Hot News
Consiliul de Stat al Rusiei: care va fi componența
22/12
Istoric sârb: ”Flacăra Veșnică” din Belgrad – un far pentru viitoarele generații de sârbi
22/12

Serghei Lavrov: Pentru Kosovo, o soluție acceptabilă și pentru sârbii înșiși

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și președintele Serbiei Alexandar Vucic/ Foto: yandex

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a acordat un interviu cotidianului sârb ”Srpski telegraf”, subliniind, printre altele, că, în privința unei soluții pentru situația din Kosovo, Rusia va fi de acord doar cu o reglementare acceptabilă pentru sârbi înșiși. Interviul a fost postat pe site-ul oficial al MAE rus, în urma recentei vizite a ministrului rus în țările balcanice.

”În opinia noastră, în momentul de față nu se întrevăd premise pentru a imprima o nouă dinamică procesului de reglementare a problemei kosovare,” a declarat șeful diplomației ruse, întrebat fiind ce soluție s-ar putea găsi pentru rezolvarea situației din Kosovo.

”În Kosovo continuă haosul postelectoral și lupta pentru putere. Potențialul de mediere al Uniunii Europene s-a depreciat, în mare parte. Se pare că, deocamdată, nu este în stare să-i influențeze pe kosovari, determinându-i să dea dovadă de o abordare constructivă și rezonabilă în negocierile cu Serbia.

Începând din 2013, spre exemplu, Priștina sabotează îndeplinirea obligațiunilor asumate de a crea Comunitatea municipalităților sârbe din Kosovo. De un an, sunt menținute taxele vamale anti-sârbești și discriminatorii impuse de autoritățile kosovare.

Rusia se pronunță în favoarea obținerii, de către părți, a unei soluții viabile și reciproc acceptabile, pe baza rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. O soluție care să respecte dreptul internațional și să primească aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, fiind vorba de asigurarea păcii și securității internaționale.

Vom fi de acord doar cu o soluție care să fie acceptată de sârbi înșiși”, a subliniat Lavrov.

Rugat să precizeze ce anume îl impresionează cel mai mult în Serbia, șeful diplomației ruse a spus că ”desigur, oamenii… Vorbind la modul cel mai sincer, întotdeauna, când venim la Belgrad, eu și colegii mei ne simțim ca acasă. Și nu este deloc de mirare, pentru că popoarele noastre sunt cu adevărat frățești, unite de rădăcini culturale și civilizaționale comune, de înrudire sufletească, de cele mai calde sentimente de prietenie și simpatie”, a afirmat Lavrov.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875083