Hot News
Ministerul Sănătății al Rusiei a permis utilizarea „Sputnik V” la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani
26/12
Autoritățile argentiniene au aprobat utilizarea vaccinului rusesc împotriva Covid-19
26/12

Legendarul agent de informații sovietic, fostul ofițer MI6, George Blake, a decedat

Celebrul agent de informații sovietic, fostul ofițer MI6, George Blake/ Foto: Biroiu de presă al SRV

Legendarul agent de informații sovietic, fostul ofițer al serviciului britanic MI6, George Blake, a murit la vârsta de 98 de ani, a făcut cunoscut Serviciul Rus de Informații Externe (SRV), citat de RIA Novosti.

George Blake/ Foto: AP

”A venit vestea amară – legendarul George Blake a murit”, a anunțat Serghei Ivanov, șeful Biroului de presă al SVR.

Președintele Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele familiei și celor apropiați ai lui George Blake. ”Colonelul Blake a fost un profesionist strălucit, cu o vitalitate și un curaj deosebite. De-a lungul anilor de muncă grea și intensă, el a adus o contribuție cu adevărat de neprețuit la asigurarea parității strategice și menținerea păcii pe planetă ”, se spune în telegrama Președintelui.

Potrivit SRV, George Blake s-a născut la 11 noiembrie 1922, la Rotterdam.

În august 1944, Blake a început să lucreze în secțiunea olandeză a informațiilor britanice, iar după sfârșitul războiului, serviciile de informații britanice i-au reorientat activitatea principală către Uniunea Sovietică.

La Hamburg, Blake a început să studieze limba rusă, iar în octombrie 1948 a fost numit rezident al SIS în Seul, unde a fost însărcinat cu colectarea informațiilor despre Orientul Îndepărtat sovietic – Primorie, precum și Siberia și Manciuria. Odată cu izbucnirea războiului coreean, bărbatul a fost trimis într-un lagăr, iar, în 1951, el și-a oferit cooperarea serviciilor de informații sovietice și le-a furnizat date valoroase despre serviciile speciale britanice.

În anii următori, Blake a continuat să coopereze cu serviciile secrete sovietice, dar, în 1961, a fost chemat la Londra și interogat, după care, instanța l-a condamnat la 42 de ani de închisoare. După patru ani de detenție, a fost organizată evadarea lui Blake din închisoare, iar cu ajutorul prietenilor, în 1965, s-a mutat la Moscova.

În URSS, agentului Blake i s-a acordat gradul de colonel de informații externe. De asemenea, el a fost decorat cu o serie de distincții înalte sovietice și ruse. Ofițerul are patru fii, dintre care trei locuiesc în Marea Britanie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875111