Hot News
Lupte în Karabah: Moscova a răspuns Erevanului la solicitarea de ajutor
01/11
Vaccinul ”Sputnik V”, adminstrat primilor voluntari de peste 60 de ani
01/11

Amendamente la Constituție: Un fost președinte poate deveni senator pe viață

Foto: newsmyseldon..com

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a depus în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului Rus, n.r.) amendamente la legile privind formarea Consiliului Federației (Camera superioară, n.r.) și statutul senatorului și al deputatului. Pachetul de proiecte de lege a fost elaborat în conformitate cu modificările la Constituția Federației Ruse, adoptate în vara acestui an. Acum, un președinte care și-a încheiat mandatul la termen sau înainte de termen, poate deveni senator pe viață, scrie ”Kommersant”.

Conform proiectului de lege cu privire la ”Procedura de formare a Consiliului Federației”, în Camera superioară a Parlamentului vor intra doi reprezentanți din partea fiecărei regiuni sau subiect al Federației (câte unul din partea puterilor legislativă și executivă), președintele Rusiei după retragerea din funcție, precum și nu mai mult de 30 de reprezentanți ai Rusiei aleși de el (nu mai mult de șapte pot fi desemnați pe viață). Pentru dobândirea statutului de senator, fostul președinte trebuie să depună o cerere. După intrarea în Consiliul Federației, președintele își păstrează toate ”garanțiile sociale și de altă natură”. Pe senatorii-reprezentanți ai Federației Ruse, președintele îi va numi pe o perioadă de șase ani sau pe viață.

Un candidat la funcția de senator trebuie să îndeplinească, printre altele, următoarele cerințe: să fie cetățean al Federației Ruse de la vârsta de 30 de ani, să aibă ”o reputație ireproșabilă”, să locuiască permanent în Rusia, să nu dețină cetățenia unui stat străin sau un permis de ședere în altă țară. Un senator pe viață poate fi desemnat un cetățean care a ”adus servicii excepționale țării în domeniul activității publice și de stat”. De asemenea, senatorii-reprezentanți ai subiectelor Federației pot deveni deputați ai Dumei de Stat, aleși în districtul electoral cu un singur mandat din partea regiunilor respective. Va fi anulată obligativitatea de rezidență pentru funcționarii publici federali cu funcția de consilieri gradul I și pentru angajații Rosgvardia (Garda Națională a Rusiei, n.r.).

În plus, se introduc perioade, la expirarea cărora o persoană poate deveni senator, după suspendarea sentinței: 15 ani, dacă a fost judecat pentru infracțiuni deosebit de grave, 10 ani – pentru infracțiuni grave și cinci ani pentru infracțiuni de gravitate medie.

Se modifică, de asemenea, legea cu privire la ”Statutul de membru al Consiliului Federației și statutul de deputat al Dumei de Stat”. Acum, prerogativele unui senator sau deputat pot fi suspendate înainte de termen, dacă au avut cetățenie străină sau nu au respectat cerințele pentru perioada de ședere pe teritoriul regiunii din partea căreia au fost desemnați.

Modificările la Constituția Rusiei au fost aprobate prin vot național la 1 iulie a.c. și au intrat în vigoare la 4 iulie. Săptămâna aceasta, Duma de Stat a adoptat deja, în a treia lectură (ultima), legile depuse de președinte referitoare la Guvern și Curtea Constituțională. Acum, conform legii, președintele poate numi un premier numai după ce candidatura acestuia a fost validată de Duma de Stat, care trebuie, în egală măsură, să aprobe numirea membrilor cabinetului de miniștrii. Președintele a primit dreptul de a demite premierul, fără dizolvarea Guvernului. În plus, numărul judecătorilor Curții Constituționale a fost redus de la 19 la 11.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874972