Hot News
Analistul farmaceutic al companiei Bloomberg a aprobat vaccinul rusesc ”Sputnik V”
10/01
Putin a convocat discuții legate de Nagornîi Karabah
10/01

A murit unul dintre creatorii bombei atomice sovietice

Academicianul Isaak Halatnikov, care a participat la dezvoltarea, în URSS, a armei atomice și a celei cu hidrogen/ Foto: ras.ru

Renumitul fizician sovietic Isaak Halatnikov, membru al Academiei de Științe a Rusiei (RAN), unul dintre fondatorii și directorul de onoare al Institutului ”L. Landau” pentru Fizică Teoretică, a decedat sâmbătă, la vârsta de 101 ani, informează presa rusă, citând un comunicat al RAN.

Potrivit comunicatului, omul de știință s-a stins din viață în localitatea Cernogolovka, din Regiunea Moscova, acolo unde își au sediul Institutul ”L. Landau” și Centrul Științific al RAN.

Pe site-ul Academiei se precizează că Halatnikov a participat la dezvoltarea armei atomice și a celei cu hidrogen în URSS, iar soluția propusă de el, pentru extrem de complexa problemă a stabilității  bombelor, a redus considerabil timpul de declanșare a focoaselor.

În plus, împreună cu Lev Landau, Halatnikov a elaborat teoria lichidelor cuantice și tot lui îi aparțin lucrările despre cosmologia relativistă privind evoluția Universului în etapele ei incipiente de dezvoltare și despre bazele electrodinamicii cuantice.

Halatnikov a fost membru al Societății Regale din Londra, laureat al Premiilor Humboldt, Landau și al Premiului Stalin, iar în perioada URSS a fost decorat cu înalte distincții, ordine și medalii. În 1994, pentru ”marea contribuție personală la dezvoltarea științei naționale”, Halatnikov a primit Ordinul Prietenia între Popoare, iar în 1999, pentru servicii aduse statutului și pentru deceniile de activitate neîntreruptă, a fost decorat cu Ordinul ”Pentru Servicii Aduse Patriei”, gradul III. În 2020, ”pentru contribuția deosebită în dezvoltarea științei și pentru conștiinciozitatea demonstrată în mulții ani de muncă”, el a primit Ordinul Aleksandr Nevski.

Înființat după moartea lui Lev Landau, ITF, al cărui prim director a fost Halatnikov, era definit de omul de știință drept ”un Landau colectiv”. El povestea cu mândrie că prorectorul Universității Harvard, Paul Martin, a declarat, la un moment dat, că, în SUA, cu ITF ar putea concura ”doar o echipă de teoreticieni adunați din toate universitățile de pe Coasta de Est”.

”Am trăit în vremuri când multe erau interzise, când totul depindea, practic, de părerea celor de sus. Mereu am încercat să înțeleg cum funcționează acest mecanism de luare a deciziilor. M-a ajutat sfatul lui Landau, pe care îl dădea colaboratorilor săi: în orice situație, analizați evenimentul, așa cum faceți în fizica teoretică. Adică simplificați, aruncați cojile, ajungeți la miez, la esență. Și încă un moment  important. Să presupunem că știți de cine depinde, în guvern, o decizie importantă pentru știință sau pentru institut. Ce poți face? Cum să-ți faci cunoscute argumentele? Pentru că eu nu am avut niciodată acces în Kremlin. Dar am învățat să găsesc demersurile potrivite”, declara Halatnikov, într-unul dintre interviurile sale.

În 2004, felicitându-l pe Halatnikov cu ocazia împlinirii a 85 de ani de viață, președintele Rusiei, Vladimir Putin l-a definit drept ”unul dintre cei mai remarcabili oameni de știință ai contemporaneității”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091