Hot News
Serghei Lavrov: Pentru Kosovo, o soluție acceptabilă și pentru sârbii înșiși
22/12
Putin a avut o convorbire telefonică cu Macron
22/12

Istoric sârb: ”Flacăra Veșnică” din Belgrad – un far pentru viitoarele generații de sârbi

Ceremonia solemnă de aprindere a Flăcării Veșnice la Cimitirul Memorial al Eliberatorilor de la Belgrad. Evenimentul a avut loc în cadrul recentei vizite a ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în Serbia/ Foto: russkidom.rs

Poporul sârb a primit cu entuziasm vestea aprinderii ”Flăcării Veșnice” la Cimitirul Memorial al Eliberatorilor de la Belgrad, flacără ce a fost adusă de la Mormântul Soldatului Necunoscut din Grădina Alexandrovski din Moscova, a declarat profesorul Draga Mastilovic, istoric de prestigiu, decanul Facultății de Filosofie a Universității din Sarajevo de Est, într-un interviu pentru cotidianul ”Rossiiskaia Gazeta”.

«Adusă de la Moscova la Belgrad, ”Flacăra Veșnică” nu este doar un simbol al recunoștinței față de eliberatorii ruși și sârbi ai Belgradului, în 1944, dar și un serios mesaj către viitor», a apreciat omul de știință. Acest lucru este valabil în special pentru Belgrad, unde se așteaptă reaprinderea altei ”Flăcări Veșnice”, aprinsă în 2000, în memoria victimelor represiunii NATO, dar care, după ”schimbările democratice” a fost stinsă în același an, iar monumentul profanat. Între aceste două ”Flăcări Veșnice”, dedicate soldaților eliberatori ruși și victimelor agresiunii NATO, se află nu doar paradigma istoriei sârbe, dar și paradigma prezentului și viitorului Serbiei. Tocmai de aceea, strălucirea ”Flăcării Veșnice” din Belgrad este un far ce poate și trebuie să lumineze calea spre viitor a poporului sârb. În caz contrar, sârbii ar putea fi din nou orbiți de focul care le-a cuprins altarele din Kosovo și Metohia și nu numai. Nu trebuie uitat că ”Flacăra Veșnică” este un prețios zălog al viitorului întregului popor sârb și reprezintă mai mult decât o simplă recunoștință față de cei în onoarea cărora a fost el transferat din Moscova”, a spus istoricul sârb.

RG menționează, în context, că ”Flacăra veșnică” a fost aprinsă la Belgrad în anul împlinirii a 75 de ani de la Marea Victorie din cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul acțiunii ”Pace și Consimțământ”. Apariția primei ”Flăcări Veșnice” în această țară demonstrează faptul că între Rusia și Serbia continuă tradițiile frăției de luptă, născute în timpul războiului împotriva fascismului, dar și angajamentul părților de a păstra adevărul istoric despre eroismul înaintașilor. Ea va servi drept un memento al rolului jucat de Armata Roșie în eliberarea Europei de nazism, pe fondul tentativelor tot mai frecvente de revizuire a momentelor cheie ale evenimentelor celui de-al Doilea Război Mondial.

În opinia președintelui Societății de Istorie a Rusiei, Serghei Narîșkin, actul simbol al transferării și aprinderii unei flame din ”Flacăra Veșnică” ”va marca frăția seculară dintre popoarele noastre, bazată pe o istorie comună, pe o credință unică și pe bogate tradiții culturale”. ”Poporul sârb a suferit pierderi grele în anii de război, ca urmare a politicii de genocid dusă de călăii lui Hitler. Este vorba despre sutele de mii de civili exterminați în mod deliberat de torționarii lui Hitler și de complicii lor din Ustașa (mișcare naționalistă, teroristă și separatistă croată înființată în 1929 de avocatul Ante Pavelić, n.r.). Misiunea eliberatoare a Armatei Roșii a fost salvarea națiunii sârbe. Sunt convins că păstrarea memoriei despre eroismul soldatului sovietic și al aliaților, al patrioților sârbi antifasciști este o datorie morală a celor două popoare, a celor două țări frățești”, a concluzionat el.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091