Hot News
Amidele găsite în probele lui Navalnîi nu sunt toxice
10/10
Kosaciov, despre inițiativa unui deputat ucrainean de a cumpăra vaccin rusesc
11/10

MAE rus: Cine se află în spatele provocării regizate cu Navalnîi?

Clădirea MAE rus din Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti

Clădirea MAE rus în Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti

Ministerul rus de Externe este revoltat de afirmațiile ministrului german de Externe, Heiko Maas, privind cazul de ”otrăvire” a  opozantului Aleksei Navalnîi și le califică ca fiind sub orice critică.

Ministerul rus a declarat că toate armele chimice disponibile în Rusia au fost distruse, sub cel mai strict control internațional, în 2017 și acest lucru a fost certificat de directorul general al secretariatului tehnic al OIAC (Organizația Internațională pentru Interzicerea Armelor Chimice – n.r.).

«În ceea ce privește agentul chimic de luptă, numit în Occident “Noviciok”, structura și spectrul său de masă au fost prezentate, pentru prima dată, în 1998, în baza de date spectrale a Institutului American de Standarde (NIST 98). Este semnificativ faptul că informațiile despre această substanță au venit acolo de la Centrul de cercetare al Departamentului Apărării al SUA. Ulterior, pe baza acestui compus, a fost formată o întreagă familie de substanțe chimice toxice, care sunt în afară jurisdicției OIAC. Au lucrat cu acestea, alături de americani, specialiștii din cel puțin 20 de țări occidentale. Deci, ”Noviciok” este un brand pur occidental. Este sintetizat și este prezent în aceste țări în aproximativ 140 de variante. În schimb, noi nu îl avem”, a declarat Ministerul rus de Externe.

Instituția diplomatică rusă a menționat că studiile biomaterialelor lui Navalnîi efectuate în Omsk și Charite (Berlin) nu au descoperit prezența urmelor de otrăvire cu un agent chimic de luptă în ele. Au fost descoperite de militarii germani, cu o săptămână mai târziu.

“Subliniem, încă o dată, că temeiul inițierii unui dosar penal în legătură cu situația din jurul lui Navalnîi este confirmarea faptului că au fost comise fapte penale împotriva sa. Pentru lansarea procedurilor procesuale adecvate, sunt necesare rezultatele testelor pacientului care dovedesc otrăvirea acestuia și pe care partea germană refuză să ni le transfere. O declarație despre presupusa infracțiune, pe care victima însuși sau reprezentantul său legal o poate trimite, nu este suficientă pentru aceasta. Pe baza lor, se efectuează un control pre-anchetă”, a subliniat Ministerul de Externe.

“În ceea ce privește teza lui Maas, conform căreia revendicările Rusiei adresate RFG și la OIAC ar fi absurde, astfel de declarații sunt revoltătoare și nu rezistă nici unei critici […] Suntem foarte interesați să știm cine se află în spatele acestei provocări antirusești, regizate încă de la bun început. Ca răspuns, primim retorica agresivă și manipularea directă a faptelor”, a adăugat ministerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875056