Hot News
Ministerul rus de Externe consideră iresponsabilă reacția occidentală la propunerea lui Putin privind rachetele cu raza medie de acțiune
28/10
Printre primele: Rusia a depus la OMS cererea de precalificare a vaccinului ”Sputnik V”
29/10

Igor Dodon, despre alegerile din Moldova

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon/ Foto: TASS

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova se vor desfășura la 1 noiembrie. Într-un interviu acordat cotidianului rus RBK, actualul șef al statului, Igor Dodon, el însuși candidat, a vorbit despre omisiunile din primul mandat și despre prioritățile politicii externe.

Despre campania electorală

«Din partea mea, a fost o campanie pozitivă; noi nu am criticat pe nimeni. La nici o întâlnire nu am rostit numele vreunuia dintre opozanți. Din păcate, mulți dintre ceilalți candidați și-au construit campania după principiul ”anti-Dodon”, adică nu au vorbit despre ceea ce vor să facă pentru Republica Moldova, cum vor rezolva problemele cu care se confruntă cetățenii noștri, preferând să-l critice pe președintele în exercițiu», a spus Dodon.

Potrivit afirmațiilor sale, toate sondajele de opinie și măsurătorile sociologice efectuate i-au fost favorabile. ”În ceea ce privește eventualitatea unei victorii din primul tur de scrutin, există o astfel de posibilitate. Totul depinde de câți vor ieși la vot. La noi, cota de participare este de cel puțin o treime dintre cetățenii cu drept de vot. Adică în jur de 1,1 milioane de oameni. Având în vedere că, în urmă cu patru ani, am obținut în primul tur 680.000 de voturi, considerăm că nu am pierdut foarte mult din electoratul nostru, din pozițiile pe terenul nostru, astfel că, la o participare de 1,2 – 1,3 milioane, avem șanse reale să învingem din primul tur”, a estimat liderul de la Chișinău.

Despre Rusia și Europa

”Dacă ne referim la integrare europeană, a crescut cota pentru unele dintre produsele livrate de noi pe piața europeană, ceea ce este un factor pozitiv. Și care vizează tocmai revizuirea unora dintre pozițiile din acordul cu Uniunea Europeană. Dacă vorbim de politică externă, am reușit să-i conving pe cetățeni că trebuie să promovăm o politică externă echilibrată. Până la președinția mea, a existat o pronunțată poziție pro-europeană și anti-rusă – suntem prieteni cu Europa împotriva Rusiei. De la bun început, am declarat că așa ceva este total inacceptabil și, în această perioadă am reușit să refacem parteneriatul și dialogul strategic cu Federația Rusă, la toate nivelurile – și de președinte, și de Guvern, și de Parlament. De aceea, o mare parte dintre cetățenii Republicii Moldova care, anterior, era împărțită între vest și est, acum, în toate sondajele, se pronunță pentru o politică externă echilibrată. Cred că este un moment pozitiv.

În privința Transnistriei, în acești ultimi patru ani, am avut opt întrevederi cu liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, au fost rezolvate în jur de șase – opt chestiuni principiale ce-i vizează pe cetățenii Republicii Moldova care trăiesc pe malul drept al Nistrului, chestiuni care au rămas nerezolvate în ultimii 20 și ceva de ani. De aceea, pe direcția transnistreană, avem un rezultat foarte serios. Desigur, nu am ajuns încă la un acord de principiu despre cum vom uni țara, dar mergem susținut în această direcție”, a subliniat Igor Dodon.

Obiectivele celui de-al doilea mandat

”Sunt atât probleme curente, foarte importante, dar sunt și chestiuni sistemice conceptuale ce trebuie rezolvate. Despre cele curente – este vorba, desigur, despre lupta împotriva Covid-19. Înțelegem că soluția este un vaccin, iar dacă nu, toți cetățenii Republicii Moldova ar trebui să facă boala, pentru a dobândi anticorpi, ceea ce este foarte complicat și necesită o perioadă lungă de timp. Trebuie să facem tot posibilul pentru a-i ajuta pe cetățenii care suferă din cauza crizei economice. Este vorba despre relansarea unora dintre cele mai importante proiecte de infrastructură. Anul acesta am investit mult în infrastructură, dar pentru anul viitor, trebuie să ne propunem obiective și mai ambițioase.

Dacă ne referim la chestiuni conceptuale, pentru al doilea mandat este vorba despre politica externă și rezolvarea problemei transnistrene. Trebuie să facem pasul următor, pentru a ne apropia de adoptarea, de către toate părțile – și de către Tiraspol, și de către Chișinău, dar și de către partenerii noștri externi din formatul 5+2, pentru ca, împreună să convenim conceptul reglementării transnistrene. Lucrăm intens în această direcție și cred că este unul dintre obiectivele de care trebuie să ne ocupăm. Avem nevoie de o politică externă echilibrată, de un parteneriat strategic cu Rusia, cu partenerii occidentali, cu China. În urmă cu doi ani, la inițiativa mea, am semnat un acord cu Turcia, iar anul acesta, cu Ungaria. Trebuie să mergem mai departe”, a subliniat Dodon.

Despre colaborarea cu Uniunea Economică Eurasiatică

«Cred că este un succes important faptul că, în 2017, am reușit să semnez un memorandum de colaborare între Moldova și EAES, iar în mai 2018 am primit statut de observator la EAES. Pentru noi, acest nou proiect de integrare este interesant. În ultimii doi ani am observat atent experiența țărilor membre EAES și ”foaia de parcurs” pe care ei au îndeplinit-o. Și intenționăm ca, în cel mai scurt timp, să organizăm în Moldova reuniuni ale grupurilor de lucru pe diferite segmente, de diferite profiluri, pentru a înțelege mai bine ce trebuie să facem pentru a avansa spre o zonă de comerț liber».

Despre eventuale proteste

”Înțelegând că, după toate probabilitățile, vor pierde aceste alegeri, opozanții noștri au ieșit deja cu foarte multe declarații, cum că intenționăm să falsificăm aceste alegeri. Este clar că încearcă să justifice de ce nu pot învinge. Dar, în momentul de față, nu există un potențial de protest ridicat în Moldova. Analizăm foarte atent acest aspect. Nu cred în destabilizări de situații sau în așa-numitele maidanuri, fără ajutor din afară. Înțelegem că principalii actori geopolitici din zonă sunt Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite. Nu văd ce interes ar reprezenta pentru Rusia și pentru Uniunea Europeană destabilizarea situației din Republica Moldova și cred că nici nu există motive în acest sens. În privința Statelor Unite, avem un dialog bun cu americanii, comunicăm des. Și la ei sunt alegeri. De aceea, nici pentru ei nu cred că sunt probleme. În orice caz, pe mine și pe colegii noștri din guvern și din diferite servicii speciale, ei ne-au asigurat că nu au astfel de planuri. Dar, pentru orice eventualitate, ne pregătim”, a afirmat Dodon.

Potrivit spuselor sale, ”urmărim tot ce se întâmplă în mass-media, urmărim cu atenție ONG-urile, cine intră în țară, pentru că înțelegem că provocatori pot fi și din afară. Vedem, în alte țări, cum s-a întâmplat. Structurile noastre care trebuie să asigure ordinea – și mă refer la Ministerul de Interne și la altele – sunt pregătite, analizează și prelucrează diferite scenarii. De aceea, dacă vor exista tentative de destabilizare, cred că ne vom descurca. Dar deocamdată nu văd un potențial ridicat. Cred că noi avem un potențial mai mare de a scoate oamenii în stradă. Dar nu intenționăm să facem acest lucru”, a asigurat președintele în exercițiu al Republicii Moldova.

Dodon a adăugat că, ”chiar dacă, după alegerile prezidențiale, un număr de persoane, dintre cele care nu sunt de acord cu rezultatul alegerilor, vor organiza un protest pașnic (sper să fie un protest pașnic, iar ei au dreptul de a protesta), vom face tot posibilul pentru ca acest lucru să nu degenereze într-o acțiune de destabilizare, cu intrarea forțată în instituțiile statului și așa mai departe. Noi vom accepta rezultatul alegerilor. Am declarat deja, public, că vom recunoaște rezultatele alegerilor. Și sper că și opozanții noștri vor face la fel”, a spus Igor Dodon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875035