclusiv a unei puteri atât de mari cum sunt Statele Unite, trebuie evaluată de alegătorii acelei țări, de cetățenii SUA, în cazul de față”, a spus Putin, subliniind că ”noi privim lucrurile din afară, nu ne amestecăm”. În ceea ce privește duritatea declarațiilor, jignirile aduse, ”nu putem spune decât că este o manifestare a nivelului de cultură politică sau a absenței acesteia. Dar, repet, nu ne băgăm în așa ceva, totul este dictat de procesele interne cu caracter politic, de problemele politice interne din SUA”, a insistat liderul de la Kremlin.

”Dacă este să vorbim de preferințe, ce se poate spune? Știm că președintele în exercițiu, Trump (Donald Trump, n.r.), s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea dezvoltării relațiilor dintre Rusia și SUA, iar noi, fără îndoială, apreciem în mod deosebit acest lucru. De altfel, de la bun început, când a luptat prima dată pentru Casa Albă, el a evocat acest lucru, fapt care, desigur, a atras atenția noastră”, a spus liderul de la Kremlin. În același timp, însă, a adăugat el, ”trebuie privite în mod obiectiv toate lucrurile care s-au întâmplat în ultimii ani. Da, într-adevăr, am reușit mult în plan bilateral și trebuie să spunem acest lucru. Nu voi enumera acum toți pașii pozitivi care au fost întreprinși în edificarea relațiilor ruso-americane. Există astfel de pași, dar nu au fost realizate în totalitate acele intenții despre care a vorbit anterior președintele Trump.

Cred că, într-o mare măsură, acest lucru are legătură cu un anumit consens bipartinic, referitor la necesitatea de a descuraja Rusia, de a descuraja dezvoltarea țării noastre. O poziție care are un caracter complex. Descurajare pe toate direcțiile, pe toți vectorii de dezvoltare, iar noi înțelegem că acest lucru reprezintă un limitator pentru actuala administrație. În plus, în mandatul lui Trump au fost introduse cele mai multe restricții și interdicții. De 46 de ori s-au luat decizii fie de instituirea de noi sancțiuni, fie de extinderea celor deja în vigoare”, a explicat Vladimir Putin.

Șeful statului a amintit, totodată, că ”administrația actualului președinte al SUA s-a retras din Tratatul privind reducerea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune. A fost un pas foarte serios. După 2002, când administrația președintelui Bush (George W. Bush, n.r.) s-a retras din Tratatul privind apărarea antirachetă, acesta este al doilea astfel de pas important, dar și foarte periculos, după părerea mea, pentru menținerea stabilității și securității în lume. Acum, administrația a anunțat că demarează procedurile în vederea retragerii din Tratatul Cer Deschis, ceea ce, desigur, nu poate să nu ne îngrijoreze. Nerealizate au rămas și alte proiecte comune, mai modeste, dar valoroase, precum înființarea unui consiliu de afaceri, a unui consiliu de experți și așa mai departe”, a detaliat șeful statului.

Cu toate acestea, repet, schimburile de mărfuri au crescut în mandatul președintelui Trump, a anunțat Putin. ”Și au crescut semnificativ; în pofida tuturor restricțiilor, a tuturor piedicilor, acest trend de creștere a existat. Ceea ce este bine, pentru că, de fapt, este vorba despre locuri de muncă, activitate economică. Destul de bine s-a structurat activitatea noastră comună în domeniul stabilizării pieței energetice mondiale, pentru că Statele Unite sunt, desigur, interesate, de o anumită stabilitate, care să asigure funcționarea companiilor lor extractoare, etc. Și am reușit să obținem un real rezultat comun. Cu alte cuvinte, sunt și plusuri, sunt și minusuri”, a concluzionat președintele rus.

Partidul Democrat: valori comune

”În privința candidatului din partea Partidului Democrat, ce-am putea spune? a continuat el. Același discurs antirusesc destul de dur, dar cu care, din păcate, ne-am obișnuit deja. Dar sunt și chestiuni cărora trebuie să le acordăm atenție. În primul rând, prin tradiție, Partidul Democrat este mai apropiat de așa-numitele valori liberale, este mai apropiat de ideile social-democrației, dacă este să comparăm cu Europa. Iar, cândva, din mediul social-democrat a crescut și partidul comunist. Eu am fost aproape 17 ani membru, unul de rând, al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și multe dintre aceste valori, cu caracter de stânga, îmi plac și acum. Egalitate, frăție, ce este rău aici? Sunt greu de pus în practică, dar sunt atractive. Iată de ce, în acest sens, există chiar un fel de bază ideologică pentru stabilirea de contacte cu reprezentanții Partidului Democrat al SUA. După cum se știe, populația afro-americană a SUA reprezintă o bază electorală stabilă, una dintre bazele electorale ale democraților. Acest lucru este cunoscut, nu-l descopăr eu acum. Iar Uniunea Sovietică a susținut în permanență dorința afro-americanilor de realizare a drepturilor lor”, a arătat Putin. Prin urmare, și aici există ceva care, într-un fel sau altul, dacă nu ne unește, nici nu ne separă, pentru că sunt valori comune, a subliniat liderul de la Kremlin.

”De aceea, cred că avem despre ce vorbi; oricum, reprezintă o oarecare bază de înțelegere reciprocă. Dar asta nu este totul. Spre exemplu, candidatul Biden a declarat public că este gata să prelungească Tratatul START sau să încheie un nou Tratat privind limitarea armelor strategice ofensive. Ceea ce este un element deosebit de serios al unei viitoare conlucrări. De aceea, vreau să reiau o teză pe care am repetat-o de multe ori: vom lucra cu oricare viitor președinte al SUA, cu acel om căruia îi va acorda încredere poporul american”, a precizat Vladimir Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875064