Hot News
Șoigu: Intensitatea exercițiilor NATO la granițele Rusiei și ale Republicii Belarus nu scade
28/10
Igor Dodon, despre alegerile din Moldova
28/10

Ministerul rus de Externe consideră iresponsabilă reacția occidentală la propunerea lui Putin privind rachetele cu raza medie de acțiune

Prezentarea rachetei 9M729 pentru atașații militari acreditați la Moscova, ianuarie 2019/ Foto: RIA Novosti

Partenerii occidentali ignoră încercările Rusiei de a stabiliza situația din Europa, potrivit Ministerului rus de Externe.

Luni, Vladimir Putin a propus măsuri pentru reducerea tensiunilor instalate pe fondul încetării Tratatului privind rachete cu raza medie și mai scurtă de acțiune (INF). Liderul rus a făcut apel pentru dezvoltarea instrumentelor de dezangajare care să se bazeze pe principiile reciprocității (pentru detalii, click aici). Partenerii europeni au fost sceptici cu privire la inițiativă. În special, Berlin a spus că astfel de idei „nu sunt credibile”.

“Primele semnale negativiste, destul de necugetate, le-am auzit tocmai din Europa”, a comentat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, într-un interviu acordat RIA Novosti.

El a subliniat că miza este, acum, “foarte mare”, iar cei care “încearcă să ignore propunerile Președintelui Putin” demonstrează o “abordare destul de iresponsabilă” în ceea ce privește asigurarea securității europene. «Seriozitatea propunerilor anunțate necesită un studiu aprofundat al acestora. Profunzimea acestor propuneri necesită o analiză fundamentală și reflectă o intenție hotărâtă a conducerii Federației Ruse de a găsi o modalitate de stabilizare a situației politico-militare din Europa în ceea ce privește prevenirea apariției unor ”noi crize ale rachetelor”, acolo», a adăugat diplomatul.

Tratatul INF a fost menit să asigure stabilitatea strategică globală. În august 2019, Statele Unite s-au retras din acord, “din cauza încălcărilor comise de Rusia”, pe care Washingtonul a acuzat-o că a dezvoltat și a testat racheta interzisă 9M729. Moscova insistă că aceasta are o rază de acțiuni permisă – adică, mai mică de 500 de kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875109