Hot News
Vladimir Putin, despre Karabah, Kîrgîzstan și alegerile din SUA
08/10
Rusia a testat cu succes racheta hipersonică ”Țirkon” (VIDEO)
09/10

Valentin Vasilescu: Lupta pentru Karabah și posibilele consecințe pentru Armenia

Foto: TASS

Presa din Azerbaidjan a publicat un interviu cu expertul militar roman Valentin Vasilescu, dedicat conflictului armeano-azer. Reproducem ideile principale din acest interviu.

Armenia ar putea ieși din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, pe motiv că “Rusia nu o susține militar în conflictul din Nagornîi-Karabah”, spune Valentin Vasilescu și subliniază: “Situația din regiunea Karabah se va normaliza, într-un fel sau altul. Dar, pentru tot, în viață, trebuie să plătești un preț”.

Potrivit specialistului, “provocarea militară, declanșată la 27 septembrie, în Nagornîi-Karabah, îi avantajează pe agenții serviciilor de informații occidentale, care au ocupat birourile de conducere ale administrației de la Erevan. Scopul lor este acela de a înlătura Rusia din Armenia, folosind pretextul că Moscova nu este dispusă să acorde ajutor militar Armeniei, în conflictul cu Azerbaidjanul”.

“Nu este o coincidență că SUA încearcă, de ceva timp, să convingă conducerea Armatei Armeniei să rupă relațiile cu Armata Rusiei. Pe de altă parte, în premieră, Armenia a înlocuit o parte din trupele NATO, în Afganistan, continuă Vasilescu. Scopul strategic al SUA în Caucazul de Sud este același ca și în cazul Georgiei”.

Potrivit lui Valentin Vasilescu, în 2019 a fost publicat un studiu destinat Comitetului șefilor de state majore din armata SUA, adjunctului șefului Marelui Stat Major, care propunea un plan de măsuri pentru contracararea influenței Rusiei în țările fostei URSS. Prin includerea Armeniei în NATO, Rusia se va vedea obligată să abandoneze baza militară din Gyumri și baza aeriană din apropierea Erevanului, redislocarea însemnând, pe lângă pierderea unor poziții strategice-cheie, și alocarea de fonduri suplimentare pentru ajustarea dispozitivului Comandamentului aero-terestru și maritim SUD al Rusiei”, spune specialistul.

În opinia lui Vasilescu, Azerbaidjanul și-a creat o poziție de stabilitate în dialogul cu partenerii, demonstrând consecvență în raporturile sale cu Occidentul și mai ales cu Rusia. Această poziție începe să devină extrem de importantă, în contextul recentei revoluții colorate din Armenia, care i-a adus la putere, prin forță, pe  pro-occidentali. Rusia se așteaptă la o schimbare bruscă de direcție a Erevanului, spre Vest. Și, pentru aceasta, este nevoie de un pretext. Într-o țară ca Armenia, controlată de serviciile occidentale, este suficient să se organizeze manifestări de nemulțumire a mulțimilor, în stradă, față de poziția Rusiei”.

“Având în vedere că, în timpul amplelor operațiuni militare din Nagornîi-Karabah, Rusia nu a oferit ajutor Armeniei, Erevanul are un bun pretext să iasă din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OLKB), bazând-se pe promisiunile făcute de Occident – că va deveni membru NATO. De altfel, condiția pentru accedere la NATO este renunțarea la ODKB și la Uniunea Economică Eurasiatică, a cărei membră Armenia este, insistă Vasilescu. Există posibilitatea ca Armenia să fie învinsă militar de Azerbaidjan, în Nagornîi-Karabah, pierzând acest teritoriu, populat de o majoritate armeană. Dar, în această viață, armenii vor trebui să plătească pentru tot, inclusiv pentru fraudele politice”, a rezumat expertul român.

O precizare din partea redacției Vești din Rusia: După cum a declarat, în aceste zile, Președintele Rusiei, Vladimir Putin, Moscova are, într-adevăr, obligații față de Erevan, în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), dar luptele nu se duc pe teritoriul Armeniei. Conducerea acestei țări nu a ridicat nici un fel de semne de întrebare legate de calitatea modului în care Rusia își îndeplinește angajamentele de aliat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093