Hot News
Amendamente la Constituție: Un fost președinte poate deveni senator pe viață
01/11
Doctorul Miasnikov, despre Europa scufundată în beznă
02/11

Vaccinul ”Sputnik V”, adminstrat primilor voluntari de peste 60 de ani

Foto: Reuters

Primul grup de voluntari cu vârste de peste 60 de ani au primit o doză din vaccinul împotriva coronavirusului ”Sputnik V”. Potrivit șefului testelor clinice, Nikita Lomakin, nici unul dintre participanți nu a acuzat efecte secundare, relatează ”Izvestia”.

Intervievat de cotidianul ”Izvestia”, Lomakin a relatat că prima doză de vaccin în cadrul testelor clinice pentru această grupă de vârstă alcătuită din 28 de persoane a fost administrată la 28 octombrie, toți voluntarii aflându-se sub supraveghere medicală în spital.

Toți participanții au trecut de 60 de ani, cel mai în vârstă membru al grupului de testare având 82 de ani. Printre ei sunt persoane care suferă de diabet zaharat, hipertensiune și insuficiență renală cronică.

”Nu am observat nici o manifestare, în orice caz la primul grup de bolnavi. Nici reacții cutanate, nici creștere a temperaturii corporale, nici stare premorbidă (predispusă la gripă)”, a explicat specialistul.

El a arătat că, în primele 24-29 de ore de la introducerea primei doze de vaccin, printre voluntarii mai tineri s-a constatat, în majoritatea cazurilor, o stare de predispoziție la gripă, cu manifestări de febră. Dar în grupa de vârstă mai mare, astfel de reacții nu au fost înregistrate.

”Acest lucru ne indică faptul că persoanele din grupa de vârstă mai înaintată au un sistem imunitar ușor suprimat, un aspect caracteristic pentru oamenii în etate, motiv pentru care ei nu reacționează atât de evident. Ceea ce reprezintă, de fapt, un lucru foarte bun”, a subliniat Lomakin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874992