Hot News
Diplomația UE, acuzată de demonizarea Rusiei în ”războiul vaccinurilor”
30/12
Vicepremierul rus a clarificat datele privind mortalitatea cauzată de coronavirus în Rusia
31/12

Corneliu Vlad: 2020 și 2021 – ani internaționali dramatici și dificili

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

În recenta sa conferință de presă anuală, președintele Putin  a comparat anul internațional 2020 cu vremea – adică și cu bune, și cu rele, iar ministrul de Externe Lavrov l-a numit “an dificil”. Politologul rus Andrei Kortunov prevede că, după 2020, care a fost un an “dramatic”, 2021 va fi “un an dificil pentru toate țările”.

Lumea va avea de făcut față marilor sfidari de anvergură planetară generate sau potențate de Covid, ceea ce ar impune, logic, o conlucrare și cooperare generală, dar care din păcate întârzie să se prefigureze, iar statele lumii se confruntă, fiecare, și cu probleme specifice, pe fondul accentuării tensiunilor politice, economice și militare care iau tot mai mult forma unui război rece hibrid.

Analistul Kortunov enumeră, într-un comentariu structurat pe puncte, principalele obiective ale politicii externe ruse în 2021, iar ierarhizarea lor în top ține probabil seama de gravitatea și urgența fiecăreia dintre sfidările cu care se vor confrunta politică și diplomația rusă. Așadar:

1-2. Tratatele New START și INF au șanse moderate de a fi cumva reactivate.  Primul expiră la 5 februarie, președintele ales Biden  a promis că va acceptă prelungirea sa, dar timpul presează, căci noul mandat prezidențial începe la 20 ianuarie. Al doilea tratat nu are șanse de prelungire, dar respectarea de facto al clauzelor sale este posibilă.

3. Inițiativa Rusiei privind un summit al celor cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU își păstrează întreaga actualitate.

4-5. Dialogul pe teme militare în cadrul Consiliului NATO-Rusia, întrerupt în aprilie 2014, are perspective de a fi reluat. Și relațiile Rusia-UE au perspective de reanimare, în principal pe probleme de climă și mediu, unde proiectele comune în domeniul energiei nu fac obiectul sancțiunilor aplicate de Bruxelles Rusiei.

6. Tranziția politică în Belarus e problema belarusilor, dar Rusia se pronunță pentru “schimbări coerente și moderate”. Menținerea statu quo-ului, apreciază comentatorul rus, “ar comporta serioase riscuri politice”.

7. Nu se prevede nicio evoluție profundă în criza ucraineana.

8. Încetarea ostilităților în Nagorno Karabah nu dezamorsează criza, care ar avea nevoie de o reglementare politică, pe care ar putea-o iniția Rusia.

9. Ca președinte (pentru doi ani) al Consiliului Arcticii, Rusia va susține neimplicarea zonei în adversitățile geopolitice mondiale și va promova dezvoltarea economică și socială a ”vârfului planetei”.

10. Finalizarea gazoductului Nord Stream-2 , în ciuda opoziției SUA, va deschide noi perspective cooperării economice Rusia-UE.

11. Prin bunele relații saudito-ruse și Acordul OPEC+, va putea fi asigurată stabilitatea relativa a prețului hidrocarburilor, prin menținerea prețului barilului de petrol în jurul a 50 de dolari.

12. Parteneriatele economice cu China vor cuprinde importante proiecte de investiții, iar structura schimburilor va trebui diversificată.

13. Rusia va sprijini reformele economice și politice din Siria, unde în 2021 vor avea loc alegeri prezidențiale.

14. Gestionarea relațiilor ruso-turce, în condițiile în care Ankara este un partener important, dar adesea imprevizibil al Moscovei.

Politologul rus încheie  apreciind că dacă jumătate din obiectivele acestei foi de drum se realizează,  se va putea vorbi, în decembrie viitor, de un an reușit pentru politica externă a Rusiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875041