Hot News
În Rusia, COVID-19 a fost diagnosticat la aproape 13.000 de persoane pe zi
10/10
Clădirea MAE rus din Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti
MAE rus: Cine se află în spatele provocării regizate cu Navalnîi?
10/10

Amidele găsite în probele lui Navalnîi nu sunt toxice

Leonid Rink, doctor în științe chimice, unul dintre dezvoltatorii substanței ”Novociok”/ Foto: expert.ru

Amidele, ale căror urme au fost depistate de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în probele opozantului Aleksei Navalnîi, nu sunt toxice și, prin urmare, sunt ineficiente ca substanță otrăvitoare, a declarat unul dintre dezvoltatorii sistemului neuroparalizant ”Noviciok”, Leonid Rink. Potrivit spuselor sale, despre urmele de amide din probele lui Navalnîi el a ”auzit din surse occidentale”. ”Nu știu ce amidă. În domeniul substanțelor otrăvitoare, amidele sunt ineficiente. Spun asta ca o persoană care a lucrat destul de mult în acest domeniu… Nu sunt deloc toxice, absolut deloc”, a declarat Rink, relatează RIA Novosti.

În opinia lui, substanța identificată în probele lui Navalnîi ar putea proveni de la produsele chimice de uz casnic, din pastile și alcool. ”Au găsit un fragment, care poate aparține, ca să zic așa, oricărui detergent, produs de curățare sau, pur și simplu, a fost turnată o amidă necunoscută mie. În plus, este amidă, după cum susțin ei, nu amină”, a adăugat Rink.

Potrivit afirmațiilor sale, este imposibil de stabilit ce fragment au găsit cei de la OIAC, pentru că organizația nu a furnizat această informație, a constatat expertul. ”Mai ales că poate apărea și când se ia o pastilă, dar și când se consumă alcool cu tanin”, a explicat omul de știință rus.

Mai mult, a insistat Rink, absența fosforului în probele OIAC demonstrează că Navalnîi nu a fost otrăvit cu ”Noviciok”. ”Poți să bombăni cât vrei, dar al doilea component, fosforul, nu este prezent. Oricât te-ai strădui, nu este”, a insistat cercetătorul.

El a explicat că, în cazul otrăvirii cu ”Noviciok”, fragmentul de fosfor ar fi rămas în organismul lui Navalnîi și putea fi descoperit mai devreme decât amida. ”El durează mai mult decât fragmentul de amidă”, a precizat Rink.

Să cauți, acum, niște urme este tardiv, pentru că au fost eliminate complet din organismul lui Navalnîi: «Au trecut atâtea săptămâni încât, cum se spune, clientul este demult ”curat”. De altfel, comisia OIAC a confirmat că nu a fost o substanță otrăvitoare. Ce se mai poate spune, în această situație?», a întrebat retoric omul de știință.

Zilele trecute, OZHO a anunțat că în analizele lui Navalnîi a fost descoperită o substanță ce seamănă cu o otravă din grupul ”Noviciok”, dar care nu se regăsește pe lista substanțelor interzise. Înainte ca raportul OIAC  să fie publicat, Rink a exclus categoric posibilitatea ca Navalnîi să fi fost otrăvit cu ”Noviciok”, un agent care, potrivit cercetătorului rus, este sută la sută letal. Același lucru l-a declarat și toxicologul-șef al regiunii Omsk, Aleksandr Sabaev, care a menționat că medicii spitalului din Omsk nu au depistat în organismul lui Navalnîi urme de substanțe otrăvitoare.

Reprezentantul Rusiei la OIAC, Aleksandr Șulghin, a declarat, comentând cazul bloggerului rus, că Moscova nu are de ce să se justifice în fața Germaniei și a altor state ce susțin, fără drept de apel, dar și fără dovezi, că Rusia ar fi vinovată de ”otrăvirea” lui Navalnîi. El a cerut ”să fie prezentate toate materialele și dovezile materiale” ce-ar putea ”dovedi săvârșirea unei infracțiuni împotriva unui cetățean al Rusiei”.

Kremlinul a subliniat, în repetate rânduri, că Rusia este gata pentru o colaborare deplină cu Germania, subliniind că, înainte ca Navalnîi să fie transportat la Berlin, nu au fost găsite nici un fel de substanțe otrăvitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082