Hot News
Vaccinul ”Sputnik V”: BIOCAD a început livrările pentru vaccinarea populației
24/12
Donald Trump: Rusia nu este vinovată de problemele SUA
24/12

Consiliul de Stat, în noua sa formulă, a avut prima ședință. Ce s-a discutat

Foto: life.ru

 Președintele Vladimir Putin a condus prima ședință a noului Consiliu de Stat, structură reînființată în conformitate cu amendamentele la Constituție adoptate prin referendum, în prima parte a acestui an. Principala problema de pe ordinea de zi – coordonarea organelor puterii pentru îmbunătățirea nivelului de trai, dar, pe parcursul dezbaterilor, au fost ridicate și alte chestiuni, relatează Gazeta.ru.

Desfășurată în regim de videoconferință, ședința a fost prezidată de Putin de la reședința oficială a acestuia, Novo-Ogarevo. Printre participanții la ședință s-au numărat premierul Mihail Mișustin și alți membri ai Guvernului, șefi de regiuni, lideri ai grupurilor parlamentare, speakerul Consiliului Federației, Valentina Matvienko și alții. O componență pestriță impusă, potrivit Gazeta.ru, de una dintre funcțiile Consiliului de Stat și anume organizarea cooperării între toate nivelurile puterii.

Acum, reprezentanții organelor locale ale puterii pot ridica direct, în cadrul Consiliului de Stat, cele mai stringente dintre problemele cu care se confruntă la ei acasă. Teoretic, acest lucru ar trebui să faciliteze rezolvarea operativă a acestor probleme și realizarea obiectivelor strategice ale statului.

”Pentru țara noastră, progresul neîncetat, de calitate, are o importanță strategică, principială, vitală. Nu ne permitem să ne oprim, să luăm pauze în dezvoltare, indiferent de cum decurg lucrurile, nu ne putem permite nici pentru un minut”, a declarat Putin, precizând că principala temă a ședinței vizează obiectivele și planurile statului pentru următorii 10 ani, până în 2030. De fapt, totul se reduce la un singur țel – obținerea unei schimbări calitative a nivelului de trai al cetățenilor ruși.

Intervenind în discuție, premierul Mihail Mișustin a punctat câțiva dintre pașii făcuți în această direcție, în cadrul proiectelor naționale. Spre exemplu, în pașaportul proiectului național ”Locuință și mediul urban” a fost inclus indicele accesibilității la locuințe, pentru fiecare regiune. Mișustin a precizat, totodată, că pentru ducerea la îndeplinire a planului unic de realizare a obiectivelor naționale au fost alocate resurse financiare importante. ”Iar pentru următorii trei ani, vorbim despre 39 trilioane de ruble (433,3 miliarde de euro) sau în jur de 13 trilioane de ruble (144,4 miliarde de euro) pe an”, a subliniat premierul.

Concluzia discuțiilor pe teme economice a fost trasă de vicepremierul Andrei Belousov. El a arătat că pentru atingerea unuia dintre obiectivele propuse și anume accelerarea ritmului de creștere a economiei rusești până la 3% pe an, în următorii trei-patru ani va fi nevoie de o actualizare a modelului economic ”prin rezolvarea deficiențelor de natură structurală și formarea unor noi surse interne, de creștere”.

”Cum vrem să obținem acest lucru? Care este strategia? Răspuns scurt: prin punerea în mișcare a tuturor factorilor unde există rezerve semnificative de accelerare. Este vorba, înainte de toate, de investiții, de întreprinderile mici și mijlocii, de exportul altor produse decât cele legate de materii prime și de productivitatea muncii”, a explicat oficialul rus.

La rândul ei, vicepremierul Tatiana Golikova a anunțat că, începând cu 1 ianuarie, salariul minim va crește cu 5,5%, până la 12.792 ruble, o măsură care va afecta veniturile a aproape 3,9 milioane de cetățeni ai Rusiei. Arătând că acesta este unul dintre pașii meniți să reducă radical nivelul de sărăcie din țară, Golikova a subliniat că, până în 2030, numărul persoanelor cu venituri sub minimul de existență ar trebuie să se înjumătățească – până la 9,6 milioane.

O altă chestiune ridicată de participanții la prima ședință a Consiliului de Stat al Rusiei a fost legată de sediul Parlamentului. ”Acum 103 ani, bolșevicii au pus lacătul pe porțile Palatului Tavriceski (unul dintre cele mai mari și mai importante palate din punct de vedere istoric din Sankt-Petersburg, n.r.). În 1993, Elțîn a tras în clădirea Parlamentului din Moscova. Până acum, Parlamentul Rusiei este ca un om al străzii, în timp ce toate parlamentele lumii își au sediile în cele mai frumoase clădiri”, a atras atenția liderul LDPR, Vladimir Jirinovski. Președintele Putin a catalogat mutarea Parlamentului posibilă, ”dacă acest lucru nu va presupune mari cheltuieli suplimentare din bugetul federal”. ”Poate fi un schimb de active imobiliare, inclusiv cu guvernul Moscovei”, a sugerat liderul de la Kremlin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875210