Hot News
Oamenii de știință au inventat cum să distrugă virusul SARS-CoV-2
13/01
Democrații distrug America. Restul lumii, să se pregătească
13/01

Der Spiegel: Maas vrea să apere ”Nord Stream-2” și de Biden

Foto: RIA Novosti

Cel puțin într-o privință, Joe Biden și Donald Trump se aseamănă – ambii sunt împotriva finalizării gazoductului ”Nord Stream-2”, scrie publicația germană Der Spiegel. Dar ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat: Guvernul nu intenționează să renunțe la această conductă. Germania nu are de gând să facă pe placul Washingtonului. ”Nu poți face numai ce vrea Washingtonul”, spune șeful diplomației de la Berlin.

Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, nu intenționează să-și schimbe poziția în privința gazoductului baltic ”Nord Stream-2” nici după instalarea la Casa Albă a noului președinte al SUA. ”Nu putem vorbi despre suveranitate europeană dacă acest lucru presupune ca, pe viitor, să facem numai ce vrea Washingtonul”, a declarat politicianul din partea Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), în ajunul transferului de putere de la președintele SUA, Donald Trump, la Joe Biden. Guvernul federal nu își va schimba poziția în privința ”Nord Stream-2”.

Gazoductul dintre Rusia și Germania, lung de 1200 kilometri și format din două conducte, este construit în proporție de 94%. Cu toate acestea, Statele Unite încearcă să oprească lucrările de finalizare a acestei magistrale de transport a gazelor naturale prin sancțiuni, amenințând cu restricții inclusiv companiile germane. Americanii își justifică atitudinea negativă față de proiect prin dependența prea mare de gazul rusesc a partenerilor lor europeni. La rândul lor, susținătorii gazoductului acuză SUA, afirmând că, de fapt, americanii nu vor decât să-și vândă gazul lor lichefiat în Europa.

Ca și Trump, Biden nu agreează ”Nord Stream-2”. Maas a declarat că vor exista și pe viitor teme pe marginea cărora Germania și SUA vor avea puncte de vedere diferite. ”Esențial este ca în chestiunile strategice și geopolitice centrale să avem o linie comună, astfel încât să ne aflăm de aceeași parte a terenului”.

În cei patru ani ai președinției Trump, relațiile germano-americane au atins cel mai scăzut nivel, pe multe dintre problemele controversate. Guvernul federal se pronunță în favoarea relansării acestora. Pe lângă altele, Trump a acuzat Germania că alocă prea puțini bani pentru nevoile militare. Nici în această chestiune nu trebuie așteptată o schimbare de curs din partea lui Biden.

E adevărat, Maas împărtășește obiectivul NATO, conform căruia fiecare stat care face parte din Alianță trebuie să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare. În același timp, însă, el a subliniat că, în condițiile crizei generate de coronavirus, toate țările se văd nevoite să-și revizuiască politica financiară. ”După aceea, va trebui să discutăm ce înseamnă acest lucru pentru drumul ales și pentru obiectivul fixat, în ansamblul lui”.

Ultima ora (Reuters, Lenta.ru):

Autoritățile americane au identificat compania care și-ar putea oferi serviciile de asigurător pentru gazoductul ”Nord Stream-2” și au pus tunurile pe ea. Firma elvețiană Zurich Insurance Group ar putea contribui la finalizarea lucrărilor de construcție a conductei, motiv pentru care va fi, probabil, inclusă pe listele americane cu întreprinderile europene – aliate la proiect și amenințate cu sancțiuni, a anunțat agenția Reuters, citată de Lenta.ru.

Potrivit agenției, Departamentul de Stat va publica, la 14-15 ianuarie, lista companiilor care, în opinia diplomației americane, sunt implicate în proiect. Pe lângă asigurători ar putea fi incluși certificatori de echipamente, dar și structuri care se ocupă strict de instalarea conductelor.

Interesant este că încă din noiembrie 2020, agenția Bloomberg a scris, citând surse, că Zurich Insurance Group ar putea deveni principalul asigurător al gazoductului ”Nord Stream-2”. La acea dată, compania elvețiană a răspuns că nu discută colaborarea ei cu anumiți clienți și că întotdeauna activitatea ei a respectat cadrul regulilor stabilite. La o nouă solicitare a presei, firma de asigurări nu a mai răspuns.

În decembrie anul trecut, Congresul SUA a convenit noile sancțiuni împotriva proiectului, restricții ce amenință companiile care ajută la finalizarea proiectului. Prin urmare, firma norvegiană DNV GL a refuzat să certifice gazoductul. Certificatul ei au fost necesare pentru a reîncepe lucrările. În ianuarie, s-a aflat că SUA au trimis, la începutul anului, amenințări companiilor europene, avertizându-le că vor fi sancționate dacă susțin gazoductul rus.

 

 

1 Comment

  1. Dovadă, că-n politică nimic nu e ceea ce pare: cu vreo 2 ani în urmă, mi-amintesc că Heiko Maas a cerut crearea unui nou sistem de plăți independent de SUA, care să permită Bruxellesului să fie autonom în operațiunile sale financiare în raport cu Washingtonul și să reprezinte și un mijloc de salvare a acordului nuclear dintre Iran și Vest. Ministrul de externe german își dorea să consolideze autonomia europeană prin stabilirea unor canale de plată separate de SUA, prin crearea unui Fond Monetar European și construirea unui nou sistem Swift. Mesajul era clar: Europa nu mai dorește să fie un stat vasal al monopolului SUA asupra plăților globale, nu se mai supune oricărui capriciu al Washingtonului.
    Prin 2020, cazul Aleksei Navalnîi a ținut capul de afiș al presei din lumea largă. Germania, prin vocea lui Maas, a amenințat parteneriatul mixt ruso-german Nord Stream 2, dacă Moscova nu colaborează. Domnul ministru știa foarte bine că nu există nimic de colaborat, întrucât Rusia nu a fost implicată. Același pattern l-a folosit și Theresa May în cazul Skripal, scopul fiind să pedepsească Rusia prin sancțiuni suplimentare. Deducem, nu fără amărăciune, că totul este posibil în lumea de astăzi, unde Imperiul Haosului se clatină pe zi ce trece, iar dolarul (principalul lui instrument de fraudă) american ar putea dispărea. Proiectele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 livrează gaze rusești către Germania și Europa, dar gazul este tranzacționat în euro și ruble și nu în dolari americani. De aici, nu-i greu de dedus domeniul și „competența” guvernului SUA și al aliaților săi occidentali.
    În nemți și-n planul lor Barbarossa, personal, nu am încredere. Deloc! Am urmărit de-a lungul anilor, după Euromaidanul ucrainean, declarațiile cancelarului Merkel la adresa Rusiei, comportamentul ei diferit față de președintele Putin atât în raport cu discuțiile oficiale de la Minsk cât și cu cele mai puțin oficiale de la Soci. Germania nu-i de bună credință!!! Dar sunt convinsă, că Administrația de la Kremlin știe mult mai bine cu cine are de-a face. Indiferent de măscăriciul de la Casa Albă, atâta vreme cât afaceriștii nemți din America ”cotizează” din greu la alegerea cancelarului și a fotoliilor ministeriale, interesele se schimbă la ordin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082