Hot News
Foto: igromania.ru
Noul Zaiaț din filmul de desene animate ”Nu, pogodi!”
26/10
Rusia va aloca 9% din PIB pentru susținerea economiei
27/10

Konstantin Kosaciov: Este timpul pentru o ”coaliție a păcii”

Senatorul Konstantin Kosaciov/ Foto: RIA Novosti

Au fost prezentate importantele propuneri ale președintelui Rusiei legate de rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune. Prin simpla ei titulatură, Declarația vorbește despre ”pași suplimentari în direcția dezescaladării situației din Europa în condițiile de încetare a valabilității Tratatului privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF)”. Astfel, de la bun început se dă de înțeles că, din moment ce este nevoie de dezescaladre, este evident că situația s-a înrăutățit. Iar motivul îl știe toată lumea: din cauza retragerii unilaterale a Statelor Unite din Tratatul INF, acordul și-a încetat existența, fapt care, în Declarația noastră este definit drept ”o serioasă greșeală”, scrie senatorul rus Konstantin Kosaciov, președintele Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației, pe pagina sa de Facebook.

Problema nu constă doar în retragerea SUA din INF. La numai două săptămâni după ce INF și-a încetat existența, Washingtonul a testat o nouă rachetă din această categorie, deși dezvoltarea ei era interzisă de INF. Iar zilele trecute, ministrul Apărării al SUA, Mark Esper, a dezvăluire planurile Washingtonului de a desfășura și mai multe rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune în Europa și Asia, explicând, ca de obicei, această decizie prin creșterea numărului respectivelor sisteme în Rusia și China, arată politicianul rus în postarea preluată de ”Rossiiskaia Gazeta”.

De la bun început Rusia a înțeles tot acest joc din jurul falselor încălcări de către noi a INF. Ministerul Apărării al Rusiei a organizat o demonstrație specială a acelei rachete ”interzise”, dar NATO a ignorat, practic, evenimentul. În urmă cu un an, președintele Rusiei a trimis unui număr de peste 50 de șefi de stat și de guvern din Europa și din regiunea Asia-Pacific un mesaj cu propunerea de a adera la moratoriul nostru pentru desfășurarea de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune, inclusiv crearea unui eventual mecanism de verificare. Răspunsul a fost o multgrăitoare liniște, care a confirmat o dată în plus, faptul că interlocutorii noștri de la Washington și Bruxelles nu sunt, în principiu, interesați de negocieri pe această temă, iar toate acuzațiile la adresa noastră au fost doar pretexte.

Astăzi, Vladimir Putin și-a dezvoltat oferta: se propune introducerea unor măsuri de verificare pentru controversatele sisteme ale ambelor părți – sistemele Aegis Ashore din Europa și rachetele rusești 9M729 din regiunea Kaliningrad. În plus, a fost exprimată disponibilitatea de a nu desfășura și în viitor, pe teritoriul european al țării noastre aceleași rachete 9M729, cu condiția unor măsuri de întâmpinare din partea țărilor NATO.

Propunerile sunt, firește, foarte serioase și nu prea pot fi respinse cu justificări inventate – ceva de genul voi sunteți cei care încălcați tot și de aceea nu avem de gând să negociem. Acum, li se propune să se convingă singuri că rachetele noastre nu încalcă prevederile INF și, de asemenea, să ne linștească pe noi în privința unor eventuale abateri din partea NATO.

Dar aici întrevăd o problemă. Oare nu de aceea s-au retras din Tratat și l-au încălcat, pentru ca acum să se întoarcă la el, și nu oricum, ci la inițiativa Rusiei. Pe de altă parte însă, refuzul de a accepta o propunere atât de transparentă și realistă va reprezenta o mult prea sinceră confirmare a ipocriziei Occidentului în privința INF și falsitatea acuzațiilor la adresa Rusiei. M-aș bucura să mă înșel, dar prevăd că nimeni nu se va grăbi să fie de acord cu propunerea noastră, că va începe o căutare febrilă de versiuni pentru un refuz de a negocia și de a respecta moratoriul reciproc.

Deși mai sunt două momente importante în favoarea propunerii rusești. În primul rând, ea se adresează nu atât Bruxelles-ului sau Washingtonului, cât forțelor cu mintea la cap din Statele Unite și din capitalele europene, cu adevărat îngrijorate de retragerea Americii dintr-o serie întreagă de acorduri strategice. În mâinile lor va apărea acum un instrument important, iar să nu-i asculți va fi deja mai greu. În al doilea rând, nu este exclus ca principalul scop al planurilor SUA să nu fie Europa, ci Asia. Și îmi pot foarte ușor imagina că, după o îndelungată chibzuire, SUA și NATO vor găsi (”așa să fie”) niște soluții pentru Europa, prezentându-le, desigur, drept ”un cadou generos” la adresa Rusiei. După care Washingtonul se va apuca serios să înconjoare China cu rachete, transformând amenințarea nucleară într-un factor de presiune asupra concurentului în plină ascensiune.

Cred, de aceea, că, astăzi, interesul de a susține propunerea Rusiei trebuie să vină nu doar din partea europenilor, dar și din partea marilor state asiatice. Este timpul pentru a crea ”o coaliție a păcii” în numele apărării securității și stabilității în ambele regiuni. În caz contrar, ne vom trezi curând într-o lume burdușită cu rachete nucleare aflate la cinci minute de zbor de capitalele țărilor Eurasiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093