Hot News
Oamenii de știință au prognozat evoluția pandemiei la Moscova
03/11
Cum vor fi relațiile dintre Rusia și SUA după alegerile americane
03/11

Corneliu Vlad: Lumea nu poate fi gestionată de reguli arbitrare și grupări restrictive (II)

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Pentru Moscova, noua ordine mondială va fi a multilateralismului

În expunerea sa de la Clubul ”Valdai”, președintele Putin definește succint, dar în datele sale esențiale, tabloul geostrategic al lumii de azi, cu extensie spre viitor. Este cumva faza următoare a lumii “marelui eșichier” prezentată de Zbigniew Brzezinski  în cartea sa din 1997 când, după dezmembrarea URSS, la Washington era proclamată euforic lumea unipolară centrată pe SUA, cu “actori strategici” (Franța, Germania, Rusia, China și India) și “pivoți geopolitici” (Ucraina, Azerbaidjan, Coreea de Sud, Turcia și Iran). O arhitectură a puterii efemeră, căci în mai puțin de 25  de ani echilibrele de forțe mondiale s-au schimbat radical și sunt în plină restructurare și reașezare. Un proces atât de rapid încât “ceea ce numim de obicei elitele politice n-au avut timpul și poate interesul ori capacitatea de a analiza”, cum apreciază președintele Rusiei. S-a declanșat o competiție pentru “împărțirea prăjiturii” lăsate de războiul rece, de acaparare a unei bucăți cât mai mari, de adaptare cu orice preț sau de supraviețuire în noul context, în finalitatea reconfigurării a “ceea ce ar trebui să fie noua ordine mondială”, fiecare dintre protagoniști “contând doar pe ei înșiși”. Întreaga sinergie antrenând mari mutații.

Ordinea mondială postbelică stabilită de țările victorioase a dispărut, constată liderul de la Kremlin, căci “rolul Marii Britanii s-a schimbat”, URSS nu mai există, iar “unii încearcă să respingă complet Rusia”. Dar, avertizează președintele Putin, în ce-i privește pe “cei care încă mai așteaptă ca forța Rusiei să diminueze treptat, singurul lucru care ne neliniștește este să nu răcim la funeraliile voastre”. De aceea, structurile internaționale existente trebuie să fie complet reconstruite”, căci “Uniunea Sovietică nu mai există. Dar este Rusia”. China evoluează rapid către statutul de superputere, Germania evoluează în aceeași direcție, rolul Marii Britanii și al Franței “au cunoscut schimbări importante” (formulare eufemistică, menită să le menajeze), iar Statele Unite nu mai pot revendica un statut “exceptionalist”, căci “Statele Unite nu mai pot pretinde să exercite dominația de altădată”. Au devenit “mult mai influente” și puteri ca Brazilia, Africa de Sud și alte câteva țări (respectiv țările din BRICS), au apărut instituții multinaționale precum Organizația de Cooperare de la Shanghai, formatul Astana, OPEC Plus, schimbări definite de președintele Putin  ca “dezvoltări pozitive”, care “vor insufla o nouă viață diplomației multilaterale”.

Liderul rus definește într-o viziune nouă multilateralismul, căci se referă aici atât la “atenția mondială” acordată problemelor majore de interes comun ale omenirii, dar și la formate care nu presupun neapărat participare globală, universală, ci doar  “părțile care sunt într-adevăr interesate de rezolvarea unei probleme”. Multilateralitatea, a precizat președintele Putin –  “trebuie înțeleasă nu ca universalitate, ci ca necesitatea de a atrage în rezolvarea problemelor acei actori care sunt interesați de găsirea unor soluții”. Altfel spus, lumea de mâine va fi configurată atât de structuri de vocație universală, dar și de structuri regionale sau sectoriale, cu obiective specifice. “Multilateralismul este de obicei înțeles ca o revenire mai mult sau mai puțin la instituțiile universale  din perioada anterioară, dar în viitor multilateralismul va fi complet diferit – explică politologul rus Feodor Lukianov. El va însemna capacitatea mai multor țări (trei sau mai multe, după cum e necesar) de a-și reuni eforturile pentru a aborda probleme specifice”. Așadar, continuă el, “un sistem mult mai complex și variabil decât cel din apogeul globalizării”, ceea ce va face ca “importanța statelor în sistemul mondial să sporească”.

Dar, subliniază președintele Putin, “lumea nu se poate lipsi de carcasa universală a vieții internaționale”, întrucât, “cu toată fragmentarea și fărâmițarea actuală a vieții internaționale, există sarcini pentru soluționarea cărora nu este suficient să unim potențialul unui număr de state, chiar dacă sunt foarte influente. Probleme de un asemenea nivel, care necesită atenția globală, există”. Așadar, ONU și instituțiile sale nu trebuie desființate, ci întărite și eficientizate.

În discursul sau de la Clubul ”Valdai”, președintele Putin a proiectat liniile de forță ale unui nou eșichier mondial și imaginea unei noi ordini mondiale, după formulele geopolitice  globale care au structurat lumea secolului XX: cele din 1918, 1945 și 1991, adică de după cele două războaie mondiale și războiul rece. Președintele Rusiei proiectează imaginea unei lumi multipolare interdependente  în care “există sfidări care necesită mai mult decât capacitatea combinată a câtorva state , chiar foarte influente. Problemele de această amploare, care există, necesită atenție mondială”.

Într-o formulare sintetică, liderul Rusiei a enumerat marile probleme care stau în fața lumii de azi și la soluționarea cărora trebuie să participe, într-o formă sau alta, toate statele : “Stabilitatea internațională, securitatea, lupta împotriva terorismului și rezolvarea conflictelor regionale urgente fac parte dintre acestea, ca și promovarea dezvoltării economiei mondiale, lupta împotriva sărăciei  și extinderea cooperării în domeniul asigurării sănătății”.

În lumea tensionată, debusolată și intens solicitată  de mari provocări ale momentului, expunerea președintelui Rusiei la Clubul ”Valdai” afirmă o viziune cuprinzătoare, concretă și pragmatică, precum și o formulă concretă și viabilă de asigurare a dezvoltării pașnice și stabile  a unei lumi asaltate de sfidări fără precedent. Aceasta fiind, în accepția Moscovei, calea viitoare de acțiune la scară globală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091