Hot News
Putin, despre cazul Navalnîi: Legalizarea materialelor serviciilor americane
18/12
Germania este pregătită să producă vaccinul rusesc împotriva coronavirusului
19/12

Vladimir Putin, în fața presei: Vaccinare, Donbass, Transnistria, relațiile cu SUA și multe altele

Foto: edu.gov.ru

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ținut marea conferință de presă, organizată, conform tradiției, la sfârșitul fiecărui an. În aproape patru ore și jumătate, șeful statului a răspuns la vreo 70 de întrebări venite din partea jurnaliștilor din întreaga țară. În contextul pandemiei de coronavirus, întâlnirea cu presa s-a desfășurat, parțial, în format de videoconferință, cu elemente din formatul ”Linie directă” cu cetățenii țării, a precizat RT.

Pandemia de Covid-19 și vaccinarea

Vladimir Putin a vorbit despre vaccinurile rusești împotriva bolii provocate de coronavirus, dezvoltate de Centrul de Cercetare  în domeniul Epidemiologiei și Microbiologiei ”N. Gamaleia” și de Centrul Științific de Stat de Virusologie și Biotehnologie ”Vektor”.

«Rusia a fost prima țară din lume care a inventat, ca să spunem așa și care a demarat producția unui vaccin – și cel al Centrului Științific ”N. Gamaleia” și cel al Centrului ”Vektor” din Novosibirsk. Avem un vaccin bun: este și sigur, și cu acțiune eficace, având un nivel de protecție de peste 95% – undeva între 96-97% , după cum spun specialiștii», a arătat liderul de la Kremlin.

Președintele a declarat, totodată, că nu a fost, încă, vaccinat împotriva Covid-19, pentru simplul motiv că, pentru moment, vaccinarea nu este încă prevăzută pentru grupa lui de vârstă.

”Repet încă o dată. Și din acest punct de vedere, eu sunt un om care respectă legea; mă supun recomandărilor specialiștilor noștri și, de aceea, nu mi-am administrat vaccinul, cum spun specialiștii. Dar, cu siguranță, o voi face, de îndată ce va fi posibil”, a afirmat Puțin.

Potrivit aprecierilor sale, vaccinarea pe scară largă este necesară pentru a se forma imunitate la nivel național, la nivelul întregii populații.

Interesele cetățenilor Rusiei nu vor fi afectați de acordarea vaccinului rusesc altor țări, întrucât producția acestuia va fi organizată în țările respective.

Plăți sociale

În 2021, pensiile pentru limită de vârstă acordate pensionarilor care s-au retras din activitate vor fi indexate cu 6,3%, adică peste rata inflației estimată la aproximativ 4%. În ceea ce privește indexarea pensiilor încasate de pensionarii care încă lucrează, Putin a declarat că există o condiție. ”O condiție simplă – asigurarea bugetară… Desigur, ne gândim la acest aspect, iar pensionarii merită acest lucru”, a adăugat liderul rus.

În același timp, el a anunțat că, în preajma Anului Nou, familiile cu copii vor primi din partea statului o plată suplimentară în valoarea de 5000 de ruble (în jur de 60 de euro – n.r.) pentru fiecare copil de până la șapte ani, inclusiv.

”Înainte de a veni aici, m-am consultat cu Guvernul și cu administrația prezidențială. Și am convenit ca țara, statul, noi toți, să le facem un cadou copiilor noștri. Unul mic, modest, dar un cadou. Tuturor familiilor unde sunt copii sub șapte ani, tuturor li se vor plăti 5000 de ruble. Pentru fiecare copil din familiile unde sunt copii până la șapte ani inclusiv”, a explicat Putin.

După conferința de presă, pe site-ul Kremlinului a fost publicat decretul corespunzător.

Foto: news2world.net

Relațiile cu Occidentul

Comparativ cu țările Occidentului, Rusia este, într-adevăr, ”albă și pufoasă”, a afirmat Vladimir Putin, răspunzând la întrebarea: cine este responsabil pentru un nou Război Rece? El a arătat că, după destrămarea URSS, reprezentanții NATO au promis că Alianța nu se va extinde spre Est, dar nu au onorat aceste promisiuni. Iar apoi, Washingtonul s-a retras dintr-o serie întreagă de tratate, de la ABM (apărare antirachetă, n.r.) și INF (lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, n.r.), la Tratatul Cer Deschis.

”Iar noi ce putem face? Nu este o întrebare pentru dumneavoastră, dar ce putem face noi, într-o astfel de situație? Să lăsăm totul așa cum este? Adică voi, ca țară NATO, veți zbura deasupra noastră și veți transmite totul partenerilor americani, în timp ce noi vom fi privați de o astfel de posibilitate în privința teritoriului american?”, l-a întrebat Putin pe un jurnalist britanic, ce a pus  întrebarea respectivă.

Președintele rus a subliniat că au fost și alte chestiuni care au trezit îngrijorare și la care Moscova a fost obligată să reacționeze. “De ce considerați că suntem tâmpiți? De ce credeți că nu puteam observa niște lucruri elementare?”, a continuat Putin.

El a adăugat că, din punctul de vedere al cheltuielilor miliare, Rusia se situează în urma Statelor Unite, a Chinei, Arabiei Saudite, Franței sau Japoniei. În acest sens, Rusia nu poate fi catalogată o țară agresivă. Moscova este pentru dialog, a subliniat liderul rus.

«Aș vrea să mă exprim cu cuvintele motanului Leopold din desenele noastre animate: ”Băieți, haideți să trăim în prietenie!”», a adăugat șeful statului.

Colaborarea cu SUA

Președintele Putin și-a exprimat speranța că sub administrația președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, a cărui învestire va avea loc la 20 ianuarie 2021, măcar o parte dintre problemele existente în relațiile dintre Moscova și Washington se vor rezolva.

”Este un om cu experiență atât în politica internă, cât și în politica externă și sper că toate problemele apărute sau măcar o parte dintre ele se vor rezolva în noua administrație”, a afirmat președintele Rusiei.

Liderul rus a adăugat, totodată, că Moscova este pregătită pentru discuții pe marginea Tratatului privind măsurile de reducere și limitare a armelor strategice ofensive (START-3), dar că, în această chestiune, multe depind de Washington.

”Am declarat deja pe parcursul acestei conferințe de presă, am vorbit public de nenumărate ori pe această temă, că suntem pregătiți să continuăm dialogul, știind că președintele ales, Joe Biden – așa a sunat sau, în orice caz, asta a fost impresia mea – și-a exprimat disponibilitatea de a continua dialogul, de a păstra acest document fundamental”, a spus Putin.

Alegeri în Rusia

Președintele Rusiei nu are nici o îndoială că și în 2021 se va încerca intervenția din afară în alegerile parlamentare din țară, dar Moscova este pregătită pentru un astfel de scenariu. Putin a subliniat că Rusia trebuie să-și decidă singură soarta.

”Este un aspect extraordinar de important al societății noastre. De aceea, atitudinea bloggerilor pe internet, atitudinea mijloacelor de informare în masă, de a se proteja pe ele însele, constituie o chestiune extrem de importantă, de apărare a propriei suveranități”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Putin a menționat că Rusia este pregătită să lucreze cu observatorii internaționali și că, de asemenea, vor fi extinse oportunitățile de monitorizare pentru reprezentanții organizațiilor civice din Rusia, pentru partide, pentru mass-media.

”Cu siguranță vom dezvolta această direcție a activității noastre, pentru a obține ceea ce este mai important. Dar esențial este ca înșiși cetățenii țării noastre să fie convinși că alegerile se desfășoară în mod deschis, transparent, că rezultatele lor merită să fie respectate”, a subliniat liderul rus.

În același timp, Putin a anunțat că nu a luat încă o hotărâre privind participarea la alegerile prezidențiale din 2024. ”Nu am luat o decizie pentru mine, dacă voi merge sau nu în alegerile din 2024… Formal, există permisiunea din partea poporului, confirmată prin referendumul din acest an, dar dacă o voi face sau nu, vom vedea”, a arătat președintele Rusiei.

Declarația Maiei Sandu

Președintele Vladimir Putin i-a urat succes președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, subliniind că în declarațiile ei nu a spus, practic, nimic nou. Potrivit liderului rus, apelurile pentru retragerea forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria sunt lansate demult, de către reprezentanți ai diferitelor țări occidentale, notează, la rândul ei, publicația aif.ru.

”În general, și noi suntem pentru retragere, dar de îndată ce vor fi create condiții corespunzătoare, de îndată ce va fi stabilit un dialog normal între Transnistria și restul Republicii Moldova”, a explicat Putin, amintind că, la un moment dat (în timpul mandatului președintelui Vladimir Voronin – n.r.), situația din regiune a fost la un pas de reglementare, dar rezolvarea ei completă a fost împiedicată de poziția țărilor occidentale.

”Ulterior, i-am întrebat pe colegii mei din Uniunea Europeană de ce au procedat așa. Așa s-a întâmplat, mi-au spus ei. Acum nu vom intra în detalii. Dar, mai devreme sau mai târziu, această problemă trebuie rezolvată”, consideră Putin.

Foto: trueinform.ru

Acordurile de la Minsk nu vor fi revizuite

Președintele Putin l-a comparat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu predecesorul său, Petro Poroșenko. ”Autoritățile ucrainene au venit cu sloganul unificării țării. Dar nu le iese nimic. Ajung la putere bazându-se pe majoritatea alegătorilor. Dar când preiau puterea, încep să ezite, trăgând cu ochiul la forțele naționaliste. Nu au curaj suficient. Așa se întâmplă și acum”, a explicat Putin reglementarea rămasă în suspans, scrie Strana.ua.

Putin a amintit că, în urmă cu un an, el și Zelenski au avut un acord în privința Donbassului, dar Ucraina nu l-a îndeplinit. În același timp, Putin a dat de înțeles că Rusia nu va accepta o revizuire a Acordurilor de la Minsk, așa cum cere, cu insistență, Ucraina.

”Când ne-am întâlnit la Paris, am căzut de acord. Dar nu s-a deblocat nimic, nu s-a făcut nimic în planul reglementării politice. Cei de la Kiev susțin că nu au de gând să ducă la îndeplinire Acordurile de la Minsk, care sunt consfințite printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, adică au dobândit putere de lege internațională. Ca atare, nu vor reuși să revizuiască nimic în mod unilateral”, a subliniat liderul rus.

A treia teză importantă – chiar dacă autoritățile de la Kiev vor refuza să îndeplinească Acordul Minsk-2, Rusia va susține DNR (Republica Populară Donețk, n.r.) și LNR (Republica Populară Lugansk, n.r.).

”Situația se va rezolva. Întrebarea este când? Asta depinde, în mare măsură, de autoritățile ucrainene. În ceea ce privește Rusia, așa cum a susținut, va continua să susțină Donbassul. Vom spori sprijinul nostru nu doar pe linie umanitară, ci și pe linia colaborării directe”, a afirmat Putin.

Aici se poate înțelege o aluzie că Rusia ar putea pune problema recunoașterii ”republicilor” din Donbass în mod unilateral (nu de jure neapărat, dar de facto), dacă Ucraina se va retrage din negocieri. În orice caz, acest lucru indică fraza referitoare la ”linia de colaborare directă”.

Putin a menționat Ucraina inclusiv în contextul glorificării nazismului: ”Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție împotriva glorificării nazismului. Împotrivă au fost două țări: Statele Unite și Ucraina. Cred că nu îi aduce onoare acest lucru”.

În altă ordine de idei, președintele a declarat că Peninsula Crimeea este același precedent ca și Kosovo. ”Mă simt responsabil pentru ce se întâmplă cu Rusia și cu poporul ei. Lucru valabil și în privința readucerii Crimeii în statul nostru rus. Cât privește Kosovo – decizia privind independența a fost luată doar în Parlament și toți au tăcut mâlc. Iar când, în Crimeea, poporul a venit la referendum și a votat la fel – nu vă mai place. Se introduc anumite sancțiuni împotriva crimeenilor. De ce le introduceți? Dacă este o anexare, ei nu sunt vinovați”, a declarat Putin.

Cursa înarmării

Putin a fost întrebat ce se va întâmpla dacă SUA nu vor fi de acord cu prelungirea Tratatului START-3. Și ce va fi dacă Rusia nu va putea face față cursei înarmării? Și în ce măsură apariția armei hipersonice a schimbat echilibrul în lume?

”Dacă nu se va întâmpla nimic, START-3 va înceta să mai există începând din luna februarie”, a recunoscut Putin, amintind că a declarat de nenumărate ori că Rusia este gata ca Tratatul să fie prelungit cu un an, care ar putea fi folosit pentru un dialog detaliat privind noul document și că, acum, este nevoie de o reacție clară din partea americanilor.

”Dacă acest lucru nu se va întâmpla, nu va porni, oare, cursa înarmării? Dar a pornit deja, este evident acest lucru. Totul a început după retragerea SUA din Tratatul ABM. O țară își construiește o umbrelă pentru ea însăși. Rezultatul final este reducerea la zero a potențialului nuclear. Adică, noi ar fi trebuit să facem totul pentru ca așa ceva să nu se întâmple…

În opinia Președintelui, Rusia fie ar fi trebuit să-și construiască propriul sistem de apărare antirachetă, fie să dezvolte sisteme ”pentru care aceste scuturi antirachetă să nu constituie o piedică”. ”Este ceea ce am și făcut”, a subliniat șeful statului. «Și s-a întâmplat asta, cu ajutorul armei hipersonice, inclusiv rachetele ”Avangard”. Este vorba și despre ”Kinjal”, iar acum apare și ”Țirkon”», a continuat el. ”O armă foarte importantă”, a apreciat liderul de la Kremlin, precizând că, în mare, lucrările la această armă s-au încheiat.

”Calculați raza de acțiune și viteza. Și totul va deveni clar”, a îndemnat Putin. Dacă situația din lume este influențată de apariția unor astfel de arme? ”Desigur, schimbă și influențează”, este convins liderul rus.

Putin a amintit că Statele Unite au arme de mare precizie, dar nu și arme hipersonice. ”Le vor face, desigur, dar până atunci, noi vom fi pregătiți. Lucrăm, de asemenea și la un antidot împotriva armei hipersonice care va apărea în alte mari armate ale lumii. Și sunt convins că vom reuși. Suntem pe drumul cel bun”, a asigurat președintele.

Se lucrează la toate sistemele de armament care au fost anunțate anterior în Mesajul adresat Adunării Federale (în martie 2018 – n.r.), a mai spus Putin. Unele sunt deja în stare de luptă (”Kinjal”, ”Peresvet”). ”Totul decurge conform planului. Nu văd nimic care să ridice probleme. Vom realiza totul, sunt convins”, a asigurat liderul rus.

Șeful statului a concluzionat: chiar dacă Rusia se află doar pe locul șase în lume după volumul de finanțare a armatei și a industriei apărării, ea ”reușește să dezvolte ceea ce alții nu au”. ”Inclusiv grație inteligenței oamenilor de știință, a talentului inginerilor noștri”, a spus președintele rus.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3070115