Hot News
Președintele Putin le-a adresat rușilor un mesaj de Anul Nou
01/01
Ambasadorul rus Valeri Kuzmin, într-un interviu pentru Canal 33: Ce pot aștepta românii de la relația cu Rusia (VIDEO)
01/01

MAE al Rusiei: Principalele rezultate ale politicii externe din anul 2020

Sediul MAE al Rusiei din Moscova/ Foto: RIA Novosti

În anul 2020, activitatea politicii externe a Rusiei a avut drept scop valorificarea potențialului colaborării internaționale în interesul asigurării securității naționale, în scopul facilitării dezvoltării social-economice a țării și promovării acelor abordări în rezolvarea problemelor stringente globale și regionale ce răspund intereselor rusești, informează Ministerul Rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat postat pe site-ul oficial al instituției.

Rusia a propus o agendă pozitivă, unificatoare – în numele stabilității și a predictibilității globale, a consolidării rolului central al ONU ca principală structură de coordonare a politicii internaționale. Rusia și-a îndemnat partenerii să renunțe la ”jocul cu sumă zero” și la standardele duble, în favoarea unui dialog deschis și sincer. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a lansat inițiativa organizării unui summit al liderilor statelor-membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, cu scopul lansării unei discuții serioase și directe privind principiile cooperării interstatale și căile de rezolvare ale celor mai presante probleme ale momentului, inițiativă ce a fost susținută, în plan principial, de parteneri și întâmpinată pozitiv de comunitatea mondială.

Cea mai importantă direcție de activitate în condiții de pandemie a fost organizarea revenirii în țară a peste 300.000 de cetățeni ruși și acordarea ajutorului de urgență celor care, aflați în afara granițelor țării, s-au trezit într-o situație dificilă. Rusia a fost printre primele care a oferit asistență statelor străine în lupta împotriva COVID-19 și, pentru depășirea consecințelor sociale și economice ale crizei, a pus la punct o amplă cooperare în domeniul dezvoltării, livrării și producerii de medicamente antivirale și vaccinuri. Promovarea unei colaborări multilaterale în domeniul sănătății publice a fost facilitată de eforturile Rusiei pe linia ONU și a instituțiilor ei specializate, fiind vorba, în primul rând, de Organizația Mondială a Sănătății, precum și de Uniunea Economică Eurasiatică (EAES), Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), BRICS, Organizația de Cooperare de la Shanghai (ȘOS), G20 și alte asociații.

Cel mai important jubileu internațional al anului a fost aniversarea a 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și crearea Organizației Națiunilor Unite. Împreună cu un grup de co-autori, format din 43 de state, Rusia a participat la elaborarea rezoluției Adunării Generale a ONU, în virtutea căreia, în decembrie, s-a desfășurat ședința festivă dedicată memoriei victimelor războiului. Majoritatea participanților au confirmat importanța eforturilor comune de a împiedica falsificarea istoriei și revizuirea evaluării cauzelor și a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial. În anul în care s-au împlinit 75 de ani de la Victorie, deosebit de simbolic a fost faptul că tradiționala noastră rezoluție a Adunării Generale a ONU ”Lupta împotriva glorificării nazismului, neonazismului și a altor tipuri de practici ce contribuie la escaladarea actualelor forme de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranța aferentă” a fost susținută de majoritatea covârșitoare a membrilor ONU (58 de co-autori, 130 de voturi ”PENTRU”).

La 24 iunie, în prezența liderilor și a oaspeților străini, la Moscova s-au desfășurat manifestările festive și Parada Victoriei, cu participarea a numeroase unități militare ale statelor străine.

În pofida situației epidemiologice nefavorabile, Rusia a rezolvat cu succes problemele președinției într-o serie de forumuri și organizații. În cadrul asociației BRICS, au fost desfășurate circa 140 de activități, au fost adoptate peste 40 de documente comune. Adoptată la cel de-al XII-lea summit BRICS, din 17 noiembrie, Declarația de la Moscova a confirmat principiile fundamentale de activitate a organizației și apropierea de poziții între participanții ei pe chestiuni cheie ale agendei internaționale. A fost convenită Strategia Antiteroristă, a fost adoptată Strategia Parteneriatului Economic până în 2025, a fost lansată Platforma de Studii Energetice.

La finalul președinției ruse a grupului ”Rusia-India-China”, a fost adoptată o declarație comună de informare, unde se subliniază rolul important al cooperării celor trei state în asigurarea creșterii economice globale, a păcii și a stabilității. A fost inițiat un nou domeniu de colaborare în acest format, între serviciile sanitare și epidemiologice.

Rezultatul președinției deținute de Rusia la ODKB în perioada 2019-2020 a fost adoptarea unor documente strategice privind asigurarea securității colective, contracararea în comun a noilor provocări și amenințări. Au fost consolidate bazele colaborării multilaterale în domeniul securității regionale, posibilitățile operative ale Organizației în lupta împotriva terorismului, a extremismului și a traficului de droguri. A fost întărită componenta de menținere a păcii a ODKB. La sesiunea de securitate colectivă a Organizației, din 2 decembrie, liderii statelor membre au lansat inițiativa de a forma o agendă comună și de a stabili o cooperare între ODKB, CSI, ȘOS, OSCE, NATO și UE.

Pe linia Organizației de Cooperare de la Shanghai, au fost desfășurate aproape 70 de acțiuni, inclusiv summitul ȘOS, la 10 noiembrie. Au fost convenite poziții pe o gamă largă de probleme ale agendei internaționale. Au fost aprobate planurile de acțiuni pentru 2021-2025 în vederea realizării Strategiei de dezvoltare a ȘOS și a îndeplinirii Programelor de colaborare multilaterală comercială și economică până în 2035.

Au fost consemnate progrese și pe linia colaborării de integrare în alte formate eurasiatice. În cadrul CSI, s-au adoptat mai multe documente- program, ce definesc vectorul de dezvoltare a Comunității pe termen mediu. Printre ele figurează Conceptul actualizat de dezvoltare pe mai departe a CSI, Strategia de dezvoltare economică a Comunității pentru perioada de până în 2030 și Planul de acțiune pentru punerea ei în aplicare în 2021-2025.

În EAES a fost pus la punct, într-un timp foarte scurt, un pachet de măsuri anti-criză, în vederea asigurării necesităților vitale ale populației, de susținere a comerțului reciproc, a libertății de circulație a mărfurilor și de creare a condițiilor de creștere economică. Au fost deschise ”coridoare verzi” pentru importul, în EAES, de mărfuri de importanță critică și au fost introduse restricții la exportul unui număr de mărfuri. Au fost aprobate Direcțiile strategice ale dezvoltării integrării economice eurasiatice până în 2025. A fost adoptată hotărârea de a oferi Uzbekistanului și Cubei statutul de state observatoare în EAES, s-a aprobat demararea tratativelor în vederea ajungerii la un acord privind o zonă comercială liberă cu Iranul.

La 19 iunie, la Minsk, a fost semnat acordul ruso-belorus de recunoaștere reciprocă a vizelor și alte aspecte legate de intrarea cetățenilor străini și a persoanelor fără cetățenie pe teritoriul Statului Unional (Rusia-Belarus – n.r.). A fost intensificată activitatea de convenire a ”foilor de parcurs” de integrare.

Activitatea din cadrul inițiativei ruse de formare a Marelui Parteneriat Eurasiatic a fost ridicată la un nou nivel calitativ – s-a desfășurat prima ședință a Comisiei mixte de realizare a Acordului de colaborare economică și comercială dintre EAES și China, a fost aprobat Programul actualizat de colaborare economică între Comisia economică eurasiatică și ASEAN pe perioada de până în 2025. Idea construirii unei ”Mari Eurasii” a primit aprobare în documentele finale ale întâlnirii șefilor de stat și de guvern ai țărilor membre ȘOS.

În condițiile crizei mondiale provocate de consecințele COVID-19, parteneriatul strategic dintre Rusia și China a avut un efect stabilizator asupra relațiilor internaționale. A primit o dezvoltare suplimentară cooperarea bilaterală pe problemele de actualitate ale agendei regionale și internaționale, în special în cadrul ONU și pe alte principale platforme internaționale. Comuniunea de poziții ale țărilor cu privire la o gamă largă de probleme internaționale și-a găsit reflectare în Declarația comună a miniștrilor de Externe, adoptată în septembrie.

Dialogul ruso-indian a avut un caracter productiv, inclusiv în cadrul formatelor multilaterale. În februarie, India a găzduit reuniunea Conferinței ruso-indiene pentru industria apărării, iar în septembrie – manevrele navale comune ”Indra Navy-2020”.

Pe direcția ASEAN, eforturile s-au concentrat pe promovarea unor aspecte practice ale interacțiunii. În acest sens, s-au dovedit utile vizita la Moscova a secretarului general al ASEAN, Lim Jock Hoy (în februarie), videoconferința miniștrilor de Exerne Rusia-ASEAN privind lupta împotriva coronavirusului (iunie), sesiunea ministerială a Forumului Regional al ASEAN (septembrie), activități pe linia mecanismului Consfătuirilor miniștrilor Apărării din țările membre ASEAN cu partenerii de dialog. Ideile noastre de dezvoltare a colaborării anti-epidemiologice la nivel regional și-au găsit reflectarea în declarația liderilor celui de-al 15-lea Summit al Asiei de Est privind întărirea potențialului colectiv de avertizare și combatere a epidemiilor (14 noiembrie), precum și în declarația coordonatorilor regionali și a președintelui forumului ”Asia-Europa” referitoare la lupta împotriva infecției de coronavirus (7 septembrie).

Prioritățile comerciale și economice ale Rusiei și-au găsit reflectarea în noul document fondator al forumului ”Colaborare Economică Asia-Pacific” (ATES) – ”Orientările de la Patrujaya privind dezvoltarea ATES până în 2040” (20 noiembrie).

Relațiile constructive cu majoritatea statelor Americii Latine și a Caraibelor și-au păstrat o dinamică pozitivă. În cooperarea cu cei care-i împărtășesc ideile, Rusia a susținut energic eforturile multilaterale de apărare a drepturilor și intereselor legitime ale Venezuelei, Cubei și ale statului Nicaragua.

Ca o continuare a acordurilor convenite la primul summit Rusia-Africa (Soci, 23-24 octombrie 2019), s-au dat noi impulsuri de instituționalizare a interacțiunii ruso-africane – a început să funcționeze Secretariatul Forumului parteneriatului Rusia-Africa, s-a format Asociația de colaborare economică cu țările Africii (cu participarea mai multor întreprinderi de stat și private).

Rezultate concrete au adus și eforturile Rusiei de reglementare a conflictelor regionale și a situațiilor de criză. Grație medierii țării noastre, au încetat ciocnirile armate și a fost restabilită pacea în Nagornîi Karabah. A fost acordat ajutor umanitar de urgență pentru populație, au fost create condiții pentru revenirea refugiaților și a persoanelor strămutate, a fost desfășurată operațiunea de menținere a păcii, a fost convenită înființarea centrului comun ruso-turc de monitorizare a regimului de încetare a ostilităților.

Rusia a contribuit la încetarea categorică a atacurilor în estul Ucrainei și, în general, s-a reușit menținerea regimului de încetare a focului între părțile conflictului inter-ucrainean.

Au fost apărate bazele dreptului internațional în cadrul soluționării problemei Kosovo și a reglementării post-conflict a situației din Bosnia și Herțegovina. În iunie, a fost semnat acordul interguvernamental ruso-sârb de colaborare în lupta împotriva terorismului.

Cooperarea cu Iranul și cu Turcia în ”formatul de la Astana” a contribuit la stabilizarea situației din Siria. O contribuție considerabilă în rezolvarea problemelor de natură umanitară l-a avut Conferința internațională privind întoarcerea refugiaților sirieni și a persoanelor temporar strămutate (Damasc, 11-12 noiembrie), cu participarea reprezentanților a peste 20 de țări, inclusiv Rusia, Iran, China și Liban, precum și o serie de organizații internaționale. Pe bază bilaterală, continuă să fie acordat ajutor sirienilor, pentru depășirea crizei socio-economice.

Contactele noastre active cu părțile conflictuale din Libia au ajutat la stabilirea unui dialog între ele și la reducerea tensiunii militare și politice din această țară nord-africană.

Eforturi semnificative au fost depuse în domeniul combaterii noilor provocări și amenințări. În timpul celei de-a 63-a sesiuni a Comisiei ONU pentru stupefiante, s-a asigurat adoptarea rezoluției privind implicarea tineretului în eforturile de prevenire a consumului de droguri. O temă dezvoltată de noi și pe platforma OSCE, în cadrul conferinței anuale antidrog, desfășurată în octombrie.

În sfera diplomației economice, un rezultat important al anului 2020 a fost ajustarea acordurilor privind evitarea dublei impuneri cu Cipru, Luxemburg și Malta.

Aderarea Rusiei la eforturile internaționale din cadrul G20 și OPEC+ de stabilizare a prețurilor pe piața mondială a petrolului, în condițiile unei căderi dramatice a cererii, eforturi care au inclus contacte la cel mai înalt nivel cu conducerile Arabiei Saudite, a Statelor Unite și a altor țări, a permis reducerea substanțială a volatilității cotațiilor petroliere.

Relațiile Rusiei cu Occidentul în ansamblul lui nu au suferit schimbări în bine: în politicile promovate de NATO, UE și de unii dintre membrii acestor structuri, abordările conflictuale au predominat față de principiile constructive.

Cu toate acestea, a continuat dialogul cu țările Europei interesate de colaborarea cu Rusia. La 18 februarie, la Roma, după o pauză de cinci ani, a avut loc ședința comună a miniștrilor de Externe și ai Apărării din Rusia și Italia, în format ”doi plus doi”. În octombrie, la Moscova s-a desfășurat a XVII-a ședință a Consiliului ruso-italian de colaborare economică, industrială și valutar-financiară.

Pe parcursul negocierilor ruso-franceze la nivel înalt, desfășurate în regim de videoconferință, la 26 iunie, a fost aprobată lista grupelor de lucru comune pe domeniile prioritare ale colaborării bilaterale. Opt dintre ele au avut deja reuniuni.

În pofida îngustării agendei pozitive din relațiile cu Germania, dialogul politic regulat cu această țară continuă . În cadrul ședinței de constituire a Consiliului economic ruso-german, din decembrie anul curent, a avut loc ceremonia de inaugurare a Anului ”încrucișat” ”Economie și dezvoltare stabilă 2020-2022”. În septembrie, s-a dat startul Anului Germaniei în Rusia.

În relațiile cu Statele Unite, Rusia a pornit de la conștientizarea responsabilității deosebite a celor două state pentru menținerea securității internaționale și a stabilității strategice, a demonstrat deschidere către o colaborare reciproc avantajoasă pe baza respectării intereselor reciproce. Unul dintre domeniile importante de activitate pe cale bilaterală a fost ”dialogul strategic” pe probleme legate de controlul asupra armelor nucleare.

În interesul reducerii tensiunilor pe linia Rusia – NATO, au fost întreprinși pași pentru asigurarea predictibilității și a reținerii în domeniul militar și politic în spațiul european. În special, Rusia a instituit un moratoriu unilateral asupra desfășurării, în Europa, a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875081